تصمیم گیری در مورد حامل های انرژی تصمیم ملی است

ادیانی راد با اشاره به اینکه بحث حامل های انرژی مربوط به تبصره ۱۴ بودجه است، گفت: تصمیم گیری در مورد حامل های انرژی تصمیم ملی است که باید دولت نیز به میدان بیاید.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، «علی ادیانی‌راد» مهمان برنامه دیشب (یکشنبه 30 دی ماه) تیتر امشب شبکه خبر سیما بود و با اشاره به مباحث مطرح در کمیسیون تلفیق بودجه درباره قیمت حامل های انرژی گفت: «کمیسیون تلفیق تصمیم گرفت با تشکیل کارگروهی از نماینگان مختلف وضعیت حامل های انرژی را بررسی کند. بحث حامل های انرژی مربوط به تبصره 14 بودجه است. تصمیم گیری در مورد حامل های انرژی تصمیم ملی است که باید دولت نیز به میدان بیاید.»

 

عضو هیئت رییسه کمیسیون تلفیق بودجه سال ۹۸ با بیان اینکه کشور نیازی به سهمیه بندی ندارد اما اینکار دارای اثرات مثبتی است، گفت: «از آثار سهمیه بندی انرژی جلوگیری از قاچاق سوخت و کنترل مصرف است. برای قاچاق سوخت از مرزهای کشور لوله کشی شده است و 10 میلیون لیتر قاچاق سوخت داریم با اینکار جلوی قاچاق سوخت گرفته می شود.»

 

نماینده قائم‌شهر در مجلس شورای اسلامی در تشریح دلایل قاچاق سوخت به تفاوت قیمت سوخت در کشور و برخی کشورهای همسایه اشاره کرد و گفت: «قاچاق 2 گالن سوخت می تواند یک میلیون تومان سود داشته باشند. سهمیه بندی سوخت راهی برای مقابله با قاچاق سوخت است.»

 

بنابراین گزارش، «حسینعلی حاجی دلیگانی»، نماینده مردم شاهین شهر، میمه و برخوار در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نوع بودجه ریزی عادلانه نیست و عمده بودجه پیشنهادی دولت به کارکنان و بازنشستگان دولت مربوط می شود، گفت: «به استناد گزارش کمیسیون بوجه 98 حدود 800 هزار میلیارد تومان به 3 نوع یارانه تخصیص داده شده است. 102 هزار میلیارد تومان به یارانه مستقیم، 73 هزار میلیارد تومان به یارانه فرابودجه ای و 642 هزار میلیارد تومان هم یارانه پنهان است مانند یارانه سوخت.»

 

وی با اشاره به اینکه باید ارزش ها را به جای خودرو به شخص و کد ملی بدهیمف تصریح کرد: «باید به مردم اعتماد کرد. خود مردم باید مصرف انرژی خود را مدیریت کنند. روشی که در حال حاضر  برای کنترل سوخت انجام می شود به ضرر مردم است.»/

 

 

کد خبر 758494

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha