عبدالله امیدی، روان شناس و استاد دانشگاه پیرامون سلامت روان و شیوه زندگی سالم به خبرنگار شبستان گفت: سلامت روان به معنای داشتن تفکر، هیجانات، احساسات و رفتارهای سالم است. کسب آرامش، اطمینان و دوری از افسردگی و اضطراب از اساسی ترین نیازهای فطری انسان است و از گذشته جزو مسایل اساسی بشر بوده، همین امر موجب شده تا در ادیان کهن بشری ضمن تشریح علل آرامش روحی و روانی، راهکارهایی را برای پاسخ به این نیاز اساسی پیدا کنند.
نقش شیوه های تعلیم و تربیت در سلامت روان انسان
وی با بیان اینکه عوامل زیادی از قبیل شرایط اجتماعی، فرهنگی و شیوه های تعلیم و تربیت در سلامت روانی افراد موثر هستتند، تصریح کرد: جوان بودن، سلامت جسمانی، تحصیلات خوب، برخورداری از شغل و درآمد مناسب، دینداری و متاهل بودن می تواند در بهزیستی، شادمانی و سلامت روانی افراد تاثیرگذار باشد.
امیدی خاطر نشان کرد: بهداشت و سلامت روانی یکی از نیازهای اجتماعی نیز هست؛ چرا که عملکرد مطلوب جامعه مستلزم برخورداری از افرادی است که از حیث سلامت و بهداشت روانی در وضعیت مطلوبی قرار داشته باشند. بر همین اساس، یکی از اهداف و برنامههای نظامهای اجتماعی، تلاش برای بالا بردن رفاه و بهزیستی افراد جامعه است.
وی با اشاره به اینکه افرادی که دارای سلامت روان نیستند واقعیت ها را به خوبی درک نمی کنند، تصریح کرد: به عنوان مثال افرادی که دچار بدبینی و سوءظن هستند موجب اضطراب و خشم دیگران می شوند، در صورتی که در کنار افراد سالم قرار گرفتن باعث آرامش روحی و جسمی فرد می شود.
این استاد دانشگاه با اشاره به شیوه زندگی سالم خاطرنشان کرد: شیوه زندگی همان الگوی زندگی افراد است که می توان آن را به عنوان سالم یا ناسالم مورد داوری قرار داد، شیوه زندگی سالم یک زندگی متعادل است که در آن شخص به طور آگاهانه دست به انتخاب های سالم می زند.
معنادار بودن حیات، راه رسیدن به زندگی سالم
این روانشناس یادآور شد: افراد ابتدا باید بدانند چه چیزهایی برای زندگی سالم مطرح است؛ به عنوان مثال حس هدفمندی زندگی، معنادار بودن حیات، معنویت درک و برداشت افراد از خطر، اقدامات و فعالیت های داوطلبانه از جمله راه های رسیدن به شیوه زندگی سالم است.
وی افزود: افراد موفقی وجود دارند که یک انگیزه خاص موجب موفقیت آنها شده است و این انگیزه تمام انگیزه های دیگرشان را در زندگی تحت الشعاع قرار می دهد. مثلاً درس یکی از مهمترین عوامل موفقیت و پیشرفت افراد تحصیل کرده است، با وجود اینکه این فرد هم اکنون به عنوان یک پزشک یا تاجر موفق در جامعه فعالیت می کند ولی همچنان درگیر کار و مطالعه می باشد و از سایر انگیزه های فردی، خانوادگی و اجتماعی بازمانده است در صورتی که انسان سالم، انسانی است که علاوه بر جنبه های فردی به جنبه های خانوادگی و اجتماعی نیز توجه داشته باشد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: تفکر سالم، تفکری است که دارای محتوای سالم باشد و به عبارت دیگر افرادی که نسبت به دیگران سوءظن داشته و دارای هیجانات منفی هستند این افراد آدم های سالمی نیستند، زیرا انسان سالم، انسانی است که کنترل بیشتری بر هیجانات و رفتارهای خود داشته باشد نه اینکه تحت تاثیر هیجانات زندگی کند.
نقش دین در آرامش و شیوه زندگی سالم
امیدی با اشاره به نقش دین و اعتقادات مذهبی در رسیدن انسان به آرامش و زندگی سالم اظهار کرد: در دین مبین اسلام تعدادی مفاهیم نظری مطرح شده است که مبدا و مقصد انسان را در زندگی مشخص می کند این مقصد همان سعادت دنیوی و اخروی انسان است و راه های رسیدن به آن شامل عواملی همچون سبک های زندگی درست، مهارت های فکری و عملی می شود که افراد در زندگی روزمره خود بایستی انجام دهند تا بتوانند به آن هدف نهایی برسند.
این روانشناس یافتن معنا در زندگی را یکی دیگر از راه های رسیدن به آرامش روانی در انسان خواند و گفت: این امر در گرو شناخت هستی، خالق و شناخت خود به عنوان جزئی از این مجموعه هستی است. معنا در زندگی یعنی چیزی که به خاطر آن زندگی می کنیم و زندگی برای یک ایده و تفکر و برای خدمت صادقانه به خلق بهترین معنا و مفهومی است که دین به انسان می دهد.
آرزوهای خود را معقولانه و کم در نظر بگیریم
وی اضافه کرد: بهتر است آرزوهای خود را معقولانه و کم در نظر بگیریم، چرا که آرزوهای طولانی که از دایره عمر انسان خارج باشد سبب تنش و فشار روانی می شود. باید توانایی های خود را بشناسیم و به داشته های خود ارزش بدهیم، انسان های شاد و سالم کسانی هستند که از آنچه دارند به بهترین شیوه استفاده می کنند و کمتر در افسوس آنچه ندارند وقت خود را تلف می کنند، زندگی را با آنچه که دارند به سر می برند نه با قیاس های نا بجای خود با دیگران که لذت شادی را از کامشان بگیرد.
وی ادامه داد: مصرف الکل در دین اسلام جرم شمرده شده است و از لحاظ علمی نیز مضرات آن اثبات شده، بنابراین دین اسلام با حرام شمردن الکل شیوه زندگی سالم را به انسان آموزش می دهد و وقتی می گوید: نسبت به دیگران بدبین نباشید در واقع نوع درست فکر کردن را به انسان یاد می دهد.
مراسم حج مبارزه سمبلیک با غرایز انسان است
این روانشناس یادآور شد: برگزاری مراسم حج مبارزه سمبلیک با غرایز انسان است به این معنا که نخستین گام رسیدن به سعادت و هدف غایی در زندگی مبارزه با نفس است، زیرا غرایز به دلیل نیروبخشی نقش بزرگی در زندگی انسان ها داشته و به دلیل دارا بودن قدرت خارق العاده می توانند انسان را از پا دربیاورند.
وی با بیان اینکه نقش دین و راهکارهای آن به عنوان یک عامل مؤثر بر سلامت روان بسیار پر اهمیت است، اظهار کرد: مطالعات انجام شده حاکی از آن است که می توان در گرو اعتقادات و اعمال صالح و اخلاقی پسندیده به یک آرامش روانی دست یافت و انسان معتقد را به یک انسان سر زنده و بشاش که همیشه در حال تلاش و تکاپوست درآورد، که همیشه در ارتباط با جامعه ی خود بوده و در هر زمینه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی سعی بر آن دارد که با توجه به توانایی های خودش بهترین باشد.
پایان پیام/
نظر شما