به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ترکیه از جمله کشورهای همسایه ایران است که به دلیل داشتن مرزهای مشترک همواره شاهد انجام مبادلات تجاری و اقتصادی بسیاری با آن بوده ایم. مقامات دو کشور توسعه مناسبات تجاری و اقتصادی را در دستور کار قرار داده اند و در این زمینه تاکنون اقدامات فراوانی انجام شده است از جمله اینکه پس از دیدار رییس جمهوری کشورمان با رییس جمهوری ترکیه افزایش مناسبات بانکی به عنوان یکی از اولویت ها دنبال شد و قرار شد برای اولین بار کارت بانکی مشترک ایران و ترکیه تهیه شود.
روسای جمهور دو کشور در این دیدار بر نکته ای تاکید داشتند و آن هم رساندن حجم تجارت خارجی بین تهران و آنکارا به مرز 30 میلیارد دلار بود این در حالی است که طبق آخرین آمار اعلام شده از مبادلات تجاری دو کشور در سال ۲۰۱۸ ایران هفتمین مقصد صادراتی ترکیه و نهمین تامین کننده کالاهای مورد نیاز این کشور در ۸ ماهه نخست سال جاری میلادی شناخته شده است.
در خبرگزاری شبستان بیشتر بخوانید: ایران و ترکیه به دنبال تجارت ۳۰ میلیارد دلاری
حالا در راستای رسیدن به چشم انداز تعریف شده از سوی مقامات ایران و ترکیه شاهدیم که ترکیه بیشترین دریافتکننده صنایع معدنی ایران معرفی شده است.
پایگاه اطلاعرسانی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در این زمینه نوشته است: «بررسی مبادلات تجاری ایران و ترکیه در دوره هشت ماهه سال ۱۳۹۷ نشان میدهد که بخش معدن و صنایع معدنی با سهم بیش از ۴۰۰ میلیون دلاری، بیش از ۴۵ درصد صادرات ایران را به خود اختصاص داده است.»
آمارهای گمرک نشان میدهد «ایران در مدت یادشده به میزان ۴۴۱ هزار و ۳۱۱ تن کالای بخش معدن و صنایع معدنی به ارزش بیش از ۴۰۴ میلیون و ۶۰۹ هزار دلار به ترکیه صادر کرده است. حجم مبادلات ایران و ترکیه در دوره ۱۰ ماهه سال ۲۰۱۸ (۱۱ دی ۹۶ تا ۹ آبان ۹۷) افزون بر ۸.۲ میلیارد دلار اعلام شد.
بر این اساس، انواع سنگ و محصولات مرتبط، انواع فرو (فروسیلیس و ..)، انواع محصولات سفال، آجر، سرامیک و کاشی، پودر آلومینا، زغالسنگ و کک، زنجیره آلومینیوم و محصولات آن، زنجیره تیتان، روی، سرب، سیمان، کروم و مولیبدن، جزو بیشترین کالاهای صادر شده است.
همچنین زنجیره فولاد و محصولات فولادی مرتبط، سایر اقلام معدن و صنایع معدنی، صنایع فلزی، فلزات و سنگهای گرانبها (طلا، نقره و ...)، مس و محصولات پایین دستی، میکا، نیکل و محصولات از دیگر اقلام صادراتی ایران در دوره مورد بررسی به ترکیه بود.»
در دوره هشت ماهه امسال، صادرات زنجیره روی به میزان ۳۸.۷ هزار تن به ارزش بیش از ۱۱۰ میلیون و ۹۱۰ هزار دلار، بالاترین سهم را داشته و پس از آن، زنجیره آلومینیوم و محصولات آن، با افزون بر ۴۱.۲ هزار تن به ارزش بیش از ۸۵ میلیون دلار و زنجیره فولاد و محصولات فولادی مرتبط با بیش از بر ۱۳۸.۸ هزار تن به ارزش بیش از ۷۴.۵ میلیون دلار در جایگاههای بعدی قرار گرفتهاند.
در مقابل، فلزات و سنگهای گرانبها (طلا- نقره و ...) با سهم بیش از هفت میلیون دلاری در مدت یادشده، کمترین سهم را به خود اختصاص داد. برپایه آمارهای مورد بررسی، میزان واردات کشور از ترکیه در زمینه اقلام معدن و صنایع معدنی در هشت ماهه سال جاری، ۱۲ درصد از حجم مبادلات را به خود اختصاص داده است.
علاوهبر این، زنجیره فولاد ومحصولات فولادی مرتبط وارداتی از ترکیه در دوره هشت ماهه امسال به میزان بیش از ۶۲ هزار تن به ارزش افزون بر ۵۳.۶ میلیون دلار بود که بالاترین سهم را داشت. واردات زنجیره روی از ترکیه در دوره مورد بررسی بیش از ۸۲.۸ هزار تن به ارزش افزون بر ۲۳.۲ میلیون دلار بود و صنایع فلزی نیز با حجم بیش از ۴.۶ هزار تن به ارزش بیش از ۱۴.۷ میلیون دلار در جایگاه دوم و سوم از لحاظ ارزش قرار گرفتند.
بنابراین گزارش، تجارت سالانه میان ایران و ترکیه ۱۱ میلیارد دلار است. عمده کالاهای صادراتی ایران به ترکیه شامل گاز طبیعی مایع شده، کاتد و قطعات کاتد از مس تصفیه شده، آهن و فولاد غیرممزوج، آلومینیوم به صورت کارنشده، گرید نساجی پلی پروپیلن، پلی اتیلن گرید بادی، اترهای مونو بوتیلیک اتیلن گلیکول یا دی اتیلن گلیکول، محصولات نیمه تمام از آهن یا فولاد، روی و متانول، پسته، خرما، انگوری بی دانه، هندوانه و آبمیوه تغلیظ شده است.
گندم دامی، سوپر فسفات، سیگار، توتون و تنباکو، تختههای فیبری از چوب یا سایر مواد چوبی، ماشینهای نورد، لوبیای سویا، فسفات کلسيم طبيعي، فسفات آلومينوکلسيک طبيعي، مکملهای دارویی و واگنهای باری از جمله اقلام عمده وارداتی ایران از ترکیه هستند.
یادآور می شود: آمارهای منتشر شده توسط اداره آمار ترکیه نشان می دهد سهم ایران از کل صادرات به ترکیه در ۹ ماهه ۲۰۱۸؛ ۳.۳ درصد بوده است. نفت و گاز مهمترین کالاهای صادراتی ایران به ترکیه محسوب می شود.
واردات ایران از ترکیه طی سال جاری میلادی بیش از ۲۰ درصد کاهش داشته و در نتیجه با وجود این که ایران طی سال های اخیر همواره جزو بیست کشور بزرگ واردکننده کالا از ترکیه قرار داشته است در ۹ ماهه نخست امسال از این فهرست خارج شده است.
ایران در ۸ ماهه نخست ۲۰۱۸ با ۱.۶۶۹ میلیارد دلار واردات از ترکیه در رتبه نوزدهم بزرگترین کشورهای واردکننده از ترکیه قرار گرفته بود. واردات ایران از ترکیه در ۸ ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۰ درصد کاهش یافته بود. آمار مربوط به واردات ایران در ماه سپتامبر در گزارش اداره آمار ترکیه منتشر نشده است./
نظر شما