« کیوان ساکت» در گفت و گو با خبرنگار شبستان با اشاره به راهاندازی دومین شعبه کشوری بنیاد وزیری در گیلان اظهار کرد: بنیاد وزیری در سال 56، یکسال قبل از انقلاب توسط استاد علینقی وزیری تاسیس و با تدوین اساسنامهایی به ثبت رسید.
دبیر بنیاد فرهنگی وزیری با بیان اینکه با فوت وزیری در سال 58، فعالیتهای بنیاد دچار وقفهایی طولانی شد افزود: بواسطه علاقه وافری که به استاد وزیری و احیای بنیاد داشتم، مسئولیت آن توسط خواهرزاده استاد (مهلقا ملاح)، در سال 80 طی نامهایی رسمی در سفارت ایران در کلن به من واگذار شد.
وی ادامه داد: بنیاد وزیری با بازنگری اساسنامه و تدوین مجدد، تغییر هیئت امنا و حضور اساتیدی چون حسین دهلوی، الفت آسرایی، مهربانو توفیق، آریانپور بعد از چندین سال وقفه در سال 83 در تهران ثبت و آغاز به کار کرد.
ساکت گسترش موسیقی ملی و فاخر ایرانی را هدف اصلی بنیاد اعلام و بیان کرد: بنیاد وزیری ادامه دهنده موسیقی وزیری است که آموزش هنرهای هفتگانه را در دستور کار دارد.
وی در ادامه با اشاره به تاسیس اولین مدرسه موسیقی در ایران توسط استاد وزیری تصریح کرد: علینقی وزیری بعد از بازگشت از آلمان در سال 1302 اولین مدرسه واقعی موسیقی را تاسیس و اساتید بزرگی چون ابوالحسن صبا، روح الله خالقی، جواد معروفی در این مدرسه به تکمیل هنر موسیقیایی خود پرداختند.
این نوازنده برجسته تار و آهنگساز با اشاره به ظرفیتهای گیلان در عرصه هنر و بیان اینکه این استان از دیرباز از قطبهای فعال فرهنگی و هنری بوده است، ادامه داد: بعد از گذشت چندسال، استاد صبا توسط استاد وزیری مامور به تشکیل اولین مدرسه موسیقی در رشت بعد از تهران شد که بهوجود آورنده اتفاقاتی مهم در هنر موسیقی این استان شد.
وی ادامه داد: ترانههای گیلکی به همت استاد صبا جمعآوری شده و رقص چوپی، گوشه دیلمان از این منطقه پرهنر و غنی از فرهنگ وارد هنر موسیقی شد.
ساکت با بیان اینکه اشاعه موسیقی باید با خلق هنر و ارتقاء ذائقه هنری همراه باشد به طبیعت گیلان و تاثیر اقلیم بر خلق و خو، ذائقه و فرهنگ مردم اشاره و خاطرنشان کرد: این خطه دارای هنرمندان خوشنام و خوش فکری است و در این راستا اولین شعبه بنیاد وزیری در رشت راهاندازی شد.
وی با اشاره به تاثیر موسیقی محلی بر موسیقی ایرانی اذعان کرد: شور دشتی نوای مردم ایران بوده و نوای مردم گیلان هم دشتی است که ۹۰ درصد آواز گیلکی را شامل میشود.
ساکت موسیقی گیلان را سرشار از نشاط و سرزندگی دانست و خاطرنشان کرد: این موسیقی از لحظات اول هر شنوندهایی را تحت تاثیر قرار میدهد.
گفتنی است، استاد علینقی وزیری موسیقیدان و پایهگذار موسیقی جدید ایران در سال ۱۲۶۶ به دنیا آمد و از ۱۴سالگی با موسیقی آشنا شد. وی در ۳۱ سالگی به مدت ۵ سال در پاریس و برلین، به تحصیل و تجربه در علوم متعارف موسیقی غرب پرداخت.
وزیری در ۱۳۰۲ که به ایران بازگشت مدرسه عالی موسیقی را تأسیس کرد و به چاپ کتابهای متعدد و کنسرتها و ضبط صفحات گرامافون اقدام کرد.در این فرصت به تحقیق در زمینه موسیقی پرداخت و هیئت علمی دانشگاه تهران پس از مدتی وی را به عنوان استاد کرسی هنر و زیباشناسی به تدریس در دانشگاه مأمور کرد.
وزیری پس از شهریور ۱۳۲۰ به ریاست اداره موسیقی کشور و مجله موسیقی و اداره رادیو مشغول شد اما چون با کارشکنیها مواجه شد به دانشگاه برگشت و تا پایان زندگی به تدریس پرداخت. وی اولین پایهگذار و پدر موسیقی جدید ایران پس از انقلاب مشروطه است و باید او را پایهگذار موسیقی جدید ایران دانست.
وزیری در ساختن و پرداختن نخستین سرود ملی جمهوری اسلامی ایران نیز فعالیت کرد و قطعاتی مانند ای وطن خاک ایران و نیز مارش ظفر را ساخت.استاد وزیری همچنین نخستین کتاب در رشته موسیقی ایرانی به شیوه علمی را با نام شیوهنامه تار نوشته است.
نظر شما