به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا اواخر اردیبهشت ماه سال جاری در محل سفارت ایران در مسکو در دیدار با «مهدی سنایی»، سفیر ایران در روسیه به منظور امضای موافقتنامه تجارت ترجیحی منطقه آزاد تجاری میان ایران و کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا گفتگو کرد و این سند ۲۴ آبان در مجلس دومای روسیه و دوم آذر در شورای فدراسیون تایید شد.
«تسهیل تجارت کالا میان طرفین» و «ایجاد پایه و اساس برای تاسیس محدوده آزاد تجاری» از اهداف امضای این سند است. این قانون در کنار اینکه باعث می شود صادرکنندگان به مدت سه سال از تعرفههای ویژه برای فعالیت در منطقه اوراسیا بهره مند شوند با توجه به موافقت روسیه با عضویت ایران در این پیماننامه، زمینهای را فراهم می کند تا صادرات برخی کالاها به روسیه که توجیه اقتصادی نداشت، امکانپذیر شود و این امر باعث اهمیت تصویب این قانون برای تجار ایرانی شده است.
روزنامه دنیای اقتصاد درباره سایر مزایای این قانون در شماره 25 دی ماه خود نوشته است: «براساس این توافقنامه، اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ایران میتوانند پس از سه سال، قرارداد دائمی منطقه آزاد تجاری را امضا کنند.
کاهش پرداختهای گمرکی، عرضه کالا با قیمت مناسبتر به بازار هدف و افزایش قدرت رقابتپذیری از مهمترین مزایای این توافقنامه موقت است و با اجرایی کردن این پیماننامه این امکان برای تجار و تولیدکنندگان ایرانی فراهم میشود تا با کشورهای روسیه، قزاقستان، بلاروس، ارمنستان و قرقیزستان وارد رقابت شوند. قدم گذاشتن تجار در این مسیر همچنین این امکان را به تولیدکنندگان کشور میدهد که با ارتقای کیفیت محصولات خود بتوانند جایگاه مهمی را در بازار ۱۸۰ میلیون نفری اوراسیا کسب کنند.
از سوی دیگر باتوجه به اینکه اتحادیه اقتصادی اوراسیا به لحاظ نزدیکی جغرافیایی، بازار بزرگی برای صادرات کالاهای ایرانی بهشمار میرود، از اینرو برقراری تجارت آزاد میتواند فرصتهای بیشمار و همه جانبهای را برای بخش خصوصی ایران و کشورهای عضو این اتحادیه ایجاد کند.»
با این وجود لایحه الحاق به پیماننامه اوراسیا از سوی دولت تصویب شد اما هنوز در اختیار مجلس قرار نگرفته در نتیجه همچنان این پروژه وارد فاز اجرایی نشده است و بازرگانان منتظر الحاق ایران به پیمان نامه اوراسیا هستند.
رئیس اتاق مشترک ایران و روسیه با اشاره به اینکه الحاق ایران به پیمان نامه اوراسیا فرصتی استثنایی است که با تصویب و اجرایی شدن آن، بازرگانان ایرانی می توانند با استفاده از انواع معافیت ها و امکان حضور رقابتی، بازار این مناطق را در اختیار گیرندف گفته است: «طبق توافقهای انجام شده، قرار است ایران به مدت سه سال به صورت آزمایشی وارد پیماننامه اوراسیا شود.
پایگاه خبری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به نقل از «هادی تیزهوش تابان» با بیان اینکه متاسفانه تاکنون نتوانستهایم از فرصتهای این منطقه استفاده کنیم، نوشته است: «لایحه الحاق به پیماننامه اوراسیا که از سوی دولت به تصویب رسیده در اختیار مجلس قرار نگرفته و در نتیجه همچنان این پروژه وارد فاز اجرایی نشده است. این مراحل هر چه سریعتر طی شود و بخش خصوصی بتواند در شرایط امروز که با انواع محدودیتهای ناشی از تحریم مواجه است از عواید حاصل از این پیماننامه استفاده کند.»
تیزهوش تابان اظهار داشت: از آنجا که روابط سیاسی خوبی بین کشورهای منطقه اوراسیا و ایران وجود دارد، بازارهای این منطقه از جمله بازارهایی است که باید در آن حضور شایستهای داشته باشیم؛ هرچند تا به امروز فرصتهای حضور در آن را از دست دادهایم.
مجمع اقتصادی اوراسیا (EAEC ) یک مجمع اقتصادی میان گروهی از کشورهای آسیایی و اروپایی است که از اکتبر سال 2000 با عضویت کشورهای بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان آغاز به کار کرد که ایران نیز در برخی از نشستهای آن حضور داشته است.
یادآور می شود: ولادیمیر پوتین رئيس جمهوري روسيه با هدف تسهیل تجارت كالا ميان طرفين و ايجاد پايه و اساس براي تاسيس محدوده آزاد تجاری، قانون فدرال «تصويب توافقنامه ايجاد محدوده آزاد تجاري ميان ايران و اتحاديه اقتصادي اوراسيا» را امضا و ابلاغ کرد.
این ابلاغیه پیش از این در 24 آبان ماه امسال در مجلس دوماي روسيه و دوم آذر ماه امسال در شوراي فدراسيون تاييد شده بود و اکنون به امضا رئيس جمهوري روسيه رسیده است که بر اساس آن صادرکنندگان ایرانی میتوانند به مدت سه سال از تعرفههاي ويژه براي فعاليت در منطقه اوراسيا بهرهمند شوند و همچنین زمينهاي فراهم شده تا صادرات برخي كالاها به روسيه كه توجيه اقتصادي نداشت هم امكانپذير شود.
با توجه به اینکه پیش از این ايران و كشورهاي عضو اتحاديه اقتصادي اوراسيا، موافقتنامه موقت ايجاد محدوده آزاد تجاري را 29 ارديبهشت ماه امسال در آستانه پايتخت قزاقستان به امضا رسانده بودند، اکنون دراین تفاهمنامه تاکید شده که ایران و اتحاديه اقتصادي اوراسيا پس از سه سال یاد شده میتوانند قرارداد دائمي برای منطقه آزاد تجاري امضا كنند./
نظر شما