به گزارش خبرنگار احزاب خبرگزاری شبستان، تشکیل پارلمان اصلاحات اولین بار در سال ۸۷ مطرح شد و پس از آن که زمانی از سوی اصلاح طلبان پیگیری نشد سال ۹۴ «مصطفی کواکبیان»، دبیر کل حزب مردم سالاری دوباره موضوع تشکیل این پارلمان را با هدف وحدت اصلاح طلبان مطرح کرد و سرانجام تشکیل پارلمان اصلاح طلبان بهمن گذشته در شورای سیاستگذاری جبهه اصلاحات به ریاست عارف به تصویب رسید.
اصلاح طلبان موافق تشکیل این پارلمان هدف از تشکیل آن را رسیدن به سازوکاری واحد در بین جبهه اصلاح طلبان برای معرفی نامزد واحد در انتخابات آتی به ویژه در انتخابات ریاست جمهوری 1400 عنوان می کنند و تاکنون جلساتی در شورای هماهنگی جبهه اصلاحات در این زمینه تشکیل و پیش نویس نهایی آن بررسی شده است.
بنا به گفته «حسین کمالی»، دبیرکل حزب اسلامی کار به باشگاه خبرنگاران جوان درباره زمان تشکیل پارلمان اصلاحات «در جلسه گذشته کمیته سیاسی شورای هماهنگی، طرح پارلمان اصلاحات مورد بررسی قرار گرفت. در این جلسه 9 ماده از طرح پارلمان اصلاحات به تصویب رسید که مواد باقی مانده در جلسه بعدی برای تصویب نهایی طرح مورد برسی قرار می گیرد. سازوکاری تنظیم شده که احزاب مختلف یا نمایندگانشان در این نهاد حضور داشته باشند.» وی زمان دقیقی را برای تشکیل این پارلمان اعلام نکرده بود چرا که برخی از احزاب اصلاح طلب انتقاداتی در این زمینه دارند از جمله منتقدین «علی بختیار»، نماینده مردم گلپایگان و خوانسار در مجلس شورای اسلامی است.
وی درباره تصویب طرح تشکیل پارلمان اصلاحات به خانه ملت گفته بود: «با توجه به این که الگوی پارلمان اصلاحات در کشور های توسعه یافته و مدرن مشاهده نمی شود و هم چنین حوزه فعالیت احزاب سیاسی در کشور شیوه خاصی ندارد، بنظر می رسد طرح این مسئله کمکی به رشد و انسجام احزاب اصلاح طلب نمی کند. امکان فعالیت در طرح هایی که به این شکل مطرح می شوند بسیار سخت است چرا که بسیاری احزاب در کشور بصورت فردی تشکیل شده و فعالیت حزبی در این گونه احزاب جایگاه مطلوبی ندارد، بنابراین باید آنچه که وجود دارد و امتحانش را پس داده مورد توجه قرار گرفته، اگر ضعفی وجود دارد تقویت شود و به همان شکل به جلو برود. اگر بخشی از فعالیت احزاب اصلاح طلب در شورای عالی سیاست گذاری و بخشی دیگر در پارلمان اصلاحات صورت گیرد، امکان تضعیف هر دو وجود دارد؛ چراکه بطور قطع تداخل پیش خواهد آمد و اگر ضعفی وجود دارد، باید اصلاح شود.»
چندی پیش «محمود میرلوحی»، عضو شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان خبر داده بود که عنوان «پارلمان اصلاح طلبان» به «مجمع اصلاح طلبان» تغییر کرده و مجمع اصلاح طلبان قرار است حزبی فراگیر باشد که تمامی احزاب و گروه های مختلف اصلاح طلب را در برگیرد.
وی به ایرنا گفته بود: «این در حالی است که در جلسه اخیر شورای هماهنگی احزاب اصلاحطلب که به ریاست الیاس حضرتی تشکیل شد، علاوه بر کلیات آییننامه نحوه تشکیل مجمع عالی اصلاحطلبان (پارلمان اصلاحات)، چهار ماده اول این آییننامه به تصویب اعضای جلسه رسید. در ماده سه آییننامه اضافه شدن «هیأت داوری و بازرسی» در ارکان این مجمع که به کمیته سیاسی ارائه شده بود، در صحن شورای هماهنگی با تمام آرا به تصویب رسید.»
در ادامه بررسی ها برای تشکیل پارلمان اصلاحات گویا اصلاح طلبان در مورد عنوان سازمان جدید به توافق نرسیده اند. «محمود صادقی»، فعال اصلاح طلب در مورد ابهام در نام این نهاد به ایرنا گفتهاست: «اسم نهادی که قرار است تشکیل شود هنوز نهایی نشده است، اینکه «مجمع اصلاح طلبان» باشد یا «پارلمان اصلاح طلبان» مشخص نیست. کلیات این طرح در شورای هماهنگی فعلا با نام پارلمان تصویب شده اما هنوز جمع بندی نهایی نشده است. کمیته سیاسی شورای هماهنگی روی این طرح و نام آن کار می کند.»
وی در مورد اینکه چرا اعضای شورای هماهنگی اصلاح طلبان اسامی متفاوتی به کار می برند، گفته است: «به نظرم این موضوع طبیعی است نام این نهاد هنوز تصویب نهایی نشده است به عقیده من محتوای این نهاد از نام آن مهم تر است. بعضی معتقدند که نام پارلمان ممکن است اشتباه برانگیز باشد پارلمان معنای خاص خود را دارد، در واقع در عرف دنیا پارلمان به جایی گفته می شود که محلی برای قانون گذاری است، این سازمان قرار است مجمعی فراگیر بر پایه احزاب باشد که بتواند اشخاص موثر اصلاح طلب را هم پوشش دهد.»
صادقی تصریح کرده است: «به دلیل فراگیری این سازمان می توان آن را به پارلمان تشبیه کرد اما از این جهت که تشکیلات و اهداف آن با پارلمان به معنای عرف متفاوت است اعضای شورای عالی اصلاح طلبان معتقدند که اسم دیگری بر آن بگذارند. اسم هایی مانند «مجمع» یا «مجمع عالی» مطرح شده است. به هر حال با توجه به اینکه هنوز رسما نام این نهاد نهایی نشده تفاوت تعابیر امری طبیعی است.»
صادقی در پاسخ به اینکه ساختار این نهاد چگونه خواهد بود، گفته است: «روی این طرح در جلسات دائما کار می شود اما بر اساس اطلاعات من احزاب در جای خود هستند. این جمع در واقع تشکیلاتی خواهد بود که به نوعی با حفظ وجود احزاب ، این امکان را به احزاب می دهد که در آن حضور داشته باشند. هر حزبی تعدادی سهمیه دارد و می تواند نمایندگانی برای این تشکیلات انتخاب کند. بنا نیست که احزاب منحل شوند یا این تشکیلات جای احزاب را بگیرد.»
در ادامه این بررسی ها باید منتظر بود تا پس از تعیین تکلیف نهایی درباره عنوان این سازوکار و تدوین کامل مبانی و سیاست های آن شاهد ایجاد نهادی منسجم از احزاب مختلف اصلاح طلب باشیم که با وحدت رویه در چهارچوب این نهاد واحد به سیاستگذاری کلان در عرصه های بزرگ سیاسی چون انتخابات می پردازند./
نظر شما