ایران مقام اول تولید سیمان در خاورمیانه

کشورمان در سال های اخیر به عنوان صادرکننده برتر در حوزه سیمان شناخته شده و در تولید سیمان نیز مقام چهارم جهان را دارد جایگاهی که با برنامه ریزی متولیان پس از پیروزی انقلاب به دست آمده و کشورمان را به مقام اول تولید سیمان در خاورمیانه تبدیل کرده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، کشورمان در سال های اخیر به عنوان صادرکننده برتر در حوزه سیمان شناخته شده است. ایران به دلیل وجود منابع عظیم و با کیفیت معدنی، نیروی انسانی جوان و سوخت ارزان به عنوان مرکز تولید و صادرات در منطقه مطرح است. هزینه تولید سیمان در ایران در مقایسه با کشورهای همسایه و کشورهای اروپایی بسیار پائین است در حقیقت، ایران به دلیل منابع ارزان انرژی و فراوانی نیروی کار ماهر از مزیت نسبی در کاهش هزینه تولید سیمان برخوردار است از این رو صادرات کشورمان در این حوزه نسبت به سایر کشورها قابل توجه تر است.

 

بنا به گفته «عبدالرضا شیخان»، دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان به ایسنا صادرات سیمان در هفت ماهه نخست سال جاری ۷ درصد افزایش یافته است. در هفت ماهه نخست امسال سه میلیون و ۸۴۱ هزار تن کلینکر و سه میلیون و ۸۰۲ هزار تن سیمان صادر شده که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته به ترتیب ۱۳.۶ و هفت درصد افزایش داشته است. همچنین میزان تولید کلینکر در هفت ماهه نخست سال جاری ۳۷ میلیون و ۲۸۸ هزار تن بوده که ۲.۴ درصد نسبت به مدت مشابه در سال گذشته افزایش داشته است اما تولید سیمان با میزان تولید حدود ۳۳ میلیون و ۲۲۴ هزار تن، تقریبا نسبت به سال گذشته ثابت بوده است.»

 

بر این اساس و بر طبق آمارهای بین المللی کشورمان در سال های 2014 و 2015 با سهم 1.6 درصدی، رتبه هفتم جهانی در تولید سیما را به خود اختصاص داده بود در حالی که کشورهای چین، هند، آمریکا در این مدت به ترتیب 57، 6.6 و 2 درصد از تولید جهان را به خود اختصاص داده بودند. ایران در حال حاضر دارای 75 کارخانه تولید کننده سیمان است و با ظرفیت تولید 3/85 میلیون تن سیمان از نظر ظرفیت چهارمین رتبه را در کشورهای جهان بعد از چین و هند و آمریکا در اختیار دارد و بر اساس پیش بینی های صورت گرفته با تکمیل کارخانجات در دست احداث تا پایان سال 1398 تولید سیمان در کشورمان به 91 میلیون تن می رسد.

 

حالا دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان با اشاره به افزایش ظرفیت تولید سیمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: «پیش از انقلاب ظرفیت تولید سیمان در کشور ۸ میلیون تن بود اما اکنون ظرفیت تولید ۱۱ برابر شده و به ۸۷ میلیون تن رسیده است. در دهه ۸۰ بر اساس نیاز کشور و رسیدن به افق ۱۴۰۴ شاهد بیشترین افزایش حجم تولید سیمان در کشور بودیم.»

 

به گفته وی «ایران در صادرات سیمان رتبه اول در منطقه و  رتبه ششم در جهان را دارد. صادرات هر تن سیمان نزدیک به ۳۰ دلار ارز آوری برای کشور دارد و در حال حاضر نزدیک به ۱۲ میلیون تن سیمان به کشور‌های همسایه و عضو CIS صادر می‌شود. از سال ۹۰ میزان تولید سیمان سالیانه ۲ میلیون تن افزایش داشته است و به جرات می‌توان گفت صنعت سیمان، جزو صنایع بزرگ و تاثیر گذار در اقتصاد کشور است.»

 

بنابراین گزارش، اینکه از چه تاریخی مصرف سیمان در ایران باب شده است چندان مشخص نیست ولی آنچه که مسلم است ورود سیمان به ایران توسط بیگانگان بوده است که از آن برای ساختن بناهایی نظیر کلیساها و سفارتخانه‌ها و تاسیسات بندری استفاده شده است. با شروع قرن ۱۴ سرعت گسترش کارهای زیربنایی، همزمان با تحولات صنعتی جهانی آنچنان گسترده است که کیفیت و کمیت محصولات سنتی ساختمانی جواب‌گوی نیازها نبوده است و خصوصاً با شروع احداث راه‌آهن سراسری ضرورت استفاده از سیمان جهت ساختمان پل‌ها و تونل‌ها و ایستگاه‌ها کاملاً محسوس‌تر شد.

 

از آنجایی که سیمان کالایی ارزان قیمت و سنگین وزن است و مصرف آن وقتی مقرون به صرفه است که محل تولید و مصرف، حدالامکان نزدیک به یکدیگر باشند از این رو پس از مدتی که سیمان وارد می‌شد تصمیم بر این شد که با توجه به وفور مواد اولیه سیمان در ایران، از محل عواید حاصل از قند و شکر اقدام به تاسیس یک کارخانه ۱۰۰تنی (روزانه) سیمان بشود. 

 

اولین کارخانه سیمان در ایران در سال 1312 در شهر ری در نزدیکی تهران با ظرفیت 100 تن در روز احداث شد. متناسب با افزایش جمعیت و توسعه صنعتی و نیاز به ساخت و ساز جدید در کشور، صنعت سیمان دارای رشد مناسبی بوده است. از سال 82 به بعد این صنعت در کشورمان به رشد چشمگیری دست یافت تا جاییی که در دوره زمانی سال های 83 تا 95 به رشد صد در صدی د این بخش رسیدیم.

 

 با توجه به پتانسیل و جایگاهی که کشورمان در این حوزه دارد و با توجه به اینکه کشورهای منطقه چون عراق و سوریه پس از درگیری و جنگ نیازمند بازسازی هستند می توان از ظرفیت موجود در کشور برای رشد اقتصادی و ارزآوری بهره برد و در کنار آن زمینه توسعه کشورهای همسایه را نیز فراهم کرد که این مهم تنها در سایه برنامه ریزی مدون و استفاده بهتر از ظرفیت های داخلی میسر است./

 

 

کد خبر 758508

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha