باور ۳۷۳ در لیست چهار سامانه برتر دفاع  پدافندی جهان

ساخت انواع تجهیزات دفاعی و نظامی چون موشک، زیردریایی، جنگنده، سامانه های پدافندی و ناوشکن تنها بخشی از دستاوردهای کشور در سال های اخیر است و در ادامه این مسیر قرار است سامانه جدید پدافندی ایران به منظور حفاظت از آسمان کشور تا پایان سال رونمایی شود.

به گزارش خبرنگار سیاسی دفاعی خبرگزاری شبستان، توانمدی های کشورمان در حوزه دفاعی و نظامی تا جایی پیش رفته است که دیگر نه تنها کشوری در منطقه بلکه در جهان هم بنا به گفته مسئولان و مقامات کشور جرات حمله نظامی به ما را ندارد. ساخت انواع تجهیزات دفاعی و نظامی چون موشک، زیردریایی، جنگنده، سامانه های پدافندی و ناوشکن تنها بخشی از دستاوردهای کشور در سال های اخیر است.

 

در این میان با توجه به اینکه  سامانه های پدافند هوایی نقش چشمگیری در امنیت یک کشور دارد از همین رو متخصصان داخلی توجه ویژه نسبت به تولید آن داشته و دارند و سامانه های پدافندی بسیاری در سال های اخیر تولید و مورد بهره برداری قرار گرفته است. در کشور ما وظیفه کنترل و نظارت و استفاده از تمامی سامانه ها و تجهیزات پدافند هوایی به عهده قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیای ارتش استو نقاط پدافندی سراسر کشور تحت فرماندهی واحد و یکپارچه این قرارگاه به فعالیت می پردازند.

 

بنا به گفته مسئولان از زمان تشکیل قرارگاه خاتم الانبیاء تاکنون سه هزار و 700 نقطه پدافندی در کشور تشکیل شده است و قرار است تا پایان برنامه ششم توسعه کشور این تعداد به پنج هزار نقطه برسد. همچنین میزان تسلیحات پدافندی سه برابر شده است. قرارگاه خاتم الانبیاء با شتاب در حال به روزرسانی تجهیزات و از رده خارج کردن سامانه های ناکارآمد است.

 

حالا در ادامه این مسیر رییس ستاد و معاون هماهنگ کننده ارتش جمهوری اسلامی ایران از رونمایی از سامانه جدید پدافندی جمهوری اسلامی ایران به منظور حفاظت از آسمان کشور تا پایان سال خبر داده است. 

 

امیر دریادار «حبیب الله سیاری» در این باره به ایرنا گفته است: «این سامانه کاملا بومی است که از سوی مختصصان دفاعی آخرین مراحل ساخت خود را طی می کند. این سامانه پدافند هوایی که «باور373»  نام دارد، برد بلند است و می تواند اهداف خود را با دقت و سرعت بالایی منهدم کند.»

 

معاون هماهنگ کننده ارتش جمهوری اسلامی ایران درمورد تشابه باور 373 با نمونه های خارجی آن گفته است: «اگر توانایی های این سامانه کاملا ایرانی بیشتر از نمونه های خارجی نباشد، قطعا کمتر نیست. جمهوری اسلامی ایران چند نمونه سامانه برد متوسط و برد بلند پدافندهوایی در داخل تولید می کند که باور 373 تا پایان امسال رونمایی شود.»

 

باور۳۷۳ یک سامانه موشکی سطح‌به‌هوای دوربرد و خودکششی با قابلیت استفاده در تمامی ارتفاع‌هاست که توسط قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیا ساخته شده است. این سامانه یک سیستم پدافند هوایی دور برد است که در مرداد ۹۵ با حضور حسن روحانی رونمایی شد.

 

سامانه باور ۳۷۳ از هر لحاظ پیشرفته‌تر از سامانه‌های همچون اس ۳۰۰ بوده اما نکته قابل توجهی که این سامانه را از بقیه متمایز می‌کند توانایی حمل و شلیک انواع موشک‌ها در بردهای مختلف است به گونه‌ای که اگر اس ۳۰۰ در برخی موضوعات خلأ داشت، در طرح بومی این سامانه، این خلأها برطرف شده و طراحی مفهومی بسیار خوبی روی آن انجام گرفته و در همین راستا وزارت دفاع در خصوص موشک‌های آن نیز پیش‌بینی کرده که این سامانه با دو یا سه نوع موشک در لایه‌های مختلف بتواند وارد عمل شود که با نگاهی به ویژگی‌های باور ۳۷۳ ، دقیقاً مشخص می‌شود که در طراحی این سلاح دفاعی، ویژگی‌های برتر سامانه‌های مشابه ساخته شده در دنیا مورد مطالعه دقیق قرار گرفته و در نتیجه سامانه‌ای با امکانات متنوع از نظر مأموریتی پدید آمده که به‌طور خاص در مقایسه با سامانه اس ۳۰۰ مورد سفارش ایران، باور ۳۷۳ توانایی درگیری با اهداف متنوعی را دارد که این به دلیل ماهیت متفاوت تهدیدات پیش روی ایران در قیاس با روسیه است.

 

رادار این سامانه موشکی معراج ۴ است. معراج ۴ که برای اولین بار همزمان با این سامانه رونمایی شده یک رادار کنترل آتش برد بلند و آرایه فازی معرفی شده‌است. خودروی سنگین ذوالجناح به عنوان خودروی کشنده برای حمل لانچرهای باور ۳۷۳ است. این خودرو دارای ۵ محور (۱۰چرخ) فعال است و قابلیت عبور از رودخانه تا عمق ۱٫۵ متر، حداکثر ظرفیت بار ۳۰ تن، حمل محموله با طول ۱۰٫۵ متر، حداکثر شیب روی ۳۵ درصد، حداکثر شیب روی طولی ۲۰ درصد، وزن خالص ۲۱ تن و سامانه تعلیق مستقل را داراست.

 

قبل از این نیز امیر «فرزاد اسماعیلی»؛ فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیا (ص) در شهریور سال ۹۳ از اولین شلیک موفقیت‌آمیز موشک از سامانه پدافندی باور ۳۷۳ خبر داده و اعلام کرده بود: «در طراحی و تولید این سامانه از هیچ کشوری کمک نگرفته‌ایم و قرار است این سامانه جایگزین سامانه دفاع موشکی اس ۳۰۰ روسی شود. برآورد می‌شود این سامانه یکی از چهارسامانه برتر دفاع پدافندی جهان است.»

 

پس از اولین تست موشک سامانه باور 373 پایگاه اینترنتی اسرائیل نشنال نیوز با درج مطلبی در مورد پدافند بومی برد بلند ایران نوشت: «موشک باور373 جایگزینی برای موشکهای اس 300 است که روسیه از فروش آنها به ایران به دلیل فشارهای اتحادیه اروپا منصرف شد. به گفته مقامات امنیتی ایران باور 373 از موشکهای اس 300 روسیه بهتر است و قادر است بیش از صد هدف را همزمان دنبال کند. ایران در سالهای اخیر سرمایه گذاری زیادی در توسعه توان نظامی اش کرده است که از جمله می توان به ساخت هواپیما، هلیکوپتر، هواپیماهای بدون سرنشین، سیستم های راداری، سیستم های دفاع هوایی، تانک، زیردریایی، کشتی اشاره کرد. سیستم دفاع هوایی ایران برای مقابله در برابر حملات احتمالی اسرائیل یا غرب به تاسیسات هسته ای این کشور طراحی شده است.»

 

یادآور می شود: در سال‌های اخیر انواع سامانه‌های راداری، سامانه‌های موشکی و سامانه‌های کشف، هدایت و کنترل پدافند هوایی طراحی و تولید شده است که در زیر به برخی از آنها اشاره شده است:

 

سامانه رعد

سامانه رعد می‌تواند اهداف را در ارتفاع 70 هراز پایی مورد اصابت قرار داده و منهدم کند. برد این سامانه 50 کیلومتر و سقف پرواز آن 25 تا 27 کیلومتر عنوان شده است.

 

سامانه رعد 2

سامانه رعد 2 در حقیقت مدل ارتقاء یافته سامانه رعد 1 است. بر اساس اطلاعات موجود در سامانه رعد 2 از سامانه های اپتیکی به منظور انجام عملیات شناسایی نیز استفاده می شود. در صورتی که به هر دلیل سامانه های راداری رعد 2 از کار بیفتند این سامانه می تواند با کمک سامانه های رهگیری و هدف الکترواپتیکال خود تا فاصله 80 کیلومتری خود را جستجو کرده و به شناسایی و کشف اهداف مورد نظر بپردازد.

 

اس 200

 سامانه اس 200 به دلیل قابلیت های موشک خود چون برد و سقف پرواز بسیار بالا، سرعت چشمگیر که بالغ بر 2500 متر بر ثانیه در مدل های آخر موشک است و به عنوان یک سامانه راهبردی تلقی می شود به خصوص توانایی آن برای درگیری با موشک های بالستیک نیز مورد توجه کارشناسان نظامی است. این سامانه توانایی درگیری با اهدافی با بیشینه سرعت 1100 متر بر ثانیه را دارد که شامل سریعترین هواپیماهای نظامی فعلی و آینده نزدیک است. این سامانه دارای یک پیشران اصلی و پیشران کمکی سوخت جامد است. سرجنگی 215 کیلوگرمی این موشک از نوع انفجاری-ترکشی بوده و دارای 16000 ترکش 2 گرمی ویا 21000 ترکش 3.5 گرمی است. شعاع تخریبی این موشک، بیش از 20متر تخمین زده شده است.

 

سامانه مرصاد

 

مرصاد یک سامانه پدافند هوایی میانبرد و ارتفاع متوسط است که سال 90 به صورت عملیاتی در اختیار یگان‌های پدافندی مستقر در نقاط مختلف کشور، قرار گرفت. این سامانه از موشک «شاهین» استفاده می‌کند که بر اساس موشک‌های آمریکایی MIM-۲۳B I-HAWK ساخته شده که ایران آن‌ها را از ارتش شاه به ارث برده است.

 

سامانه موشکی قادر

سامانه موشکی قادر با تلاش متخصصان وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح طراحی و ساخته شده است و ضمن تجهیز به سیستم الکترواچپتیک و فاصله یاب لیزری، توجه ویژه ای به متحرک سازی آن شده است. شلیک موشک ها بدون پیاده سازی و استقرار لانچرها از مزیت های سامانه موشکی قادر است و در کمتر از 30 دقیقه این سامانه موشکی حاضر به راه مستقر و آماده شلیک می شود.

 

سامانه محراب

محراب سامانه موشکی سطح به هوای بسیار دقیق است که روی ناوها و ناوچه های ارتش نصب و در سال 90 برای نخستین بار رونمایی و با موفقیت  تست عملیاتی شد. موشک محراب، یک موشک میان برد است که با بسیاری از سامانه های موشکی سطح به هوا، تفاوت اساسی دارد. از مهمترین ویژگی های این موشک، این است که محراب قادر است با جنگ الکترونیکی دشمن نیز مقابله کند./

کد خبر 756941

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha