«امان الله قرایی مقدم» در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان در خصوص کودک همسری گفت: بنده مخالف ازدواج در سن زیر حداقل 15 سال هستم، در ازدواج ها زندگی دو جوان در میان است لذا نمی توان باری به هر جهت ازدواج کرد، این مساله یکی از شاخص های عقب افتادگی محسوب شده و بیشتر در کشورهای افریقایی دیده می شود، هر چند انها هم تغییراتی در دیدگاه های خود در این زمینه داشتند.
این جامعه شناس با بیان اینکه ازدواج در سن پایین آسیب های زیادی به دختران می رساند، بیان کرد: بنابراین حداقل سن ازدواج باید بالای 15 سال باشد، چون دختران در این سن هنوز در دوران کودکی خود هستند و درک درستی از زندگی زناشویی ندارند، بنابراین با موافقت ازدواج دختران در سن زیر 15 سال زندگی آنها به تباهی کشیده می شود.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: متاسفانه برخی از افراد و موافقان ازدواج کودک همسری (ازدواج دختران زیر 15 سال) تصور می کنند هنوز ایران در دوران قاچار به سر می برد و از این آسیب هایی که به دختران می رسد بی خبر هستند. علاوه بر آن بررسی هایی که از سال 56 انجام دادیم، یکی از بدترین آسیبی که در این میان متوجه دختران می شود، طلاق و بعد خودکشی است، اکثر خودکشی هایی که در ایلام، کردستان و کرمانشاه صورت می گیرد به دلیل همین ازدواج های ناخواسته در سن کودکی و با اجبار است.
وی با بیان اینکه کودک همسری بیشتر در استان های سیستان و بلوچستان، خراسان و خوزستان وجود دارد، افزود: این دختران به جای این که در این سن مشغول بازی های کودکانه و لذت بردن از زندگی شوند، گرفتار مشکلات زندگی و بچه داری می شوند، بنابراین این مساله از لحاظ اجتماعی، فرهنگی، روان شناسی اجتماعی و حتی سیاسی که وجهه نامناسبی از حاکمیت را در عرصه بین المللی به نمایش می گذارد تبعات زیادی هم برای جامعه به همراه دارد.
وی با بیان اینکه متاسفانه امروز 40 هزار ازدواج ناخواسته در سن 14 سال داریم اظهار کرد: این مساله وجهه خوبی برای ما ندارد و بیشتر افراد سنت گرا که در برابر تغییرات اجتماعی سخت گیر هستند با این مساله مخالفتی ندارد.
قرایی مقدم با بیان اینکه میزان طلاق در ازدواج های کودک همسری بالا است افزود: بسیاری از این دختران به دلیل نارضایتی از همسر خود به آسیب های مختلفی گرایش می یابند، بررسی های صورت گرفته از برخی زنان دچار آسیب و بزه نشان داد که بیشتر این گروه ها، از زنانی بودند که در سن کودکی ازدواج کرده بودند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه برای حل این مشکل نیازمند هم راهکار قانونی و هم فرهنگی هستیم بیان کرد: ابتدا باید در این زمینه قانون تصویب شود ،سپس در زمینه های فرهنگی بزرگان دینی و مراجع محترم فتوایی در خصوص منع این گونه ازدواج ها صادر کنند و مسولان فرهنگی( کتب درسی، برنامه های رادیو و رسانه ملی، فیلم های سینمایی) اقدامات لازم را در این خصوص اتخاذ کنند.
این جامعه شناس با بیان اینکه در حال حاضر فرهنگ مردم جلوتر از قانون حرکت می کند گفت: این امر به ویژه در میان تحصیل کرده ها بیشتر دیده می شود، به طور کلی جامعه از قانونگذاران و قانون مداران جلوتر است و این مایه تاسف است، باید نمایندگان که به قول حضرت امام(ره) عصاره ملت هستند،جلوتر از ملت باشند، لذا هرچی آگاهی مردم افزایش یابد از میزان این ازدواج ها هم کاسته می شود.
نظر شما