«امیرحسن کاکایی» در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، در مورد تاثیر افزایش قیمت رسمی خودرو بر قیمت های بازار گفت: با اجرای این طرح از سوی خودروسازان، قیمت خودرو در بازار بالا نخواهد رفت و پائین هم نمی آید. اگر با این افزایش قیمت، خودروساز بتواند خودروهای نیاز شهروندان را تامین کند در بازار نه تنها قیمت بالا نمی رود بلکه قیمت کف نیز کاهش می یابد.
کارشناس خودرو با بیان این مطلب که افزایش قیمت رسمی خودرو برای خودروسازها واجب بود، افزود: دولت چاره دیگری در این زمینه نداشت. اما این تنها راه حل مشکلات صنعت خودرو نیست و باید مشکلات دیگری چون محدودیت های واردات قطعه و گمرکات حل شود تا تولید به میزان خودش بازگردد.
وی با اظهار این که حدود 90 هزار خودروی نیمه تمام در دو کارخانه خودروسازی وجود دارد، عنوان کرد: برای تکمیل این خودروها خودروسازان نیازمند قطعه هستند که باید قطعات مورد نیاز آن ها تکمیل شود.
کاکایی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه آیا اجرای طرح فروش فوری خودرو از سوی خودروسازان بلافاصله بعد از افزایش قیمت رسمی، حاکی از احتکار خودرو در انبار آن ها نیست؟ عنوان کرد: احتکار خودرو از سوی خودروسازی ها درست نیست . فروش نقدی که قرار است از سوی خودروسازان صورت بگیرد با تعداد بسیار کم خودرو خواهد بود.
عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت با تصریح این که در شرایط جنگ اقتصادی فعلی و عدم تعادل در بازار خودروسازان مجبور به اجرای این طرح ها هستند. زیرا اگر دلال ها ببینند دست خودروسازان خالی است قیمت ها را افزایش می دهند و بازار دوباره دچار گرانی می شود. این طرح از سوی خودروسازان به منزله یک تیغ دو لبه است.
وی در ادامه به پیش بینی وضعیت صنعت خودرو در ایران پرداخت و افزود: بازار خودروی کشور حداقل تا اردیبهشت ماه زمان می برد که به تعادل برسد. اگر خودروسازان بتوانند بدهی های مالی خودشان به مردم و قطعه سازان را بپردازند و درعین حال قیمت ارز هم ثابت بماند و تحریم ها هم دور زده شود از اردیبهشت و خرداد به تعادل جدیدی در بازار خودرو می رسیم.
کاکایی با اشاره به تسهیلات 4 هزار میلیاردی دولت به خودروسازان و تاثیر آن بر حال و روز تولیدکنندگان خودرو، تصریح کرد: در سال های گذشته کمک های دولت به خودروسازان به صورت ارایه یک مجوز بوده است. کمک ها اعتباری بوده و پول مستقیم توسط دولت تا کنون به خودروسازها پرداخت نشده است. این تسهیلات نیز مانند سابق است.
کارشناس خودرو خاطرنشان کرد: در این طرح به خودروسازها اجازه داده اند که 4 هزار میلیارد تومان از سیستم بانکی قرض کنند و بعید است که این مساله بتواند صنعت خودرو را کن فیکون کند. این تسهیلات مفید نیست هرچند که لازم است.
وی در پایان یادآور شد: رفتار دولت در اقتصاد کلان باعث زیان چند 10 هزار میلیاردی خودروسازها و قطعه سازان بوده است به همین دلیل دولت باید کمک مشخص بلند مدت با هزینه کم به آن ها داشته باشد. نه اینکه فرصت برای بانک ها ایجاد کند که پول گران قیمت شان را به فعالان صنعت خودرو بفروشند. دولت باید برنامه اجرایی تری در این زمینه اعلام کند./
نظر شما