به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، نخستین همایش طرح سنجش سلامت نظام اداری با حضور پرسشگران بازرسی گیلان، برگزار شد.
سید حمید حسینی، مدیر کل بازرسی گیلان در نخستین همایش آموزشی طرح سنجش سلامت نظام اداری در جمع پرسشگران با اشاره به جایگاه سازمان بازرسی کل کشور در قانون اساسی و وظایف قانونی آن، گفت: این سازمان برای انجام نظارت هوشمند و عالمانه به دنبال استفاده از روش ها و رویکردهای مناسب و موثر می باشد.
وی بیان کرد: دستگاه نظارتی در صدد است تا با همکاری دانشجویان و چهره های علمی کشور طرح ملی سنجش سلامت نظام اداری را در زمینه ها و ابعاد مختلف به انجام رساند تا از این طریق گامی بلند در اجرای صحیح قوانین و مقررات، حسن جریان امور، کاهش تخلفات و نهادینه شدن فرهنگ نظارت بردارد.
حسینی، استفاده از قشر دانشجو و نخبه را در بهبود امور موثر دانست و اضافه کرد: متأسفانه امروز قانون گریزی در جامعه، قبیح، شرم آور و زشت نیست و حتی در برخی موارد آن را به عنوان زیرکی و فرصت شناسی می دانند که این حرکت زیبنده جامعه اسلامی، نمی باشد.
وی، رویکرد بازرسی را پیشگیری و اصلاح امور دانست و افزود: استفاده از افکار عمومی و نظرات مردمی در پیشبرد اهداف و در مبارزه با فساد بسیار مؤثر است و سازمان بازرسی نیز با انجام بازرسی های برنامه ای و فوق العاده در این راه گام بر می دارد.
حسینی، وظیفه پرسشگران واحد سنجش را امانتداری و حفاظت از اطلاعات و اسناد به دست آمده اعلام کرد و گفت: عدم رعایت مقررات از سوی پرسشگران تخلف محسوب می شود.
وی، صداقت و جدیت، بی طرفی و عدالت، پرهیز از دخالت دادن مسائل سیاسی را از مهمترین ویژگی های پرسشگران بر شمرد و ادامه داد: باید از هرگونه اقدامی که منجر به تشویش اذهان عمومی می شود پرهیز کرد.
حسینی، در ادامه خاطر نشان کرد: افکار عمومی در جامعه نقش تعیین کننده ای دارند و ما باید میزان رضایتمندی و نظرات مردم را درخصوص عملکرد دستگاه های اجرایی رصد کنیم و بدانیم دستگاه های مختلف استان از نظر مردم و مراجعین چه جایگاهی دارند.
وی، کسب رضایتمندی مردم از دستگاه های اجرایی و شناساندن جایگاه سازمان بازرسی به مردم و نخبگان را با اهمیت توصیف کرد و افزود: باید در این زمینه گام های عملی برداریم.
مدیرکل بازرسی گیلان، هدف از این همایش و دعوت از دانشجویان و فعالان علمی را سنجش سلامت اداری در دستگاه های اجرایی استان عنوان کرد و گفت: با جمع بندی داده ها و اطلاعات، سازمان جهت برنامه ریزی برای ایفای نقش قانونی خود برنامه ریزی می کند.
وی همچنین احصاء مسائل و مشکلات مردم و نیز شناسایی موارد و موضوعات مرتبط با کارکنان، کارشناسان و مدیران دستگاه های اجرایی را که در کاهش راندمان و میزان کیفی و کمی فعالیت ها و اقدمات آنان تأثیرگذار است را از دیگر اهداف سنجش سلامت اداری برشمرد.
مدیرکل بازرسی گیلان، پرسشگران را سفیران بازرسی خواند و ضمن تاکید بر تواضع و فروتنی آنان، آگاهی پرسشگران به نحوه همکاری با بازرسی و جمع آوری دقیق اطلاعات لازم و صحیح را مهم ارزیابی کرد و بر رعایت شئونات اداری تاکید کرد.
پایان پیام/
نظر شما