شهرهای مردانه، حصارهای زنانه

نگاه مردانه به طراحی شهری و ساخت سازه‌ها، روح لطیف زنانه را در حصارهای سخت حبس کرده و آسیب‌های فرهنگی اجتماعی مختلفی را به همراه داشته است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از قشم، جامعه بازتابی از خانواده است و بانوان زیربنای اصلی خانواده‌ها؛ بدیهی است محصور بودن بانوان در فضاهای مردانه‌ای که روح و روان زنان را مورد غفلت قرار داده، بر کانون خانواده و در ابعاد بزرگتر، بر جامعه تاثیری منفی خواهد داشت.

 

وجود نگاه محسوس و نامحسوس مردانه در طراحی شهری و ساخت سازه‌ها، روح لطیف زنانه را در حصارهای سخت و خشن حبس کرده است. صحت این ادعا را در هم کلامی با بانوان شهر می‌توان دید. این پدیده، آسیب‌های فرهنگی اجتماعی عدیده‌ای به همراه خواهد داشت و امروزه با بسیاری از این آسیب‌ها رو به رو هستیم.

 

با وجود اینکه همواره بخش بزرگی از تلاش‌های زنان قشموند برای ایجاد تغییر در سازه‌ها و ایفای نقش در طراحی شهری ناکام مانده است اما، هیچگاه از تلاش دست برنداشته‌اند و انتصاب یک بانو به عنوان معاون عمرانی فرمانداری شهرستان در دیماه سالجاری، نور امید را در دل‌های آنان تقویت کرده است.

 

از این رو با معاون عمرانی فرمانداری شهرستان قشم به گفت‌وگو نشستیم تا به سهم خود نقشی در دستیابی بانوان به حقوق‌شان ایفا کنیم.

 

 

شبستان: با عرض سلام، وقت بخیر و تبریک انتصاب به عنوان معاون عمرانی فرمانداری شهرستان قشم، برای شروع لطفا خود را معرفی کنید؟

قهاری: سلام، ممنون، زهرا قهاری هستم. متولد بندرعباس و به‌واسطه علاقه‌ای که به آبادانی و ساخت‌و‌ساز داشتم در رشته کارشناسی عمران دانشگاه هرمزگان ادامه تحصیل دادم. در سال 1379 به عنوان مسؤول واحد برنامه‌ریزی دفتر فنی استانداری هرمزگان فعالیت کاری‌ام را آغاز کردم و تا پیش از امروز که در سمت معاونت عمرانی فرمانداری شهرستان قشم توفیق خدمت داشته باشم، در تمامی قسمت‌های مرتبط با حوزه عمرانی از جمله دبیر کمیته پیمان و رسیدگی شورای فنی استان، مشاور جوان معاون عمرانی استانداری، مشاور امور بانوان فرمانداری جاسک، دبیر کمیته آموزش شورای فنی استان، ناظر عالی پروژه اورژانس بزرگ بیمارستان شهید محمدی و عضویت در کمیته ماده 35 سازمان نظام مهندسی(کمیته نظارت عالیه) و مباحث ترافیکی و طراحی خیابان‌های شهری و میادین انجام وظیفه کرده‌ام.

 

 شبستان: زنان در ساختار و سازه‌های شهری جزیره قشم از چه سهم و جایگاهی برخوردار هستند؟

قهاری: فقر سازه‌های ویژه بانوان و کمبودهای این حوزه قابل انکار نیست. خواه ناخواه بانوان در بخش‌هایی به فضاهای تفریحی، ورزشی، فرهنگی و اجتماعی اختصاصی نیاز دارند و ما محرومیت‌زدایی از این حوزه را به طور ویژه پیگیری خواهیم کرد.

وجود پلاژ بانوان از ابتدایی‌ترین نیازهای جزیره است که سازمان منطقه آزاد به آن ورود کرده و به دنبال آن هستیم با اتحاد و هم‌افزایی، محدودیت های موجود در سایر حوزه‌ها نظیر سالن‌های ورزشی بانوان را نیز برطرف کنیم.

در نگاهی کلی، نه تنها جزیره قشم بلکه استان هرمزگان در طراحی شهری و مناسب‌سازی فضا برای اقشار مختلف ضعف دارد. به‌عنوان مثال حتی مطب‌های پزشکان ما نیز فضای مناسبی برای مادرانی که باید شیردهی داشته باشند ندارند.

 

شبستان: ضعف‌های موجود چه آسیب‌هایی را به همراه دارد؟

قهاری: نادیده گرفتن زن‌ها در سازه‌های شهری می‌تواند به عدم حضور آنان در اجتماع بیانجامد. به‌عنوان نمونه خانمی را تصور کنید که در دوران شیردهی قرار دارد و یا بواسطه پیاده‌روهای ناسالم نمی‌تواند کودک‌ خود را در کالسکه به مقصد راهبری کند؛ مناسب نبودن سازه‌های شهری باعث سختی انجام این فعالیت‌ها می‌شود و بانوان به مرور زمان از حضور در جامعه اجتناب می‌کنند که این می‌تواند آسیب‌های روحی به همراه داشته باشد.

از سوی دیگر نبود فضاهای اختصاصی نظیر پارک بانوان، آسیب‌های اجتماعی بسیاری را به همراه دارد. در شهرستانی محصور در آب‌های سالم، بانوان فضایی برای شنا کردن، ورزش و تفریح با امنیت روانی و آرامش فکری ندارند؛ تاثیر این کمبودها به خانواده‌ها نیز باز می‌گردد. مادری سالم، خانواده را به سلامت راهبری می‌کند. به‌واسطه ضعف‌های موجود در طراحی و سازه‌های شهری، مادران در تقویت روحی خود با مشکل مواجه‌اند و این مشکلات در کانون خانوده نیز نمود خواهد داشت.

 

شبستان: برای خروج از این ساختار چه راهکاری پیش روی داریم؟

قهاری: در مباحث مختلف از جمله فضای سبز و اِلمان‌های شهری روح زنانه مغفول مانده و سازه‎‌‌های شهری چهره‌ای خشن به خود گرفته‌اند. حل نواقص موجود نیازمند بهره‌گیری از روح لطیف زنانه در معماری و همچنین مطالبه‌گری بانوان است. مطالبه‌گری به شیوه صحیح و در چارچوب قوانین همیشه جواب می‌دهد. در پیگیری مسائل بانوان از طریق مسوولان، حلقه مفقوده‌ای وجود دارد که می‌توان آن را نبود سمن‌های مرتبط با این حوزه دانست. شکل‌گیری سمن‌هایی که مطالبات را به شیوه‌ای کارآمد از طریق سطوح مختلف مدیریتی تا حصول نتیجه مطلوب پیگیری نمایند می‌تواند روند بهبود و ارتقای سازه‌های شهری را سرعت بخشد.

 

 

شبستان: تقویت مدیریت زنانه و ایفای نقش آنان در جامعه به طور حتم در مناسب‌سازی فضای شهری تاثیری مثبت خواهد داشت؛ چگونه می‌توان این نقش‌آفرینی را تقویت کرد؟

قهاری: مدیریت زنان همواره صادق‌تر و پرتلاش‌تر از مردان است؛ این حرف من نیست و همه به آن اذعان دارند. تقویت بهره‌گیری از ظرفیت بانوان در جامعه به دو عامل خانواده و مسوولان بر می‌گردد. خانواده‌ها باید در این زمینه فرهنگ‌سازی لازم را داشته باشند و مسوولان نیز در انتصاب‌ها و واگذاری پست‌های کلیدی به توانمندی‌های زنان توجه کنند و در عرصه عمل هم آنان را مورد حمایت قرار دهند.

 

شبستان: جامعه زنان شهرستان از شما به‌عنوان یک بانو در سمت معاونت عمرانی فرمانداری قشم در راستای بهبود شرایط موجود انتظار ویژه‌ای دارند؛ برنامه شما برای دستیابی به تغییرات مطلوب چیست؟

قهاری: هر شهرستان مشکلات و مسیر برون رفت خاص خود را دارد و باید از پتانسیل‌های ویژه آن استفاده کرد. از این رو گام نخست را شناسایی تک تک بانوان توانمند شهرستان قرار داده‌ام تا از با شناسایی آنان و برگزاری نشست‌های مشترک خودمانی خارج از چارچوب خشک و خشن اداری، به تعامل و هم‌فکری بپردازیم. برای مراحل بعدی، خروجی این نشست‌ها را در قالب طرح‌هایی جامع و کارشناسی شده با استفاده از اهرم‌‌های خاصی که در اختیار دارم پیگیری خواهم کرد.

 

شبستان: برای شما در دستیابی به اهدافتان و کوشش جهت حل مشکلات بانوان قشمی آرزوی توفیق داریم؛ کلام آخر شما را می‌شنویم؟

قهاری: از حضور در جزیره قشم و استان هرمزگان بسیار خورسندم. ایده‌های مختلفی در ذهن دارم و امیدوارم بتوانم در عملیاتی‌سازی آن‌ها موفق عمل کنم. اجرایی شدن طرح‌ها مهمترین گام است و در این راستا قطعا نیازمند تعامل دوسویه با سازمان منطقه آزاد هستیم. اعتقاد شدیدی به کار اجرایی، تعامل با افراد و ارگان‌ها و سازمان‌های مختلف دارم و از ابتدای فعالیتم نیز بر همین باور بوده‌ام. علاقه‌ای برای ورود به مباحث سیاسی ندارم و انجام کار برایم اهمیت دارد نه اینکه چه شخص و ارگانی آن را انجام داده است. امیدوارم در طول مدت حضور در جزیره قشم بتوانم گامی جهت حل مشکلات شهرستان بردارم.

 

 

کد خبر 757095

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha