به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، نشست یک روزه بررسی پروژه مشترک مرکز تحقیقات بین المللی تحقیقات گندم و ذرت و مرکز بین المللی تحقیقات کشاورزی در مناطق خشک 11 بهمن 96 در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی برگزار شد. در این نشست تخصصی موضوع روند همکاریها در خصوص کشاورزی حفاظتی و سیستم های زراعتی گندم دیدگاه های فنی در این زمینه مطرح شد. در این نشست یک روزه کارشناسان ایکاردا و رؤسای موسسه های تحقیقاتی تابعه سازمان گزارش های خود را در زمینه روند اجرای پروژه ارائه کردند. پروژه ایران و سیمیت در راستای افزایش عملکرد گندم و به روز شدن تحقیقات کشور با فناوری های جدید است.
مرکز بین المللی تحقیقات ذرت و گندم در سال 1943 در پي اجراي پروژه مشترك بنياد راكفلر و دولت مكزيك براي افزایش تولید گندم و ذرت در مكزيك پایه گذاری و در سال 1966 میلادی با نام مرکز بین المللی تحقیقات ذرت وگندم (CIMMYT) تاسيس شد. این مرکز یکی از 15 مرکز بین المللی تحقیقات کشاورزی زیر پوشش حمایتی گروه مشاوران بین المللی تحقیقات کشاورزی است. مرکز بین المللی تحقیقات ذرت و گندم یک مرکز تحقیقاتی و آموزشی غیرانتفاعی است که به طور مستقیم با 100 کشور در حال توسعه از طریق دفاتر این مرکز در آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین ارتباط و همکاری دارد.
همكاريهاي علمي و تحقيقاتي مرکز بینالمللی تحقیقات ذرت وگندم (CIMMYT) با بخش تحقيقات غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در سال 1345 شروع و تاکنون ادامه دارد. اولين موافقت نامه و برنامه كار بين مرکز بین المللی تحقیقات ذرت وگندم (CIMMYT) و ايران در سال 1967 میلادی به امضاء رسيد. در طول این سالیان بیش از یکصد و بیست نفر از محققان ایرانی در این مرکز آموزش دیده اند و هزاران جرم پلاسم گندم نان، گندم دوروم، جو، تریتی کاله و ذرت در قالب صدها خزانه بین المللی دریافت و در مناطق مختلف کشور مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته اند.
پس از این تاریخ سه جلسه دیگر برای پروژه مشترک ایران-سیمیت در سال ۱۳۹۷ برگزار شد که در چهارمین نشست هماهنگی در این خصوص افزایش ۲۵ درصدی عملکرد در هکتار گندم دیم و افزایش ۳۰ درصدی در زراعت گندم آبی از اهداف پروژه مشترک ایران-سیمیت با عنوان «افزایش عملکرد گندم و بهره وری نظام های زراعی گندم مبنا» اعلام شد. این پروژه از تاکیدات ویژه وزیر جهاد کشاورزی است و ضرورت دارد با مشارکت سازمان های جهاد کشاورزی استان های مرتبط به سرعت فاز اجرایی این پروژه پیگیری شود.
حالا در ادامه بررسی روند این همکاری مجری طرح گندم کشور خبر داده که با اجرای پروژه مشترک ایران و موسسه بین المللی تحقیقات «سیمیت»، عملکرد تولید گندم تا پایان برنامه ششم توسعه در 50 درصد اراضی، 25 درصد افزایش می یابد.
وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه به نقل از «اسماعیل اسفندیاری پور» نوشته است: «برای افزایش عملکرد و کاهش مصرف آب با همکاری موسسه بین المللی تحقیقات «سیمیت» این پروژه در در سه استان تولیدکننده گندم آبی خوزستان، گلستان و فارس و در دیمزارهای چهار استان همدان، قزوین، زنجان و اردبیل در حال اجراست. همچنین کشت گندم در استان های خوزستان، فارس و گلستان روی پشته های بلند در اراضی آبی در دستور کار قرار گرفته و این روش کمک می کند که با یک بار رفت تراکتور، کشت کامل در مزرعه انجام شود.»
اسفندیاری پور درباره پروژه مشترک ایران و موسسه بین المللی تحقیقات ایکاردا در حوزه گندم گفته است: «با اجرای این پروژه در استان های لرستان، کرمانشاه، کردستان و آذربایجان غربی نتایج خوبی به دست آمده و این اقدامات از جمله کشاورزی حفاظتی و توسعه ارقام جدید دیم را در دیمزارهای پنج استان ایلام، مرکزی، خراسان شمالی، خراسان رضوی و آذربایجان غربی نیز تعمیم داده ایم. کشت محصولات جدید مانند ارقام نخود و گیاهان علوفه ای در تناوب زراعی با گندم و جو در مناطق دیم این پنج استان در دستور کار قرار گرفته است که به پایداری تولید و حاصلخیزی خاک منجر می شود.»
این گزارش می افزاید: برای سال زراعی جاری تولید ۱۳.۵ تا ۱۴ میلیون تن گندم پیش بینی شده که علاوه بر تامین نیازهای داخلی، برای ذخیره استراتژیک هم خواهد بود این در حالی است که در سال زراعی 97 ، 11 میلیون تن گندم تولید شده است./
نظر شما