افزایش صادرات غیرنفتی در راستای اهداف برنامه توسعه/رشد ۱۵ درصدی طی ۹ ماه

موضوع طبق تکلیف قانون برنامه ششم توسعه در پایان سال ۱۴۰۰ میزان صادرات غیر نفتی کشور باید به ۱۲۰ میلیارد دلار برسد و بر ایا اساس شاهد رشد صادرات غیرنفتی در سال های اخیر هستیم تا جایی که بر طبق آخرین آمار صادرات غیرنفتی افزایش ۱۵ درصدی داشته است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، صادرات به عنوان یک عامل موثر در برنامه های توسعه ای کشور به ویژه برنامه های سوم، چهارم، پنجم و ششم در نظر گرفته شده است. توسعه صادرات و ورود صحیح به بازارهای جهانی، همچنین حفظ شرایط و ماندگاری در آن حاصل نمی‌شود مگر با ایجاد یک راهبرد مشخص و پایدار صادراتی که به صورت قانونی غیرقابل تغییر در آمده و هر کدام از دستگاه‌های اجرایی مرتبط با امر صادرات و همچنین اتحادیه‌ها و تشکل‌های صادراتی و سازمان‌های خدمات‌رسانی تجاری از قبیل بانک‌ها، بیمه و حمل‌و‌نقل به وظایف خود به خوبی عمل کنند.

 

یکی از بخش های مورد توجه در صادارت در کشور ما صادرات غیرنفتی است که با تاکیداتی که در سال های اخیر از سوی مقامات بر لزوم توجه به آن صورت گرفته شاهد رشد صعودی میزان آن هستیم. در کنار این موضوع طبق تکلیف قانون برنامه ششم توسعه در پایان سال 1400 میزان صادرات غیر نفتی کشور باید به 120 میلیارد دلار برسد و به همین دلیل دولت تمام تلاش خود را برای تحقق این مهم در دستور کار قرار داده است تا جایی که در حال حاضر صادرات غیر نفتی بدون احتساب میعانات گازی در ۹ ماهه امسال به ارزش ۳۰ میلیارد و ۵۸۲ میلیون دلار برآورد شده است که در مقایسه با رقم ۲۶ میلیارد و ۵۹۷ میلیون دلار مدت مشابه سال گذشته، ۱۵ درصد رشد داشته است.

 

روابط عمومی سازمان توسعه تجارت ایران در این باره گزارش داده است که «صادرات با احتساب میعانات گازی ۳۳ میلیارد و ۳۵۸ میلیون دلار محاسبه شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴/۵ درصد رشد را نشان می دهد.»

 

بنابراین گزارش، واردات کالا به کشور به ارزش ۳۲ میلیارد و ۶۲۰ میلیون دلار صورت گرفته که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۱۶ درصد کاهش داشته است. طی ۹ ماهه سال ۱۳۹۷، از بخش‌های عمده صادراتی، محصولات پتروشیمی به ارزش ۱۱ میلیارد و ۴۵۵ میلیون دلار صادر شد که در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته ۳۱ درصد رشد ارزشی داشته است.»

 

این گزارش در ادامه آورده است: «محصولات گروه صنعت نیز به ارزش ۱۴ میلیارد و ۹۲۰ میلیون دلار صادر شد که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل رشد ۱۳ درصدی را تجربه کرده است. همچنین محصولات کشاورزی با ۲ میلیارد و ۸۷۵ میلیون دلار صادرات در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد ۷ درصدی را نشان می‌دهد.»

 

بنابراین گزارش، «کالا‌های صادراتی ایران به کشور عراق با ارزش ۶ میلیارد و ۹۲۹ میلیون دلار همراه با رشد ارزشی ۴۹ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته، صاردات به ترکیه به ارزش ۱ میلیارد و ۹۱۲ میلیون دلار با ۲۲ درصد رشد ارزشی و صادرات به افغانستان با ۲ میلیارد و ۳۳۷ میلیون دلار و رشد ۱۶ درصدی صورت گرفت. تراز تجاری کشورمان با ۱۲ کشور از ۱۳ کشور همسایه مثبت برآورد شده است.»

 

این در حالی است که «مسعود کمالی اردکانی»، مدیرکل توسعه صادرات محصولات صنعتی و معدنی سازمان توسعه و تجارت ایران چندی پیش در گفتگو با رسانه ملی خبر داده بود که نیمه آبان ماه سال جاری بيش از ۲۷ میلیارد دلار صادرات محصولات صنعتی و معدنی داشتیم که این امر نشان از افزایش ۱۳ درصدی آن نسبت به مدت مشابه پارسال دارد. از این مقدار حدود 11 میلیارد دلار به محصولات پتروشیمی و میعانات گازی، 4 میلیارد دلار مواد معدنی و صنایع معدنی، 2 میلیارد دلار به محصولات کشاورزی و باغی و حدود 10 میلیارد دلار آن را تولیدات صنعتی تشکیل می دهد.»

 

همچنین «محمدرضا مودودی»، سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران نیز سوم آذرماه در همایش تجلیل از صادرکنندگان برتر کرمانشاه که در سرسرای اتاق بازرگانی این استان برگزار شد خبر داده بود که «صادرات غیرنفتی کشور 13.5 درصد امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته وعراق با 5.5 میلیارد دلار مقصد اول صادرات ایران است.»

 

سرپرست سازمان توسعه تجارت  پس از آن نیز 19 آذرماه درخصوص صادرات غیرنفتی کشورمان در سال جاری در بخش خبری ساعت 21 شبکه یک سیما گفته بود: «در ۸ ماهه امسال صادرات غیرنفتی از مرز ۳۱ و نیم میلیارد دلار عبور کرده و ۱۳ درصد افزایش داشته است. در این مدت 29 و نیم میلیارد دلار واردات داشتیم که با این حساب تراز تجاری ما 2 میلیارد دلار به نفع صادرات، بهبود یافته است. حوزه پتروشیمی، میعانات گازی و دیگر کالاهای صنعتی، مصرفی و کشاورزی جزو بیشترین میزان حجم صادرات است که در محصولات پتروشیمی رشد 37 و نیم درصد و دیگر کالاها بیش از 17 و نیم درصد از نظر ارزش، رشد صادرات داشتیم.»

 

وی با بیان اینکه صادرات ما به عراق طی هشت ماهه گذشته رشد 66.5 درصدی داشت درباره حجم صادرات کشورمان به سایر کشورها نیز گفته بود: «در این مدت صادرات ما به چین بیش از 17.5 درصد، امارات بیش از 26 درصد، افغانستان 25 درصد رشد داشت و نسبت به هند منفی 10 درصد بود. حدود 70 درصد کل صادرات کشورمان به 5 کشور چین، امارات، افغانستان، هند و عراق است. سهم کشورهای همسایه ما حدود 66 درصد است. سهم عمده ای از صادرات ما محصولات با ارزش افزوده بالا هستند.»

 

مودودی با بیان اینکه در صادرات محصولات شیمیایی بیش از 16 درصد و صنایع تبدیلی 30 درصد و محصولات شیرینی و شکلات بیش از 23 درصد در 8 ماه سال امسال رشد داشتیم، اضافه کرده بود: «صادرات ما در طی این هشت ماه در مصنوعات فلزی 41 درصد، در نساجی و پوشاک بیش از 26 درصد، در فرش ماشینی و موکت بیش از 43 درصد و در کفش و چرم 31 درصد و خودرو و نیروی محرکه هم حدود 16 درصد رشد داشت.»

 

سرپرست سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه حجم صادرات ما در این مدت 75 میلیون تن و واردات حدود 21 میلیون تن بوده است، ادامه داده بود: «در عرصه تجارت و صادرات کشور جوانی هستیم و در طول 4 دهه پس از انقلاب حدود 10 هزار درصد رشد صادرات را تجربه کردیم و از 500 میلیون دلار در سال 1356 به حدود 50 میلیارد دلار در سال های 96 و 97 رسیدیم.»

 

وی با اشاره به رشد 2 هزار درصدی صادرات در 20 سال اخیر گفته بود: «با این وجود بسیاری از زیرساخت ها را از جمله شرکت های بزرگ و محصولات رقابت پذیر در عرصه بین المللی را هنوز ایجاد نکرده ایم. باید فناوری های نوین را در دستور کار قرار دهیم تا بتوانیم سهم صادرات را در عرصه های بین المللی افزایش دهیم.»/

 

 

کد خبر 755249

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha