«مهدی مطرنیا» در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، با اشاره به تصمیم آمریکا به منظور برگزاری نشست ضد ایرانی در لهستان گفت: نشست ورشو در سپهر سیاسی صورت می پذیرد که در پی ایجاد یک نظم نوین جهانی است. شکل دهی این نظم نوین جهانی براساس اراده دولت های موثر تحرکی است که تحت عنوان هارت لند بزرگ در دهه گذشته مطرح شد.
کارشناس سیاست خارجی با اظهار این که باز آفرینی جغرافیای قدرت مد نظر ایالات متحده آمریکاست، افزود: در مرکز ثقل شکل دهی به مهندسی جهانی آینده قدرت ایالات متحده آمریکا با مساله ایران روبروست. به بیان دیگر باید این ابعاد را مدنظر قرار داد که جهان در حال گذر از دوران گذار است.
در خبرگزاری شبستان بخوانید: کنفرانس لهستان برای ایجاد سازش میان اسرائیل و اعراب است
تعارض با روسیه انگیزه لهستان برای میزبانی اجلاس ضد ایرانی است
وی با یادآوری این که از سال 1990 میلادی تا آینده ای بسیار نزدیک یعنی 2020 سه دهه است که جهان در منطق بحران زا و بحران زی دوران گذار زندگی می کند، اظهار داشت: کنشگران اصلی نظام بین الملل باید این منطق گذار را پشت سر بگذارند و بدانند که استراتژی تنش در یک زمان معین پاسخگوست. اگر تنش ها به موقع پایان نپذیرد موجب ایجاد وضعیت ضد خود می شود.
مطهرنیا ادامه داد: لذا این منطقه بالغ بر چهار دهه در تنش قرار گرفته و باید در دهه آینده نظم نسبی خود را با مرز بندی های معین آغاز کند. به همین دلیل هارت لند بزرگی برای این منطقه و جهان مد نظر وهدف ایالات متحده آمریکاست. این هارت لند از آفریقای شمالی (سودان) شروع شده و تا تبت را در بر می گیرد و به سه قسمت هارت لند نو، نو هارت لند و هارت لند عولیا تقسیم می شود.
وی با یادآوری این نکته که کمربند رینلند بزرگ هارت لند مدنظر آمریکا برای دهه پیش رو را پوشش می دهد، عنوان کرد: در این کمربند شرکای استراتژیک آمریکا حضور خواهند یافت و این شرکا عبارتند از کانادا، ژاپن، کره جنوبی، ایران، استرالیا و کوبا. همچنین حد وسط و هلال اصلی ارتباط این هارت لند بزرگ با رین لند بزرگ فلات ایران و حد فاصل میان تنگه هرمز و خلیج عدن خواهد بود.
استاد علوم سیاسی دانشگاه گفت: در این میان ایران اولیت استراتژیک ایالات متحده آمریکا در وضعیت کنونی است. پس برای رسیدن به این اولیت باید استراتژی تنش با ایران پایان پذیرد و زمینه های ایجاد یک فضای معنادار در مسیر این حرکت شکل گیرد. به همین دلیل آمریکا به دنبال پایان دادن به تنش با ایران است.
مطهرنیا اولویت استراتژیک آمریکا برای دهه پیش رو را کنترل چین دانست و افزود: غایت استراتژیک ایالات متحده نیز پیاده شدن هژمونی مرکب آمریکایی و سناریوی مطلوب دنیای چند قطبی است. لذا ورشو را باید در این وضعیت مورد توجه قرار داد.
وی با تاکید براین نکته که اصول نوشته و نانوشته ای برای برگزاری نشست ورشو وجود دارد، اظهار داشت: آنچه که بیشتر نمود پیدا می کند فعالیت تیم ضد ایرانی ترامپ در این اجلاس است که هدف نو هارت لند و فرات ایران را دنبال می کند.
کارشناس سیاست خارجی در پاسخ به این سوال که چرا آمریکا برای رسیدن به این هدف خود لهستان را به عنوان میزبان برگزیده است، تصریح کرد: لهستان از منظر تاریخی در شکل دهی به نظم نوین جهانی در قرن بیستم جایگاه تعریف شده سمبلیک دارد. انتخاب لهستان ازطرف آمریکایی ها دارای پیام است.
مطهرنیان خاطرنشان کرد: لهستان جغرافیای اصلی تعارض میان قدرت های بزرگ پیروز در جنگ جهانی دوم بود. از همانجا نیز تقسیم بندی جهان آینده پس از جنگ جهانی دوم رقم خورد و این کد گذاری نیز معنا دار است./
نظر شما