خبرگزاری شبستان- گرگان: رئیسجمهوری قرار است در ادامه سفرهای استانی خود، به همراه تعدادی از اعضای کابینه بهزودی به استان گلستان سفر کند و این سفر دومین سفر کاروان دولت تدبیر امید و سومین حضور رئیسجمهور پس از حادثه معدن یورت آزادشهر به استان گلستان است، حادثهای که سبب شد رئیسجمهور شاید هیچگاه به خاطر آلام و دردهای معدنچیان زمستان گلستان را فراموش نکند.
حضور رئیس جمهور در استان گلستان سبب شد که برخی از پروژهها در استان با جدیت بیشتری پیگیری شود و برخی وعدههای داده شده نیز بر روی زمین بماند، موضوعاتی چون صنایع مادر فولاد و... گرچه پس از سفر رئیس جمهور در جلسات بررسی هیئت دولت نیز مطرح شد ولی تنها بر روی کاغذ باقی ماند.
در هر صورت جلسه هماهنگی سفر کاروان تدبیر و امید به استان گلستان، عصر روز دوشنبه (۱۷ دی)به ریاست حجتالاسلام دکتر حسن روحانی، رئیسجمهوری و با هدف بررسی نیازمندیها و روند اجرای طرحها و پروژهها در مسیر تحقق توسعه همهجانبه و پایدار استان گلستان تشکیل شد.
نهایی شدن طرحهای پیشنهادی سفر رئیس جمهور برای تحقق توسعه همه جانبه گلستان
بر اساس اطلاعات پایگاه اطلاعرسانی دولت در این نشست ارائه آخرین گزارش عملکرد و روند اجرایی طرحها و پروژههای مصوب سفر قبلی رئیسجمهوری به این استان، نیازمندیهای مردم در مناطق مختلف استان گلستان و همچنین نهایی کردن طرحهای پیشنهادی برای تحقق توسعه همهجانبه و پایدار در استان اتفاق افتاده است.
مهمترین برنامهها و طرحهای مرتبط با توسعه استان گلستان ازجمله بهداشت و درمان، کشاورزی، حملونقل، مدیریت منابع آب، انرژی، گردشگری، محیطزیست، عمران شهری و روستایی، ورزش، آموزش عالی، آموزشوپرورش، صنایع و همچنین سرمایهگذاری بخش دولتی و خصوصی در این جلسه موردبررسی قرار گرفت.
اما خود این جلسه نیز بر اساس نهایی شدن برنامهها پیشنهادی یک نقیصهای مهم دارد چراکه پرونده طرحها و برنامهها بر اساس این نشست بستهشده و گزیده بود که در انتهای سفر و در شورای اداری رئیسجمهور مصوبات خود را نهایی میکرد.
اما سفر رئیسجمهور به استان گلستان خواسته یا ناخواسته ذهن هر گلستانی را به وعدهها و مصوبات سفر گذشته دکتر روحانی جلب میکند و خبرگزاری شبستان در کنار بسیاری از فعالیتهای انجام شده به برخی از وعدههایی که رئیس جمهور در استان به مردم قول آن را داد و میتوان گفت پس از یک سال مدت زمان عمل به آن این وعدهها برزمین ماند را بررسی میکند.
آقای روحانی، رئیسجمهور در سفر گذشته خود به استان گلستان بر اساس اطلاعاتی که بر سایت خود نیز بارگذاری کرده بنا شد ۱۲۱ پروژه بااعتبار ۵۸۰ میلیارد تومان تا پایان سال 1393 در استان گلستان را اجرایی کند که گرچه پس از گذشت چهار سال از آخرین سفر کاروان تدبیر و امید استان گلستان همچنان برخی از این مصوبات باقیمانده و برخی نیز که در دست اقدام است آنگونه که از سوی رئیسجمهور مطرح شد بازخورد نداشته است.
مشکلات روادید و گمرکی در استفاده از ظرفیت راه آهن ایران-ترکمنستان
رئیسجمهوری در سفر گذشته خود به استان گلستان و در جمع اصحاب رسانه با اشاره به افتتاح خط آهن مشترک ایران، ترکمنستان و قزاقستان در جریان این سفر عنوان کرده بود که برقراری این خط آهن و این اتصال بین کشورهای شرق دریای خزر اهمیت زیادی دارد چراکه از یکسو میتواند خطوط ریلی ایران را از طریق قزاقستان به چین و روسیه متصل کند و از سوی دیگر خطوط آهن این کشورها را از مسیر قزاقستان و ترکمنستان به جنوب ایران و خلیجفارس و حتی غرب ایران و درنهایت دریای مدیترانه وصل کند ولی هنوز که هنوز به دلیل عدم توسعه لازم روادید بین کشورهای سیایاس و مشکلات گمرکی مرز ترکمنستان با ایران این خط راهآهن نتوانسته نقش محوری خود را ایفا کند و حتی هنوز خط عریض داخل خاک ایران راهاندازی نشده است گرچه در آستانه سفر رئیس جمهور، استاندار گلستان از تامین منابع مالی اتصال راهآهن گلستان به خط عریض ترکمنستان خبر داده است.
ریاست جمهوری در آن سفر به تصمیم دولت برای اجرای خط آهن گلستان به مشهد تأکید کرده بود، پروژهای که شاید در سفر جاری رئیسجمهور به استان گلستان آنهم تنها با ۱۵ درصد اعتبار از سوی دولت بهشرط جذب سرمایهگذار آغاز شود.
از آبرفتن منطقه آزاد اینچهبرون در کمیسیونهای مجلس تا آماده نبودن بسترهای لازم
همچنین موضوع مهم دیگر برای گلستان تصویب ایجاد یک منطقه آزاد در اینچه برون بود که تاکنون این مهم محقق نشده و البته هر بار در کمیسیونهای مجلس از وسعت این منطقه آزاد در استان کاسته شد و از سویی علیرغم تصویب این منطقه آزاد هنوز زیرساختهای مناسب برای آنکه بتواند این منطقه آزاد به توسعه تجارت گلستان کمک کنددست نیافته است.
در سفر گذشته حسن روحانی یکی از تأکیدات شخص خود و دولت در سفر به گلستان را تبدیل شبهجزیره آشوراده به یک مرکز گردشگری ذکر کرد و گفت: در گذشته هم این بحث مطرح بوده اما سازمان محیطزیست اشکالاتی درباره آن مطرح کرده بود که در جلساتی که برای این منظور برگزار کردیم، این اشکالات مرتفع شد، ولی متأسفانه علیرغم وعده ریاستجمهور برای تبدیل آشوراده به مرکز گردشگری و اینچه برون به منطقه آزاد هیچیک توفیق لازم را به دست نیاورد و بنا به گفته رئیس جمهور مبنی بر رفع موانع محیطزیستی این پروژه با خلف وعدهها روبهرو شد تا آنجایی که به نظر میرسد که آشوراده که بنا بود قطب گردشگری استان گلستان شود تنها بتواند تأثیر منطقهای به خواجه نفس داشته باشد و ابعاد عملکردی آن با توجه به مسائل زیستمحیطی کوچک شد.
زهکشی اراضی استان از دیگر برنامهها و مصوبات دولت در سفر به گلستان بود و بنا شد که ۲۸۰ هزار هکتار از اراضی شمالی استان که نیاز به زهکشی دارند، مدنظر دولت قرار گیرد و اجرای زهکشی ۲۲ هزار هکتار منابع قابل تأمین بود، این مقدار از سوی رئیس جمهور به مردم وعده داده شد که تقریباً نیمی از این مساحت زهکشی شد.
رئیسجمهوری همچنین اجرا و تکمیل چندین سد در گلستان را مورداشاره قرارداد که متأسفانه مهمترین سد استان یعنی سد نرماب هنوز که هنوز به نتیجه نرسیده است.
موضوع توسعه آبزیپروری و تولید میگو در گلستان از دیگر مسائل موردتوجه دولت در سفر گذشته بود که شاید در این بخش اقدامات دولت را باید مؤثر دانست ولی هنوز در این مجموعه باید به نیازهای مردم بومی منطقه توجه شود.
بررسی مصوبات سفر رئیسجمهور به استان گلستان در جلسه هیئت دولت نیز در شهریور ماه سال ۱۳۹۴ برگزار شد و در این جلسه هیئت دولت به ریاست رئیسجمهور به مصوبات خود در استان گلستان پرداخت و بر اساس اطلاعات پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، گزارش اقدامات انجامشده درزمینهٔ تولیدی و اقتصادی، اقداماتی از قبیل طرح فولاد 2 میلیون تنی، احداث تأسیسات زیربنایی مجتمع پرورش میگو، تجهیز و نوسازی اراضی، اجرای شبکه آبیاری و زهکشی اراضی، اجرای سامانه نوین آبیاری، احداث و مرمت جادههای دسترسی به مزارع، تبدیل اراضی شیبدار به باغات مثمر و اجرای عملیات آبخیزداری تأکید شد و همچنین اقدامات زیربنایی صورت گرفته و در دست اجرا در این استان شامل بهسازی محورهای شاهرود به شمال، رامیان به شاهرود و آققلا به گنبد، بزرگراه گرگان مرز اینچه برون، احداث باند دوم مسیر کردکوی – بندر ترکمن و آققلا، تکمیل پروژههای نیمهتمام فرودگاه بینالمللی گرگان، افتتاح راهآهن بینالمللی گرگان اینچهبرون، بازسازی خط آهن گرگان به قرهتپه، احداث خط دوم راهآهن بندرگز به قرهتپه، اجرای طرح ساماندهی سواحل در سال 93، اجرای پروژههای استان مجازی و دولت الکترونیک، پارک علم و فناوری، ایجاد سامانههای اطلاعات توصیفی و مکانی، راهاندازی سامانه پایش مطرح شد.
گرچه دولتمردان اذعان میکنند که از مجموعه ۱۲۱ پروژه مصوب دولت بخش عمدهای از آن اجرایی شده ولی موضوعات مهم و محوری که از سوی رئیسجمهور در استان گلستان وعده داده شد باقی ماند تا مردم گلستان ذهنیت خوبی نسبت به وعدهها نداشته باشند.
حالا شاید با توجه به اینکه دولت در سالهای گذشته سفرهای استانی زیادی انجام داده که در بسیاری از استانها هنوز وعدههای دولتمردان محقق نشده سفر به استان گلستان تنها در یک روز کاری دنبال شود و قطعاً پیش از هر قول و وعدهای مردم استان گلستان انتظار دارند که مشکلات بر زمینمانده در استان توسط دولتمردان حل شود.
پرواز مرغ از سفره های مردم به خاطر عدم نظارت نهادهها کشاورزی و حمایتهای دولت
ازجمله این مشکلات میتوان به بیتوجهی دولت به سیاستگذاری بخش کشاورزی اشاره کرد که منجر به آن شده که بسیاری از کشاورزان مزارع خود را تغییر کاربری دهند.
مشکلات پایداری و ثبات در قیمت نهادههای کشاورزی و نظارت بر ارزهای یارانهای این بخش و پرورش مرغ و تخممرغ در استان گلستان که سبب شده که مرغ پرواز بلندی از سفرههای مردم داشته باشد از دیگر مسائلی است که میتواند به معیشت مردم کمک کند.
حل مشکل بحران بیکاری با بهکارگیری ظرفیتهای بالقوه استان که قطعاً منجر به کاهش برخی هنجارهای اجتماعی مثل طلاق، اعتیاد و بزهکاری میشود.
سیاستهای درست برای پایداری جمعیت در مناطق روستایی و حل مشکلات ۱۱۰ روستای بدون آب مرزی استان از دیگر موضوعاتی است که مردم این استان از دولتمردان درخواست دارند.
موضوع زیستمحیطی که شاید در آینده به یک مخاطره تبدیل شود بیماری قارچ زغالی در جنگلهای هیرکانی است که تقریبا یک سوم از این جنگلها را این بیماری تهدید میکند و دولت برای حفظ محیطزیست و این جنگلها باید فکر اساسی کند.
از سویی بازنگری در سند آمایش استان برای توازن بخشی توسعه استان و ایجاد انگیزش سرمایهگذاری بخش خصوصی، مشخص شدن تکلیف مرزهای استان پس از گذشت ۲۵ سال، نجات خلیج گرگان، ممانعت از جابهجایی آبهای منطقهای و دریای خزر از موضوعاتی است که میتواند در آینده استان تأثیرگذار باشد.
نظر شما