خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: حوزه فکر و اندیشه آخرین روز از دی ماه 97 را با اخباری متنوع از مراکز علمی پژوهشی پشت سر گذاشت.
آنچه در ادامه می آید مروری بر این اخبار است:
نخستین همایش «رسانه های نوین و شکل دهی نهادهای اجتماعی» برگزار می شود
نخستین همایش «رسانه های نوین و شکل دهی نهادهای اجتماعی» 8 و 9 اردیبهشت 1398 به همت پژوهشگاه خواجه نصیر الدین طوسی برگزار می شود.
بنابر این گزارش، محورهاي این همايش به شرح ذیل است:
حمایت از مصرف محصـولات داخـلی؛
نهـادسـازی اقتصـادی (دگـردیسی، مبـارزه با مفـاسد، شفـاف ســازی)؛
کارآفرینی و ایجاد اشتغال پایدار (با رویکرد توانمند سازی نیروی انسانی)؛
اقتصاد دانش بنیان و به کارگیری اقتصاد دیجیتال؛
حمایـت هدفمـند از صــادرات کــالا و خـدمـات؛
جذب سـرمـایـه هـای داخــلی و خـارجی؛
امنیـت و ثبـات اقتصـادی.
تقویم کاری همایش:
مهلت ارسال چكيده مقالات: 15 بهمن 1397
مهلت ارسال متن كامل مقالات: 20 فروردین 1398
تاريخ برگزاري همايش: 8 و 9 اردیبهشت 1398
در بخشی از پیام «علی اکبر فرهنگی»، دبیر این همایش آمده است: «در این همایش، پنلها، کارگاههای آموزشی، سخنرانیهای کلیدی و... توسط اساتید برجستۀ خارجی و داخلی در حوزههای مختلف ارائه خواهد شد. این همایش در نوع خود همایشی کم نظیر خواهد بود که در عصر گستردگی رسانههای تعاملی و تئوریهای نوین ارتباطی میتواند بسیار موثر واقع شده و شرکت کنندگان را با افقهای تازهای آشنا سازد. همایش رسانه های نوین و شکل دهی نهادهای اجتماعی ، بستری پویا براي علم جویان جوان و با تجربه فراهم میآورد که ايدهها و روشهاي نوآورانه خود را در پيشرفتهای اخير اين زمينه در سطوح ملی و بينالمللي به اشتراک بگذارند. قطعا این همایش از طريق برقراری حلقههای ارتباطي ميان مفاهیم مختلف در زمینه رسانههای نوین و نهادهای اجتماعی، به رشد و توسعه این حوزه سرعت بیشتری خواهد بخشید.»
سايت همايش: rsno.ir
تلفن تماس دبيرخانه: 021-26300704
آدرس دبيرخانه: تهران، خیابان شهید مطهری، خیابان سهروردی شمالی، کوچه بیشه، پلاک 12، پژوهشگاه خواجه نصیرالدین طوسی
ایمیل: Info@rsno.ir
آماده سازی ۱۱ اثر جدید مرتبط با سبک زندگی برای انتشار
مرکز پژوهشهای جوان در کنار چهار پژوهشکده دیگر پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی فعالیت دارد. تلاشهای مؤثر مرکز در قالب گروههای علمی «ادب و هنر»، «اخلاق، تربیت و روانشناسی»، «بینش و اندیشه»، «سنتهای حوزوی و آداب طلبگی»، «مطالعات فرهنگی و اجتماعی» و «نظامها و مطالعات انقلاب اسلامی» و همچنین تولید نشریهای ویژه طلاب جوان با نام «ماهنامه حاشیه» انجام میپذیرد.
در ادامه گفتوگویی با حجتالاسلام «مهدی عباسی آغوی»، مدیر گروه اخلاق، تربیت و روانشناسی مرکز پژوهشهای جوان ترتیب دادهایم تا مروری بر مهمترین فعالیتهای گذشته و جاری این گروه علمی صورت گیرد.
در ابتدای گفتوگو به اختصار تاریخچهای از گروه بیان کنید.
گروه اخلاق و تربیت با انگیزه پاسخگویی به دغدغهها و نیازهای فکری، فرهنگی و تربیتی نسل جوان و با هدف تبیین، و ترویج آموزههای اسلام متناسب با نیازها و اقتضائات جوانان، در سه حوزه اخلاق، تربیت اسلامی و روانشناسی در دیماه سال 1389 آغاز به کار کرد.
تا کنون چه آثاری از گروه اخلاق، تربیت و روانشناسی به چاپ رسیده است؟
تا کنون تعداد 9 اثر از گروه اخلاق، تربیت و روانشناسی به چاپ رسیده که شامل عناوین ذیل است:
گناه شناسی، گناه گرایی، گناه گریزی از منظر اخلاقی
مهارت مقابله با کمرویی
مهارت حُسن خُلق
مهارت تصمیمگیری
مدیریت خشم
مهارت حل مسئله
تملق (مهارت مقابله با چاپلوسی و چاپلوسان)
خانواده اخلاقی
نقد تربیت سکولار (در مقابل تربیت اسلامی)
به علاوه 11 اثر نیز از مرحله تصویب آثار عبور کرده و در دست چاپ قرار دارند که شامل عناوین ذیل است:
روابط دختر و پسر
اخلاق فضای مجازی
مدیریت عواطف (مقابله با خلق منفی)
بررسی و مقایسه شادی در روانشناسی و اسلام
شادیآفرینی از دیدگاه اسلام و روانشناسی
مدیریت مرد در خانواده و کارآمدی آن
شیوههای ارتباط با افراد دشوار
بررسی روانشناختی تعداد فرزندان
مهارت های زندگی (یک دفتر: مهارت جرات ورزی)
اعتقاد موحدانه و عمل سکولار
مقابله با احساس تنهایی
در حال حاضر چه تحقیقاتی در گروه در دست اجرا است؟
تعداد 20 اثر از کارهای علمی گروه در دست اقدام قرار دارد که برخی در مرحله نگارش و برخی در مرحله ارزیابی و اصلاح قرار دارند که شامل عناوین ذیل است:
اخلاق نقد
پیامدهای فرهنگی، اجتماعی طلاق
عشق سالم و عشق ناسالم
بررسی انتقادی تربیت فمینیستی
میزگرد «روانشناسی اسلامی»
شیوههای تربیت آسیبزا
بررسی آسیبهای نوپدید در خانوادۀ معاصر
مدیریت تمایلات جنسی (بارویکرد اخلاقی)
مهارتهای حفاظت اجتماعی (ویژه پسران جوان)
مهارتهای حفاظت اجتماعی (ویژه دختران جوان)
اخلاق کاربردی تلفن همراه و بررسی بایدها و نبایدها
روانشناسی ثروت
اخلاق رقابت (یا حسادت)
آبروی مؤمن
مهارت دوری و درمان دروغگویی
مهارت حیای همسران
تقویت اراده
عفت سایبری
تنبلی اجتماعی و کارگریزی (سازگاری و مقابله)
عزت نفس
چه راهکارهایی برای نفوذ بیشتر آثار گروه اخلاق، تربیت و روانشناسی در بین مخاطبان خود اندیشیدهاید؟
در آثار این گروه با وسواس بسیار سعی شدهاست سلایق مخاطب در قلم نگارش آثار و عناوین مجموعهها و طبقهبندی مطالب مدّ نظر قرار گیرد؛ به علاوه با نیاز سنجیهای صورت گرفته از مخاطبین جوان، بیشتر آثار این گروه در قالبهای مهارتی و برای مخاطب عموم تهیه می شود.
محققان و نویسندگان در این مجموعهها با جذاب سازی نثر اثر و ارائه پیشنهاد در زمینه تصاویرسازی و عناوین، به گسترش نفوذ این آثار کمک مینمایند. شورای علمی گروه نیز با در نظر گرفتن اقتضائات نسل جوان به ارزیابی و ارائه نظرات اصلاحی و تکمیلی در روند نگارش آثار در مرحله تصویب طرح و تصویب نهایی میپردازند.
پیشنهادات دیگری نیز از سوی گروه به سازمان انتشارات برای تغییر در طرح جلدها، تغییر قطع چاپی مجموعهها و به کاربردن تصاویر خلاقانه ارائه گردیده است که در صورت اعمال این نظرات به جذابیت و خوشخوانی آثار و افزایش استقبال نسل جوان کمک شایانی می کند.
سخن پایانی ...
اخلاق و تربیت، در درجهای از اهمیت قرار دارد که هدف رسالت خاتم انبیاء(ص) در آن خلاصه شده است. امروزه نیز این حوزه از مهمترین نیازهای جامعه ما است؛ چرا که انحرافهای عقیدتی وقتی با فناوریهای نوین درهم آمیخته، مشکلات اخلاقی و تربیتی جدید و عمیقی را موجب شده که انسانِ امروز، خصوصا طبقه جوان و نوجوان، به شدت با مشکلات آن دستبهگریبان است. نسل کنونی باید بتواند آموزهها و نهادههای اخلاقی و تربیتی را در قالب جدید و منطبق با شرایط نو دریافت نماید و برای کاربست آنها همت مضاعف بگمارد.
«مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی» در ایستگاه چهل و نهم
مجله «مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی» که با درجه علمی ـ ترویجی از کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور از سوی دانشگاه مذاهب اسلامی منتشر می شود و در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) نیز نمایه می شود، جدیدترین شماره خود را منتشر کرد.
در شماره چهل و نهم، این مجله که به صورت فصلنامه منتشر میشود مقالاتی همچون: «وحدت، اضطرار یا تکلیف و راهکارهای عملی» آن از «رضا رنجبر»، «استثنائات قاعده تبعیت عقد از قصد در فقه مذاهب اسلامی» از «علی اکبر فرح زادی» و «حدیث سلیمانی»، «حفظ آبرو و جایگاه آن در مقاصد شریعت از دیدگاه فقهای مذاهب» از «مهدی شوشتری»، «بررسی تطبیقی خواستگاری در فقه مذاهب خمسه اسلامی» از «علی اکبر ربیعی» به چاپ رسیده است.
همچنین، مقالاتی دیگری از جمله: «شناخت انسان کامل از دیدگاه ابن عربی و عطار » از «طاهره میثمی پور» و «محمد فاضلی»، «اثر اعسار زوج بر حق امتناع زوجه از تمکین در فقه اسلامی»، «حقوق ایران و افغانستان» از «احمد مرتاضی و ... در این شماره ارایه شده است.
گفتنی است، چکیده عربی و انگلیسی مقالات نیز در این شماره در صفحات پایانی آمده است.
کتاب «مقتل سیدالشهدا(ع)» نقد و بررسی میشود
هفدهمین جلسه از سلسله نشستهای «نقد کتاب های عاشورایی» سهشنبه، 2 بهمن در بنیاد دعبل برگزار می شود.
در این سلسله جلسات که توسط دبیرخانه کتاب سال عاشورا از سال 93 برقرار است، کتاب های مطرح عاشورایی بررسی می شوند. همچنین در این جلسه کتاب «مقتل سیدالشهدا(ع)» نوشته «محمدهادی یوسفی غروی» به نقد و نظر گذاشته می شود.
ناقدان این کتاب «محمدرضا سنگری»، «محمد اسفندیاری» و «سعید طاووسی مسرور » از عاشوراپژوهان و عضو هیئت علمی بنیاد دعبل هستند.
انتشار نرمافزار میراث مشترک ایران و عراق
به همت کارشناسان و محققان مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) و با همکاری مجمع ذخائر اسلامی، نرمافزار میراث مشترک ایران و عراق تولید و عرضه شد.
بنابر این گزارش، متن كامل 56 عنوان كتاب در 120 جلد، از آثار منتشرشده درباره ایران و عراق به زبان فارسی، عربی، انگلیسی، کردی و پهلوی، محتوای علمی این نرمافزار را تشکیل میدهد.
همچنین موضوعات گوناگونی مانند: علوم و معارف اسلامی؛ تاریخ اسلام؛ اهل بیت(ع)؛ مباحث فقهی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی؛ شعر و ادبیات؛ اماکن مقدسه و عالمان اسلامی در این نرمافزار ارائه شده است.
اسناد و گزارشات دولتی درباره عراق، بغداد در اسناد آرشیو عثمانی، پایاننامههای دفاعشده در دانشگاههای ایران با موضوع عراق، پیوندهای معنوی اصفهان و کربلا، مجموعه مقالات اولین همایش بینالمللی میراث مشترک ایران و عراق، حماسه حسینی در گستره ادبیات تطبیقی، شیعیان عراق پس از 2003م، المفصل فی تراجم الأعلام، یکصد سند از روابط ایران و عراق، فیض نجف، از جمله کتابهایی است که این نرمافزار در اختیار پژوهشگران قرار میدهد.
این گزارش می افزاید: جستجو به روش های گوناگون در الفاظ و عبارات متن و فهرست کتاب های برنامه، قابلیت ارتباط و مقایسه بین متون، امکان محدود کردن دامنه نمایش و جستجو، دسترسی متن قرآن کریم، ارتباط واژگان متون برنامه با چند دوره لغت نامه و نیز امکان یادداشت برداری از جمله قابلیتهای پژوهشی نرمافزار میراث مشترک ایران و عراق است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و تهیه نرمافزار میراث مشترک ایران و عراق، اینجا کلیک کنید.
اندیشههای کلامی حضرت آیتالله خامنهای(دامت برکاته) بررسی می شود
کرسی علمی- ترویجی «بررسی اندیشههای کلامی حضرت آیتالله خامنهای(دامت برکاته)» توسط گروه کلام پژوهشکده حکمت و دینپژوهی پژوهشگاه با حضور استادان و صاحبنظران این حوزه در قم برگزار میشود.
در این کرسی علمی حجتالاسلام محمدصفر جبرئیلی به عنوان ارائهدهنده، حججاسلام والمسلمین محمدعلی مهدویراد و علی ذوعلم به عنوان ناقد حضور دارند.
دبیر علمی این کرسی، حجتالاسلام محمدباقر پورامینی است.
کرسی علمی ـ ترویجی «بررسی اندیشههای کلامی حضرت آیتالله خامنهای(دامت برکاته)»، دوشنبه 1 بهمن ماه از ساعت 12:45 تا 14:45 با حضور استادان حوزه و دانشگاه، دانشجویان و دانشپژوهان در سالن فرهنگ پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی دفتر قم به نشانی: بلوار 15 خرداد، کوی شهید میثمی و دفتر تهران به نشانی: خیابان شهید بهشتی، خیابان بخارست(احمدقصیر)، کوچه 2 (پژوهشگاه) به صورت ارتباط ویدئو کنفرانس برگزار خواهد شد.
حضور علاقهمندان در این کرسی بلامانع است.
نظر شما