خبرگزاری شبستان، گروه مسجد و کانونهای مساجد: نیم سال تحصیلی دوم حوزههای علمیه در سال تحصیلی 1397-1398 طی چند روز آینده آغاز میشود و وضعیت علمی و اخلاقی طلاب، یکی از مهم ترین موضوعات مطرح در میان حوزویان است.
خبرنگار ما در این ارتباط، گفتوگویی با آیتالله «سیدرضا حسینی مازندرانی» امام جماعت مسجد امام حسین(ع) شهر ری، مسئول حوزه علمیه امام حسین(ع) شهر ری، نماینده مراجع معظم تقلید و استاد اخلاق حوزه علمیه داشتیم که مشروح آن در ادامه میآید.
شبستان- مهمترین لازمه موفقیت طلاب در زمینه تهذیب نفس و تخلق به اخلاق حسنه را چه میدانید؟
طلاب باید اهل نماز شب، تهجد، تقوی، زیارت و انس با امام زمان (عج) باشند، هرچند امروزه برخی از طلاب، از این محاسن اخلاقی فاصله گرفته اند. همه مراجع تقلید از شروع زمان غیبت تاکنون، به دلیل اهتمام به نماز شب و زیارت عاشورا، به مقامات علمی و معنوی رسیدند.
شبستان- چقدر میان طلاب در زمان حاضر با وضعیت اخلاقی و علمی طلاب در گذشته، تفاوت وجود دارد؟
طلاب در گذشته باوجود مشکلات اقتصادی فراوان، اهل علم و پژوهش و تهجد بودند اما امروزه برخی از طلاب، قدر بهبود وضعیت اقتصادی حوزه های علمیه را نمی دانند و نیروی جوانی خود را صرف تعلیم، تعلم و تهذیب نمی کنند. طلاب باید قدردان انقلاب اسلامی و فرصت بینظیری که در اختیار آنان برای اشاعه آموزههای قرآن و اهل بیت(ع) قرار داده است، باشند.
شبستان- میزان رعایت تقوی در میان طلاب، حائز اهمیت بیشتری نسبت به سایر گروه های مردم است، وضعیت روحانیون و طلاب را در این زمینه چگونه ارزیابی می کنید؟
تقوی بزرگترین سرمایه انسانی است. هر انسانی در هر مقام، جایگاه، لباس و طبقه اقتصادی باشد، به شرط رعایت تقوی الهی، نزد خداوند متعال، محبوب تر است «ان اکرمکم عندالله اتقیکم.»
شبستان- آیا این روش در میان علمای سلف نیز وجود داشت؟
طلاب باید از دروغ گفتن اجتناب کنند. مرحوم شیخ عباس قمی در هنگام رحلتشان، گریه می کردند. از ایشان پرسیدند آقا شما با این همه خدمات و تالیفات، چرا گریه می کنید؟ شیخ عباس قمی(ره) پاسخ دادند یک دروغ، آن هم مصلحتی گفتم و برای همین دروغم، گریه می کنم.
شبستان- روایات چقدر درباره اهمیت علم آموزی تاکید کرده اند؟
حفرت امام صادق(ع) از پیامبر اسلام نقل کردند که «اگر کسی درس بخواند و دنبال علم برود و نیتش و هدفش، برای جلب رضایت خدا باشد، این راه، همان راه بهشت است. ملائکه، با خرسندی بال های خود را برای چنین افرادی (طالب علم) پهن می کنند و تمام موجوات عالم حتی ماهیان دریا برای چنین فردی، طلب استغفار می کردند. برتری عالم بر عابد، همچون برتری ماه شب چهارده بر سایر ستارگان است» (منبع: اصول کافی). علم و عالم جایگاه برجستهای در کلام خداوند و فرماشات اهل بیت(ع) دارد و طلاب باید قدر این موقعیت برجسته را بدانند.
شبستان- استادان شما در حوزه علمیه قم چقدر به موضوع علم آموزی اهمیت می دادند؟
زمانی مرحوم آیت الله ستوده از استادان حوزه علمیه قم، پس از اتمام درس خطاب به ما (طلاب) فرمودند «فرزندم به رحمت خدا پیوستند.» ایشان پیش از شروع درس از مرگ فرزندشان اطلاع داشتند اما ترجیح دادند کلاس درس را تعطیل نکنند. همین داستان واقعی، حکایت از توجه ویژه علما به موضوع علم دارد.
شبستان- آیا توصیهای دیگری درباره جایگاه ارزنده علم و علما دارید؟
روایت داریم که «علما وارثان انبیا هستند. عالم به دنبال درهم و دینار نیست زیرا علما وارث ثروت نیستند بلکه وارث علم و معرفت پیامبران هستند.» همچنین امام معصوم(ع) فرمودند «اگر فردی یک سال، بلکه یک ماه، بلکه یک روز و حتی بلکه یک ساعت قبل و بلکه در لحظه مرک، توبه کند خداوند توبه او را می پذیرد، اما خداوند توبه عالم را در چنین لحظه ای نمی پذیرد.»
شبستان- میزان تعهد اخلاقی طلاب در زمان حاضر را رضایت بخش می دانید؟
خداوند در قرآن می فرماید «علمای واقعی، در برابر خداوند خاشع هستند.» اگر قول و فعل روحانیون یکسان نباشد، عالم نیست. عالم کسی است که هم گفتارش و هم عملش، یکسان باشد.
شبستان- توصیه آخر شما به طلاب در آستانه آغاز نیم سال دوم تحصیلی چیست؟
ایمان و عمل صالح لازم و ملزوم یکدیگر هستند. نیت، کلام و عمل حضرت امام خمینی(ره) تنها برای رضایت خداوند بود. امروزه نیز مقام معظم رهبری صرفا به دنبال جلب رضایت پروردگار هستند. همین اخلاص و تقوی، مهمترین عوامل پیروزی و استمرار حرکت والای انقلاب اسلامی، و شکست دشمنان در مبارزه با نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران هستند.
نظر شما