ادامه مذاکرات بانک مرکزی ایران و عراق برای تحقق تجارت ۲۰ میلیارد دلاری

ایران و عراق در راستای رسیدن به چشم انداز تجارت ۲۰ میلیارد دلاری اقداماتی را در دستور کار خود قرار داده اند از آن جمله بانک مرکزی ایران و عراق برای گشایش اعتبارات به صورت رسمی بر اساس ریال و دینار است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران و عراق دارای مراودات تجاری بسیاری با یکدیگر هستند به طوری که بنا به گفته «حسن دانایی فر»، دبیر ستاد توسعه روابط اقتصادی ایران با عراق و سوریه در سی و یکمین نشست شورای گفتگوی بخش دولت و خصوصی کردستان «عراق در مجموع با بیش از 11 میلیارد دلار حجم صادرات رتبه اول مقصد کالاهای صادراتی کشور را به خود اختصاص داده است.»

 

ایرنا به نقل از وی در این نشست نوشته بود: «صادرات ایران به عراق در بخش های مختلف کالاهای غیر نفتی و انرژی است. در بخش کالا حجم صادرات ما به این کشور در سال گذشته 6.4 میلیارد دلار بوده که پیش بینی می شود امسال با 35 درصد رشد به 8.1 میلیارد دلار برسد. میزان صادرات ایران در 9 ماه سال جاری بیش از 40 درصد افزایش دارد که با توجه به این روند پیش بینی افزایش 35 درصدی صادرات تا پایان سال جاری محقق شدنی است.»

 

دانایی فر با اشاره به اینکه هم اکنون در بخش انرژی یک هزار و 200 مگاوات برق از سه نقطه شلمچه، فکه و کرمانشاه به عراق صادر می شود، اضافه کرده است: «در ارتباط با صادرات برق از استان کردستان به اقلیم کردستان عراق نیز مذاکراتی انجام شده که در آینده نزدیک به نتیجه می رسد. در حال حاضر از 2 خط به ظرفیت سالانه 25 میلیون مترمکعب گاز به عراق صادر می شود. میزان صادرات انرژی ایران به این کشور در سال جاری به سه میلیارد و 500 میلیون دلار رسیده است.»

 

مقامات دو کشور عزم راسخی برای افزایش حجم مبادلات تجاری داشتند تا جایی که 26 آبان ماه ماه سال جاری رئیس جمهوری در نشست خبری با «برهم صالح»، رئیس جمهوری عراق روابط ایران و عراق را از لحاظ تاریخی، فرهنگی، مصالح ملی و منطقه ای، روابطی مهم و ویژه برشمرد و تاکید کرده بود: «امروز ارزش مبادلات تجاری و اقتصادی ایران و عراق به حدود ۱۲ میلیارد دلار می رسد که این رقم می تواند به ۲۰ میلیارد دلار افزایش یابد.»

 

تحقق این مهم در دستور کار مقامات دو کشور قرار گرفت در کنار افزایش مبادلات تجاری مذاکراتی میان بانک مرکزی ایران و عراق برای گشایش اعتبارات به صورت بانکی و رسمی از طریق ریال و دینار انجام شده است. آذر ماه سال جاری «یحیی آل اسحاق» در این باره به تسنیم گفته بود: «بر این اساس اگر این توافق نامه امضا شود  بانک های دو کشور می توانند برای یکدیگر ال سی باز کنند. در حال حاضر مراودات مالی تجار دو کشور از طریق صرافی و یک یا دو بانک موجود انجام می شود.»

 

رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران عراق اضافه کرده بود: «مشکل عملیاتی برای صادرات به کشور عراق نداریم به طوری که در ۸ ماه سال جاری معادل کل صادرات سال قبل و ۸ میلیارد دلار تا به امروز به این کشور صادرات داشته ایم اما برای تسهیل امور، مذاکراتی برای با عراق صورت گرفته است.»

 

حالا در ادامه این گفتگوها آل اسحاق درباره نحوه مبادلات بانکی بین ایران و عراق به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: «مبنای مبادلات تجاری ایران و عراق همیشه دینار و ریال بوده است و تنها در مواردی خاص براساس دلار به انجام تجارت پرداخته ایم.»

 

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق به مذاکرات بین بانک مرکزی این دو کشور اشاره کرده و اضافه کرده است: «برای تسهیل امور، مذاکراتی بین بانک مرکزی ایران و عراق در حال شکل گیری است تا گشایش اعتبارات به صورت رسمی بر اساس ریال و دینار صورت گیرد.»

 

وی با اشاره به اینکه میزان صادرات ایران به عراق به ۷ میلیارد دلار رسیده بیان کرده است: «دستیابی به صادرات ۲۰ میلیارد دلاری در حیطه محصولات کشاورزی، کالاهای صنعتی، معدنی، لوازم ساختمان، لوازم خانگی، خدمات فنی و مهندسی دور از انتظار نیست. امیدواریم مشکلات موجود در زمینه های مالی و بانکی به صورت رسمی حل شود.»

 

یادآور می شود: از سال 2014 پیش بینی ها این بود که حجم مبادلات روبه رشد ایران و عراق که سیر صعودی خود را تا سال قبل از آن طی 6 سال حفظ کرده بود، با افت شدیدی روبه رو شود، اما این اتفاق نیفتاد و رقم مبادلات دو کشور همچنان سیر صعودی خود را حفظ کرد. عراق در حالی وارد سال 2017 میلادی شد که نام ایران را به عنوان یکی از 3 شریک اول تجاری و اقتصادی خود ثبت کرده است، در این بین و هر ساله بر رقم تعداد سفرهای زیارتی و گردشگری میان دو کشور نیز افزوده می شود، به طوری که شمار گردشگران عراقی که در سال گذشته از ایران دیدن کردند، از رقم 2 و نیم میلیون نفر گذشت.

 

این در حالی است که طبق آمار منتشر شده در هفت ماه گذشته بيش از ۶ ميليارد دلار کالاي غير نفتي از ايران به عراق صادر شده است که نسبت به سه سال گذشته پنجاه و پنج درصد افزایش داشته است. همچنین دولت عراق سالانه 1300 مگاوات برق و ۶۰۰ میلیون متر مکعب گاز از ایران وارد می کند که طبق گفته مقامات عراقی جایگزینی برای ایران در این موارد یافت نمی شود./

 

 

کد خبر 755943

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha