خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ پنجم جمادی الاول روز ولادت بانوی قهرمان کربلا، حضرت زینب (سلام الله علیها) است که به عنوان روز پرستار نامگذاری شده است. حضرت زینب(سلام الله علیها) عقیله بنی هاشم که به عنوان زینت پدر از ایشان یاد می شود، یار و غمخوار بیماران و جاماندگان واقعه کربلا است، کسی که قیام کربلا به واسطه ایشان در طول تاریخ ماندگار شد.
حضرت زینب کبری (سلام الله علیها) نه تنها پرستار بیماران به جامانده از صحرای کربلا مانند حضرت سجاد(علیه السلام) بود، بلکه پرستار و التیام بخش دیگر بازماندگان از نظر روحی و جسمی بود و کودکان و زنان را سرپرستی کردند.
پرستاران امروز نیز با همان عشق و انگیزه زینبی از بیماران مراقبت می کنند و بیش از آن که به کار خود با دیده شغل نگاه کنند، آن را عشقی فداکارانه می دانند. شب تا صبح را بر بالین بیماران می گذرانند، با اینکه خواب در چشمانشان حدقه می زند، اما مدام به این اتاق و آن اتاق سرک می کشند تا ناله ی بیماران را به جان بخرند و با تمام وجود خود را وقف بیمار کردهاند.
این فرشتگان رحمت سپید پوش بالهای مهربانی خود را سخاوتمندانه بر پهنای روح و جان بیماران می گسترانند تا رنج بیماری را آسان کنند و لبخندهای مهربانانه خود را وقف آسایش و سلامتی بیماران می کنند.
«پرستاری جلوه ای از رحمت الهی است». این جمله را یکی از پرستاران قدیمی می گوید که عاشقانه کارش را دوست دارد. خانم دباغی که 30 سال پرستار بوده و سال 82 بازنشسته شده اکنون در دفتر نظام پرستاری مشغول فعالیت است، می گوید: : نجات جان و سلامتی یک بیمار و خرسندی خانواده هایشان از شیرین ترین لحظات است که تمام سختی ها را از جسم و جان پرستار میبرد.
تعرفهگذاری خدمات؛ قانون بر زمین مانده پرستاران
با وجود اینکه همیشه درد دیگران را درمان کرده است و در این راه از هیچ فداکاری و تلاشی مضایقه نکرده اما سخت ترین لحظات پرستاری را زمانی می داند که نمیتوانند برای بهبود بیمار و اطرافیانش کاری انجام دهد.
فشار کاری بالا و تبعیض های موجود در طرح سلامت کار را برای این قشر سپیدپوش سختتر میکند. این پرستار به قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری که سالها پیش به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده اشاره میکند و میافزاید: اما متاسفانه خبری از اجرایی شدن آن نیست؛ در صورتی که کاهش پرداختی توسط بیماران و افزایش کیفیت خدمات پرستاری از جمله مزایای این طرح در صورت اجرایی شدن است.
سنجری یکی دیگر از پرستاران و فرشتگان سپید پوشی است که التیام بخش روح و جسم بیماران است. احساس رضایت و شکرگزاری در کلامش پیداست و میگوید: یکی از آرزوهایم در دوران کودکی داشتن شغل پرستاری بود که الحمدالله به آرزویم رسیدم.
حدود 12 سال بر بالین بیماران، پرستاری کرده است و می افزاید: پرستاری شغل سخت و بسیارحساسی است و اگر کسی با عشق علاقه وارد این شغل نشود، نمیتواند به خدمت خود ادامه دهد.
شيفت های طولانی و اجباری پرستاران
وی معتقد است پرستاران باید مشکلات و حالات روحی بد خود را باید از بیمار پنهان نگه دارند تا بیمار همواره با روی خوش و لبخند پرستار مواجه شود و شرط اول ورود به این شغل عشق و علاقهی بیپایان به پرستاری است.
اين پرستار به کمبود نيروی پرستار به خصوص در بيمارستان های دولتی اشاره و میگوید: تأمين سلامت بيمار تا حد زيادی وابسته به کار پرستار است، اگر پرستار به خاطر خستگی زياد از کارها و شيفت های طولانی شبانه دچار خطايی بشود، يک خطای کوچک او، پيامدهای سهمگينی خواهد داشت.
زهرا نظری نیز از پرستارانی است که با لبخند از سختیهای این شغل برایم میگوید: در این شغل هر لحظه بیماری و رنج هموطنان خود را مشاهده میکنیم که این بر روی روحیاتمان بیتاثیر نیست ولی خدمت به بیماران مهمتر است.
باز هم حرفه پرستاری را انتخاب میکردم!!
وی ادامه میدهد: شغل پرستاری شغلی است که تعطیلی ندارد، پرستاران به شیفت شب کاری و گذراندن روزهای خود به دور از خانواده در مناسبتهای مختلف عادت کردهاند. او که آموخته رنج انسان را به شوق و آرامش تبدیل کند، در پاسخ به این سوال که اگر پرستار نبودید چه شغلی را ادامه میدادید با خنده جواب میدهد: باز هم حرفه پرستاری را انتخاب میکردم!!
یکی از خانمهای پرستار با 15 سال سابقه کار در یکی از بیمارستان های بیرجند که در این مدت با خاطرههای تلخ و شیرین زیادی روبه رو بوده، میگوید: وقتی نزد بیمار می روم و می بینم که بهبود یافته خوشحال می شوم، اما اگر ببینم حال و روز خوشی ندارد ناراحت و برای بهبودی او دعا می کنم.
به گفته وی پرستاری جزو مشاغل سخت و زیان آور است اما این قانون به خاطر کمبود نیرو و عدم اعتبارات اجرا نمیشود. این پرستار از ناعادلانه بودن حقوق در سیستم درمان گلایهمند است و خواستار اجرای طرح تعرفه گذاری خدمات پرستاری است.
وجدان کاری از برجستهترین ویژگیهای شغل پرستاری/ احساس پشیمانی نمیکنم
وجدان کاری را از برجستهترین ویژگیهای شغل پرستاری میداند و میافزاید: همواره تلاش کرده ام نسبت به بیماران و همراهانشان که با دردمندی بدترین لحظات زندگی شان را در بیمارستان سپری می کنند با صبوری برای رضای خداوند از هیچ کمکی کوتاهی نکنم.
او هیچگاه از انتخاب شغل پرستاری احساس پشیمانی نکرده بلکه تاکنون از تمامی لحظات خدمتش به بیماران راضی است و میگوید: خداوند را شاکر هستم که من را در این مسیر قرار داده تا با الگوگیری از حضرت زینب سلام الله علیها برای خدمت به مردم دردمند و رنج دیده گامی برداریم.
معضلی به نام کمبود نيرو/ شیفت های اجباری پرستاران
اما کمبود پرستار در کشور یکی از معضلاتی که است که بارها مسئولان بهداشت و درمان از آن سخن گفته اند، کمبود نیروها پرستاران را مجبور به گذران شیفت و اضافه کاری اجباری کرده و این شرایطی را رقم زده است که خدمات پرستاری از کیفیت مطلوب برخوردار نباشد و این نکته ای است که پرستاران نیز، آن را قبول دارند و می پذیرند که کار طاقت فرسا، مشکلاتی را برای نیروهای پرستاری و دریافت کنندگان خدمت به وجود میآورد و موجب افت کیفیت خدمات پرستاری میشود.
« غلامحسین محمودی راد، رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند» با بیان اینکه در بیمارستانهای علوم پزشکی 1500 پرستار و در فوریتها نیز 500 پرستار مشغول هستند، میگوید: در سال های اخیر در طرح تحول سلامت بارها جذب نیرو انجام شده اما این میزان جذب به میزان پذیرش بیمار و تخت بستری نبوده است.
وی با اشاره به تبعات کمبود پرستار میافزاید: با این وضعیت کیفیت ارائه خدمات نیز پایین خواهد آمد و نیروی موجود نیز به دلیل اضافه کار اجباری و شیفت های متعدد دچار خستگی می شوند و احتمال خطا در پرستاری افزایش خواهد یافت.
رئیس سازمان نظام پرستاری خراسان جنوبی با اشاره به کمبود نیروی پرستار در سطح کشور و استان، ادامه میدهد: در حال حاضر در سطح کشور یکصد هزار نیروی پرستار و در خراسان جنوبی یک هزار نفر پرستار کمبود است.
به گفته وی براساس قانون پرستاری جز مشاغل سخت و زیان آور محسوب می شود اما به دلیل کمبود نیروی پرستاری و نبود اعتبارات بازنشستگی این قانون قابل اجرا نیست و پرستاران متاسفانه بیشتر از این زمان کار میکنند.
محمودی راد با اشاره به اینکه در عرصه بهداشت و درمان بحث تبعیض وجود دارد، خواستار اجرای طرح تعرفه گذاری خدمات پرستاری برای تعادل در خدمات و پرداختها است.
گزارش: زهرا مهرور
نظر شما