به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، روابط ایران و استرالیا از سال ۱۹۵۶ پایهریزی شد و تا امروز ادامه یافته است. این روابط از ابتدا بر محوریت برقراری تجارت و روابط اقتصادی شکل گرفته است و عامل اقتصادی همواره مهمترین رکن ادامه این رابطه به حساب میآمده است.
علیرغم اینکه دو کشور بعد از انقلاب اسلامی ایران اختلاف نظرهای اساسی در خصوص دیپلماسی خارجی پیدا کردهاند، ولی دو طرف به موجب منفعتی که از ادامه تجارت دوجانبه نصیبشان میشد، همواره سعی کردند مرزهایی بین روابط سیاسی و اقتصادی شکل دهند. استرالیا به ایران به چشم یک بازار فروش بزرگ گندم، فراوردهای دامی و تولیدات خود مینگریسته و ایران نیز همواره از کیفیت کالاهای وارداتی استرالیا رضایتمند بوده است. هر دو کشور مبادلات تجاری و اقتصادی بسیاری با یکدیگر داشته و دارند.
طبق گزارش دفتر تجارت خارجی دولت استرالیا حجم روابط تجاری میان دو کشور در سال مالی 16-2015 حدود 375 میلیون دلار برآورد شده بود. براساس گزارش اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران نیز میزان صادرات ایران به استرالیا در11 ماهه سال گذشته 34 میلیون و 460 هزار دلار و میزان واردات از این کشور 106 میلیون و 685 هزار دلار بوده است.
ایرنا نیز در خبری آورده است که «آمار تجارت دوجانبه ایران با استرالیا در 11 ماه ابتدایی سال 96 بیش از 140 میلیون دلار بوده که در مقایسه با تجارت دوجانبه سال 95 که حدود 110 میلیون دلار بوده بیش از 27 درصد رشد داشته است.»
حالا در ادامه توسعه روابط تجاری و اقتصادی میان دو کشور سفیر استرالیا در ایران از آمادگی کشورش برای توسعه همکاری مشترک در امور دریایی و بندری با ایران خبر داده است. ایرنا به نقل از «یان بیگز» در حاشیه بازدید از بندرشهید رجایی به عنوان بزرگترین بندر تجاری ایران موسوم به دروازه طلایی نوشته است: «با توجه به ظرفیت های موجود در این منطقه، استرالیا علاقه مند به گسترش تبادل های دریایی با ایران است.»
وی، هدف از سفر به هرمزگان را بازدید از ظرفیت های تجاری، صنایع دریایی و مناطق آزاد و ویژه اقتصادی این استان اعلام کرده و گفته است: «این منطقه ایران از ظرفیت های بسیاری برای همکاری های مشترک میان ایران و استرالیا برخوردار است و می تواند در تسهیل روابط تجاری میان دو کشور موثر باشد.»
سفیر استرالیا ضمن بازید از بخش های مختلف منطقه ویژه اقتصادی بندر شهید رجایی و آشنایی با ظرفیت های آن با مدیران این منطقه در خصوص وضعیت تعاملات بین المللی بین ایران و استرالیا به تبادل نظر پرداخت و «اله مراد عفیفی پور»، مدیر کل بنادر و دریانوردی هرمزگان نیز در حاشیه این بازدید گزارشی از ظرفیتها، توانمندیها و همچنین آخرین دستاوردهای عملیاتی بندر شهید رجایی را به این مقام دیپلماتیک استرالیایی ارائه کرد.
یادآور می شود: دفتر کمیسون تجارت خارجی استرالیا Austrade در تهران در اوایل سال 95 بازگشایی شد و در چند سال اخیر روابط و همکاریهای علمی و آموزشی بین دانشگاه های استرالیا مانند ملبورن، سیدنی، کرتین، گریفیث، مک کواری با دانشگاه های مانند صنعتی شریف، تهران، الزهراء و گیلان با امضای چند یادداشت تفاهم همکاری دوجانبه دال بر ارتباط علمی دو کشور است.
همکاری های مشترک در زمینه انرژی های نوین، آب و همچنین امضای یادداشت تفاهم همکاری سه جانبه بین دانشگاه ملبورن، دانشگاه صنعتی شریف و ستاد احیاء دریاچه ارومیه در اوایل مهر 95 به منظور تبادل تجربه و دانش فنی در زمینه سیستم های یکپارچه آبی و تبادل چند هیات تخصصی و تحقیقاتی بین دو کشور زمینه را برای توسعه همکاریهای مشترک در زمینه مدیریت آب فراهم کرده است.
همچنین «استیون کیوبو»، وزیر تجارت گردشگری و سرمایه گذاری استرالیا با اشاره به اینکه ایران در دهه ۹۰ از مهمترین شرکای تجاری استرالیا در منطقه خاورمیانه بود، گفته بود: «ایران با داشتن یک جمعیت ۸۰ میلیونی و تنوع اقتصادی چشمگیر، فرصت بزرگی برای صاحبان صنایع استرالیاست؛ ضمن آنکه استرالیا هم نه فقط از سرمایه گذاری شرکت های ایرانی در بخش های مختلف استقبال میکند، بلکه با توجه به دسترسی خود به بازارهای بزرگی مانند چین، کره جنوبی و ژاپن می تواند زمینه گسترش حضور ایران در این بازارها را فراهم کند.
وی تاکید کرده بود: «اقتصادهای ایران و استرالیا در بخش های زیادی از جمله معدن، بهداشت و منابع طبیعی مکمل یکدیگرند و این می تواند به توسعه روابط تجاری کمک کند. پتانسیل های ایران در بخش های نفت، گاز، معدن، آموزش های فنی و حرفه ای و دانشگاهی به ویژه در رشتههای مختلف مهندسی مورد توجه استرالیا است.»
بر اساس آخرین آمار رسمی منتشر شده توسط وزارت امورخارجه و تجارت استرالیا میزان صادرات استرالیا به ایران 466/ 92 میلیون دلار استرالیا و واردات استرالیا از ایران 188/ 60 میلییون دلار در واقع حجم کل صادرات و واردات 653/ 152 میلیون دلار است.
مهمترین اقلام صادراتی استرالیا به ایران شامل:
گندم 911/ 32 میلیون دلار
تجهیزات و قطعات مکانیکی و ماشین آلات 673/ 10 میلیون دلار
محصولات دامی 627/ 10 میلیون دلار
جو 757/ 9 میلیون دلار
مهمترین اقلام وارداتی استرالیا از ایران نیز شامل موارد زیر است:
سنگ مس 369/ 23 میلیون دلار
میوه و خشکبار 162/ 16 میلیون دلار
کف پوش 479/ 5 میلیون دلار
آهک، سیمان و مصالح ساختمانی 550/ 4 میلیون دلار/
نظر شما