حجت الاسلام «رضا غلامی» در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، با اشاره به اهمیت ارایه آثار ترجمه ای در ارتقا سطح علم، اظهار کرد: مطمئنا ترجمه یکی از راه های توسعه و پیشرفت علمی محسوب می شود و هر جامعه ای که در مقام تمدن سازی است بی نیاز از استفاده از دستاوردهای علمی دیگران از طریق ترجمه نیست.
رئیس مرکز پژوهش های علوم انسانی اسلامی صدرا ادامه داد: در نتیجه به شخصه گسترش ترجمه در ایران را فی نفسه خوب می دانم و معتقدم به رشد علمی ما کمک می کند منتهی منوط به اینکه ترجمه عادلانه صورت پذیرد، به این معنا که از طیف های مختلف فکری کتاب ترجمه کنیم نه اینکه انحصار به وجود آورده و شرایطی را ایجاد کنیم که عملا بسیاری از طیف های فکری که دوست نداریم در فضای ترجمه ایران حضور نداشته باشند.
وی افزود: در سال های گذشته این شرایط را شاهد بودیم یعنی کسانی که امکانات مالی و انگیزه کافی داشتند برای آنکه در حوزه ترجمه سرمایه گذاری کنند عمدتا نقاطی را برای سرمایه گذاری انتخاب کردند که صرفا متناسب با علایق و تمایلات فکری خودشان بود و لذا عملا جامعه علمی و مخاطبان فرهیخته را از آشنایی با طرز تفکرهای متفاوت محروم کردند که می توانستیم در آنها نیز ترجمه داشته باشیم.
غلامی تاکید کرد: در نتیجه عادلانه بودن ترجمه و دادن سهم متناسب با طرز تفکرهای مختلف نقش پررنگی دارد، از سوی دیگر عالمانه بودن و فنی بودن ترجمه است که اهمیت دارد، برخی ترجمه ها که امروز می بینیم از جهت علمی و فنی ایراد دارد، نه اینکه من بخواهم بگویم، بلکه بسیاری از استادان فن ترجمه در ایران این مساله را هشدار می دهند و این ثابت می کند که ما به نوعی بسیاری از واقعیاتی که ترجمه بخواهد آن ها را تعریف کند، وارونه می کنیم لذا علمی و فنی بودن ترجمه بسیار اهمیت دارد.
استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: از سوی دیگر ترجمه نباید یک طرفه باشد، هم ما باید از سایر تفکرات و فلسفه ها ترجمه به فارسی داشته باشیم و هم دیگران از آثار ما ترجمه کنند، به هر صورت در آثار ما دستاوردهای علمی فراوانی به ویژه در این ۴۰ سال در حوزه فلسفه و علوم انسانی انجام شده که قابلیت ترجمه به دیگر زبان ها را دارند.
وی با اشاره به اینکه تاکنون فعالیت های خوبی در حوزه ترجمه صورت گرفته است، افزود: برای مثال سال هاست که سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی تعداد بسیاری از عناوین تالیفی فارسی را به زبان های دیگر ترجمه می کند، همچنین سایر مجموعه ها نیز فعالیت دارند اما این کافی نیستم و ما باید فرصت هایی را برای ارتباط و تعامل علمی با دیگران ایجاد کنیم.
حجت الاسلام غلامی در ادامه و در پاسخ به پرسشی در مورد چرایی سرقت های علمی و تاثیر آن بر بدنه پژوهشی کشور، گفت: سرقت علمی یک واقعیت دردناک در کشور ما است، البته در همه دنیا و محافل علمی این مساله دیده می شود اما در کشور ما که یک کشور اسلامی است حتی کم اش هم خوب نیست و نباید حتی این میزان سرقت علمی را که در رساله ها گزارش می شود، داشته باشیم بلکه باید تلاش کنیم که این آفت را از جامعه دور کنیم که لازمه اش آن است که نظارت ها در جامعه علمی و دانشگاهی افزایش یابد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اکنون ابزارهایی به کمک ما آمده که در بحث نظارت محتوا فعال است، نرم افزارهایی که می تواند این مساله و میزان استفاده از سایر منابع را تشخیص دهد. یک زمان هست که فردی در مقاله اش تماما دیدگاه های دیگری را بدون ذکر منبع منتشر می کند در این صورت با وجود چنین ابزاری دیگر این اتفاق نمی افتد و جلو این قبیل کارها گرفته می شود.
نظر شما