«مجتبی امانی» در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص سیاست خارجی ایران در چهل سال پس از انقلاب اسلامی گفت: وقوع انقلاب اسلامی و تدوین قانون اساسی کشور که در سال های اولیه انقلاب انجام شد نگرش های مختلف و استراتژی معینی برای سیاست خارجی ایران بنا کرد.
کارشناس سیاست خارجی با اظهار این که از همان ابتدا مشخص بود که حضرت امام (ره) نگاه فرا ملی به انقلاب اسلامی دارند، افزود: بنیانگذار انقلاب اسلامی از شروع نهضت از 1341 مبانی سیاست خارجی را اعلام کرده بود ند که عدم پذیرش ذلت، استقلال و خروج از سلطه شرق و غرب اساس آن بود.
وی مبارزه با رژیم صهیونیستی را از دیگر مبانی سیاست خارجی مورد نظر امام خمینی (ره) دانست و یادآور شد: امام راحل از ابتدای انقلاب اسلامی همواره بر ضرورت دفاع از مردم فلسطین در برابر رژیم صهیونیستی تاکید داشتند و این مساله یکی از اصول دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران تلقی می شود.
امانی در ادامه به نحوه اجرای سیاست های کلان در عرصه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و افزود: در طول چهل سال گذشته دولت های مختلف هرکدام بخشی از این سیاست خارجی را پیگیری کردند و علیرغم فراز و فرودها توانستند به این سیاست ها عمل کنند. تمرکز بر برخی از اهداف و کمرنگ کردن برخی دیگر از سوی دولت های متفاوت صورت می گرفت که متناسب با رغبت ریاست جمهوری ها بود اما در نهایت سیاست مورد اجرا همان سیاست های کلان جمهوری اسلامی ایران محسوب می شد.
تئوریسین سیاسی با اظهار این که در طول چهل سال جمهوری اسلامی، ایران از کشوری وابسته و پیرو سیاست های آمریکایی به یک کشور مستقل و دارای نفوذ در مناطق دیگر تبدیل شد، عنوان کرد: استقلال ایران با تئوری های سیاست خارجی جمهوری اسلامی به صورت مقبول و بی نظیر در دنیا رقم خورد.
وی در مورد سیاست های خارجی اعمال شده در دوره های مختلف ریاست جمهوری در چهل سال عمر جمهوری اسلامی ایران نیز یادآور شد: هر دوره ای از ریاست جمهوری سال های گذشته ما شاهد این هستیم که برخی از امور مهمتر در نظر آن ها جلوه می کند. دولت فعلی نیز براساس تمرکز برای حل و فصل اختلافات مربوط به فعالیت های هسته ای ایران و پیدا کردن راهی برای کاهش فشارها در عرصه سیاست خارجی اقدام کرد.
امانی نتیجه این اقدام دولت فعلی را کسب تجربه ذی قیمتی درباره تعامل با غرب و نگاه آن ها به جمهوری اسلامی ایران دانست و گفت: پیمان شکنی آمریکایی ها و منفعت محوری اروپایی ها در تعامل خود با ایران تجاربی بود که ما در این دوره بیش از دوره های قبل به دست آوردیم.
کارشناس سیاست خارجی در پایان تصریح کرد: سیاست خارجی کشور تنها در مجموعه دولت طراحی نمی شود بلکه مطابق قانون اساسی در شورای عالی امنیت ملی به صورت سیاست های کلان معین می شود و وزارت امور خارجه تنها مجری آن است. برهمین اساس نمی توان گفت که کدام دولت چگونه در عرصه سیاست خارجی عمل کرده است و تنها گرایش دولت ها را در این زمینه می توان مورد توجه قرار داد./
نظر شما