به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، استفاده از فناوی های نوین در دنیای امروز باید مورد توجه همه بخش های اقتصادی قرار گیرد چرا که عدم بهره از این امکانات ما را در عرصه رقابت با سایر کشورها در رده های آخر قرار می دهد. یکی از بخش های اقتصادی که در سال های اخیر دچار تغییر و دگرگونی فراونی شده است سیستم بانکی است که با بهره از فناوری های نوین به دنبال خدمت رسانی بهتر به مشتریان خود است.
انواع و اقسام خدمات الکترونیکی و ارزهای دیجیتال چند سالی است که در سیستم بانکی مورد استفاده قرار می گیرد که یکی از آنها رمزارز یا ارز رمزی است. این ارز یکی از انواع ارز مجازی است که از فناوری رمزنگاری در طراحی آن استفاده شده و به صورت غیرمتمرکز اداره میشود و در مقابل نظامهای بانکداری متمرکز قرار میگیرد. غیرمتمرکز سازی در ارزهای رمزنگاری شده از طریق تکنولوژی زنجیره بلوکی امکانپذیر شدهاست که خود یکی از انواع دفتر کل توزیع شده است.
ارزهای رمزنگاری شده میتوانند مانند سایر ارزهای فیات ( بدون پشتوانه) قابلیت مبادله، انجام تراکنش و خرید آنلاین داشته باشند. بیت کوین در سال ۲۰۰۹ به عنوان اولین ارز رمزپایه غیر متمرکز ایجاد شد از آن زمان تاکنون ارزهای رمزنگاری شده متعددی ایجاد شدهاند که بسیاری از آنها ارزهای جایگزین بیت کوین نیز نامیده میشوند.
در کشورمان هنوز تصمیم قطعی درباره استفاده و تولید از این نوع پول گرفته نشدهاست البته به تازگی استخراج رمز ارزها به عنوان یک صنعت به رسمیت شناخته شدهاست و صحبتهایی در این باره در دولت دوازدهم به میان آمده و دبیر شورای عالی فضای مجازی شهریورماه سال جاری از پذیرفته شدن استخراج ارزهای رمزنگار به عنوان صنعت توسط دولت خبر داده بود.
«ابوالحسن فیروزآبادی» درباره فعالیت رمز ارزها در کشور به ایبنا گفته است: «ارزهای رمزنگار یکی از پدیدههای مهم و جدید حوزه فناوری مالی به شمار میرود که با توجه به کارکردهای تسهیل کننده در زمینه پرداخت مورد توجه کشورها و بازارهای مالی قرار گرفته است در همین راستا با توجه به اهمیت و رواج گسترده ارزهای رمزینه و زمزمه معاملههای محدود بدون نظارت ارزهای رمزنگاری شده در داخل کشور و همچنین گمانه زنیهایی مبنی بر کمک ارز رمزها به اقتصاد کشور در زمان تحریم، دولت در سالهای اخیر تصمیم گرفت تا تصمیماتی جدی در این حوزه اتخاذ کند و به همین منظور نیز نهادهای ناظر در این حوزه پژوهشهایی را انجام دادند و هم اکنون کشور در مرحله انجام سیاستهای اولیه و نهایی برای تعیین تکلیف مشارکت کنندگان در حوزه رمز ارزها است.»
دبیر شورای عالی فضای مجازی ادامه داده است:«مسئله رمز ارزها با توجه به دستور دولت در یک سال اخیر مورد توجه ویژه مرکز ملی فضای مجازی بوده و بر همین اساس نیز جلساتی با نهادهای ناظر از جمله بانک مرکزی، وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، سازمان بورس و اوراق بهادار، پلیس فتا، دادستانی کل کشور برگزار و در نتیجه هماهنگی و هم افزایی میان نهادهای ذیربط انجام و بهترین و بدترین سناریوها استخراج شد که البته در دو کمیسیون مرکز ملی فضای مجازی بررسیها ادامه دارد.»
پس از آن بود که معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی اعلام کرد سیاستهای اصلی بانک مرکزی در حوزه رمز ارز تا پایان شهریور سال جاری اعلام می شود.
«ناصر حکیمی» در همایش فناوری زنجیره بلوک، رمز ارز و کاربردهای آن این مطلب را بیان کرده و تسنیم به نقل از وی نوشته است: «چهار سیاست اصلی بانک مرکزی در حوزه رمز ارز تا پایان شهریور اعلام می شود. بحث اول اعلام موضع جدید نسبت به رمز ارزهای رایج بین المللی است که به نظر میرسد با توجه به جمع بندیهای انجام شده در آینده ای نزدیک با تجدید نظر در ممنوعیت های فعلی باید نگاه جدی به آن داشت. بحث دوم استخراج رمز ارزها است. موضوع سیاست کشور در برابر استخراج رمز ارزهای رایج دنیا به عنوان یکی دیگر از مسائل مهم در زمینه تصمیمات اعلامی بانک مرکزی است که مبحثی صنعتی محسوب میشود.»
حالا با گذشت 4 ماه از زمان اعلامی معاون فناوری های نوین بانک مرکزی خبر داده که تا پایان سال سیاستهای بانک مرکزی در خصوص رمز ارزها اعلام می شود. روابط عمومی بانک مرکزی در این باره به نقل از حکیمی نوشته است: «برنامه ریزی ما این بود که سیاست بانک مرکزی در خصوص رمز ارزها تا آخر شهریور امسال اعلام شود، سیاستها حتی تدوین هم شده است منتهی با توجه به مشغولیتهای زیادی که نهادهای تصمیم گیر در این خصوص دارند، هنوز این سیاست ها در صف بررسی است. واقعیت این است که از نظر فنی و تدوینی، کار در همان بازه زمانی شهریورماه به یک جمع بندی رسیده بود ولی از آن زمان به بعد توسط سیاستگذار و افرادی که باید در این خصوص تصمیم گیری کنند، در صف بررسی است.»
این مقام مسئول بانک مرکزی همچنین در خصوص وضعیت بررسی رمز ارز ملی در این بانک اینطور پاسخ داده که بنده شاید خیلی با اصطلاح رمز ارز ملی ارتباط برقرار نکنم به این خاطر که ممکن است در کشور برای انواع کاربردها ارز رمز مختلفی داشته باشیم و لزوماً ارز رمز ملی در کار نباشد. من بیشتر اصطلاح ارز رمزهای مبتنی بر ریال را به جای ارز رمز ملی استفاده میکنم که یک بحث حاکمیت پولی است که اتفاقا قسمتی از سیاستهایی که قبلاً عرض کردم معطوف بر این است که یک ارز رمز مبتنی بر ریال، طلا، ارز و سایر داراییها و یا ارز رمز خودکفا و خودبنیان با دیدگاه مختص به خودشان داشته باشیم. برای مواجه با هر کدام از این رمز ارزها باید دیدگاه خاص خودشان داشته باشیم مبنی براینکه شامل چه مقرراتی میشوند و ناظر آن کدام دستگاه است بنابراین این اصطلاح که رمز ارز ملی وجود داشته باشد و رمز ارز دیگری نداشته باشیم بحثی خام و ساده انگارانه است، افزود: بنظرم سیاست لازم در این خصوص باید مبتنی بر باز کردن فضا و تعیین محدودیتها و چارچوب های لازم در حوزه رمز ارزها باشد.»
بنابراین گزارش، یکی از مزایای مهمی که پذیرش تراکنشها به صورت رمزارز برای کسبوکارها به وجود میآورد افزایش سبد مشتریان است. دولتها و شرکتهای بزرگ رفتار مشتریان را به دلایل مختلف ردیابی میکنند به همین دلیل مشتریان بیشتری به حفظ حریم شخصی و اطلاعات خود اهمیت میدهند و هر روزه برای پرداختهای آنلاین خود بیشتر از رمزارزهایی همچون بیتکوین استفاده میکنند تا بتوانند ناشناس بمانند. اضافه کردن امکان پرداخت رمزارز به عنوان یک گزینه برای اینگونه افراد میتواند به اضافه شدنشان به سبد کسبوکار شما کمک کند.
در عین حال پتانسیلهای بسیاری برای ارائه محصول یا خدمت به خارج از کشور وجود دارد ولی به دلیل عدم وجود سیستم دریافت بینالملل، امکان ورود ارز به کشور وجود ندارد. این مسئله میتواند با استفاده از دریافت رمزارز تا حد بسیاری رفع شود. در صورتی که کالا یا خدمتی برای عرضه دارید که میتواند مشتری خارج از کشور داشته باشد دریافت رمزارز میتواند راهگشا باشد و می توان کالا یا خدمات را از طریق دریافت رمزارز به خارج از کشور ارائه دهیم. با توجه به این مزایا و در کنار استفاده سایر کشورها از این نوع ارز برای توسعه مبادلات و روابط بانکی باید منتظر بود تا دید سیاست های بانک مرکزی برای استفاده از ارز رمزها چه زمانی اعلام می شود و تا پایان سال بنا بر اعلام مسولان شاهد رسیدگی به آنها هستیم یا خیر./
نظر شما