به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام والمسلمین «سید محمد باقر علوی تهرانی» شامگاه یک شنبه ۲۳دی ماه به مناسبت ایام فاطمیه در هیات مسلم بن عقیل گفت: کلید اصلی اجابت دعا این است که درخواست ما مخالف حکمت خداوند نباشد. خداوند درباره انسان حکیم است و چیزی را که مصلحت دارد برای او فراهم میکند.
حجت الاسلام والمسلمین علوی تهرانی با استناد به آیه 116 سوره بقره، عنوان کرد: بر اساس این آیه خداوند هرچه مصلحت انسان باشد را فراهم میکند، در روایتی خداوند میفرماید مصلحت خود را به من یاد ندهید، زیرا خداوند بخیل نیست و مصلحت انسان را در نظر دارد.
استاد حوزه علمیه با بیان اینکه شما خواسته خود را از خدایی میخواهید که کریم، علیم، قادر و حکیم است فقط باید حکمت او اقتضا کند که به شما عطا کند، اظهار کرد: ابزارها حکمت خدا را دگرگون نمیکنند، زیر قبه حضرت سیدالشهدا(ع) ابزار استجابت دعا است اما اگر حکمت الهی نباشد حتی آنجا هم دعا مستجاب نمیشود.
یاد بگیریم آنچه از خداوند میخواهیم در حیطه مصالح ما باشد
وی افزود: یاد بگیریم آنچه را از خداوند میخواهیم در حیطه مصالح ما باشد و برای این منظور حوصله داشته باشیم و بدانیم که محال است خواستهای به استجابت نرسد؛ هر کس آرزوی چیزی را دارد که رضای خدا در آن است و منجر به عصیان و گناه هم نمیشود از دنیا خارج نمی شود مگر اینکه به آن برسد.
حجت الاسلام والمسلمین علوی تهرانی با بیان اینکه افراد مستجاب الدعوه چیزی جز خواست خدا نمیخواهند، ابراز کرد: مطالبات آنها شبیه ما نیست بلکه بر اساس مصلحت الهی است. شاید یکی از دعاهای شما دیدن امام زمان(عج) باشد اما امام را کسانی میبینند که به آیات قرآن عمل کرده باشند.
استاد حوزه علمیه با بیان اینکه برخی دعاها اصلا مستجاب نمیشوند، گفت: خداوند میفرماید ای دعاکننده چیزی را که نشدنی و حلال نیست را نخواه، به عنوان مثال دعای فراهم کردن بساط شراب خوری به هیچ عنوان مستجاب نمیشود. درباره ربا خداوند یک نفر را نفرین میکند اما درباره شراب هر کس هر کاری برای آن کرده باشد را لعنت کرده است.
وی با بیان اینکه برخی دعاها هم به واسطه شخص مستجاب نمیشود، اظهار کرد: کسی که در تشیع جنازه بخندد در دنیا دعای او مستجاب نمیشود، دعای ریاکار و مسخرهکننده مستجاب نمیشود.
حجت الاسلام والمسلمین علوی تهرانی با بیان اینکه خداوند در مساله دعا بسیار لطیف است، عنوان کرد: خدا دعا را قبول نمیکند مگر از اهل دعا، در روایت است که انسانها دعا میکنند و صدا به عرش می رسد خداوند میفرماید که او را نمیشناسم تنها زمانی که گرفتار شده نزد من میآید.
استاد حوزه علمیه افزود: گروه دیگری که دعای آنها مستجاب نمی شود طایفه ای هستند که آسان را نمیپذیرند، یعنی عذرخواهی دیگران را قبول نمیکنند، همچنین مردی که همسرش به واسطه اذیت او را نفرین میکند دعایش مستجاب نمیشود.
حجت الاسلام والمسلمین علوی تهرانی ادامه داد: کسی که به دیگری قرض داده شاهد و مکتوبی بر کار خود نگرفته است و نمیتواند قرض خود را پس بگیرد و کسی که تمام سرمایه خود را به یک جوانی می دهد که کاسبی بلد نیست، اگر دعا کنند که خدا اموال آنهارا برگرداند مستجاب نمیشود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: کسی که خدا به او مال زیادی داده و اسراف کرده است وقتی مال را تباه کرد از خداوند دوباره درخواست مال کند نخواهد داد زیرا خداوند دستور داده بوده است که میانه روی کنید.
نظر شما