به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، هواپیمای مسافربری «سوخو سوپرجت ۱۰۰» یکی از تازهترین محصولات شرکت هوافضای سوخو متعلق به روسیه است که طراحی آن از سال ۲۰۰۰ (۱۳۷۹) آغاز شد و پس از صرف ۱٫۵ میلیارد دلار هزینه به ثمر رسید. این هواپیما برای رقابت با هواپیماهایی مانند آنتونوف-۱۴۸، ای-جت «Embraer» و بمباردیر-سری C طراحی شده و هر فروند از آن ۳۵ میلیون دلار قیمتگذاری شده است.
چندی پیش در راستای توسعه و بهسازی ناوگان هوایی کشور در خبرها آمده بود که این شرکت هواپیمایی تمایل دارد که با ایران همکاری داشته باشد و هواپیمای سرخو را در اختیار ناوگان هوایی ایران قرار دهد. در همان زمان «علی عابدزاده»، رییس سازمان هواپیمایی کشور درباره تمایل شرکتهای هواپیماساز روسی و به طور مشخص «سوخو» برای حضور در بازار ایران و فروش هواپیما به شرکتهای ایرانی به فارس گفته بود: «شرکت «سوخو» مجوزهای لازم را از سازمان هواپیمای کشور روسیه گرفته است، این هواپیما که محصول مشترک روسیه و برخی کشورهای اروپایی است، امروز ساخته شده و در حال پرواز است.»
وی بیان کرده بود: «چنانچه شرکتهای هواپیمای ایرانی مایل باشند از این هواپیما استفاده کنند و فروشنده هم مایل باشد، این هواپیما را به ایران بفروشد، سازمان هواپیمای کشوری ایران آمادگی این را دارد که اظهار نظر نهایی خود را در مورد این هواپیما ارائه کند؛ اما به هر حال این هواپیما استانداردهای جهانی را رعایت کرده و در حال پرواز است، یعنی موردی ندارد که بخواهیم استفاده از آن را رد کنیم.»
اما پس از اعمال تحریم های آمریکا علیه ایران این روند با کندی مواجه شد و از آنجا که بیش از 20 درصد قطعات و تجهیزات هواپیماهای مسافربری سوپرجت 100 آمریکایی است باید سوخو برای اینکه مورد تحریم آمریکا قرار نگیرد پیش از فروش این هواپیما، مجوز فروش آن را از وزارت خزانه داری ایالات متحده دریافت کند و در صورتی می تواند یک هواپیما به ایران بفروشد که کمتر از 10 درصد قطعات درون آن متعلق به آمریکا باشد.
به تازگی نیز ایرنا به نقل از ریانووستی از زبان یک مقام در دفتر مطبوعاتی شرکت هواپیماسازی سوخو روسیه نوشته است که «این شرکت هنوز از آمریکا پاسخی برای فروش هواپیماهای مسافربری سوخو سوپرجت-100 به ایران دریافت نکرده است.»
این در حالی است که دوماه پیش مدیرعامل سوخو در نشست خبری گفته بود بدون اجازه آمریکا نمی توانیم این مدل هواپیما را به ایران بفروشیم.
این رسانه خارجی در ادامه آورده است: «مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی نیز کمتر از یک ماه پیش بار دیگر مساله مذاکره با سوخو برای خرید هواپیمای مسافربری را به میان کشیده و گفته بود که آمریکا با فروش هواپیماهای مسافربری سوخو به ایران مخالفت کرده است. جایگزینی قطعات غیرآمریکایی در هواپیمای سوپرجت-100 زمان زیادی می برد.»
این در حالی است که مسئولان هواپیمایی ایران و سوخو بهار امسال یادداشت تفاهمی را برای فروش 40 فروند هواپیمای پیشرفته مسافربری سوخو سوپرجت 100 امضا کرده بودند و هواپیماها قرار بود تا سال 2022 به دو شرکت ایرانی تحویل شود.
این گزارش می افزاید: از سال ۲۰۰۵ (۱۳۸۴) تاکنون، ۳۷۸ سفارش برای ساخت این هواپیما ثبت شده که از آن میان، ۱۲۱ فروند طی ۷ سال اخیر به مشتریان تحویل داده شده است. موتور این هواپیما که SaM-146 نام دارد، محصول شرکت «PowerJet» است و با همکاری مشترک فرانسه و روسیه طراحی و ساخته شده است. این موتور نخستینبار در زمستان ۲۰۰۸ (۱۳۸۶) با موفقیت آزمایش شد. نخستین پروازهای آزمایشی این هواپیما سال ۲۰۰۸ (۱۳۸۷) انجام شد و بهار ۲۰۰۹ (۱۳۸۸)، آزمونهای پروازی آژانس ایمنی پرواز اروپا (EASA) را با موفقیت به پایان رساند. این هواپیما طی ۷ سالی که به خدمت ناوگانهای هوایی در نقاط مختلف جهان در آمده، ۲ حادثه را تجربه کرده است.
یادآور می شود: آبان ماه 94 رئیس سازمان هواپیمایی کشوری درباره پیگیریهای معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری برای خرید هواپیما از روسیه و گفتههای آنها مبنی بر خرید و ورود هواپیماهای روسی اینگونه توضیح داده بود: «به هر حال این معاونت نیز در بخش صنعتی کشور فعال است و در راستای نوسازی و توسعه ناوگان هوایی، فعالیتهایی انجام میدهند البته قرارداد خرید هواپیما فقط بین شرکت هواپیمایی به عنوان بهرهبردار و شرکت سازنده منعقد میشود و فقط شرکتهای هواپیمایی مسئول خرید یا اجاره هواپیما است.»
این در حالی است که خبرگزاری اسپوتنیک روسیه سوم مهرماه به نقل از منوچهر منطقی، رئیس سازمان صنایع هوایی ایران نوشته است که «تهران برای خرید سوپرجتهای سوخو 100 با مسکو قرارداد امضا کرده است. منطقی به اسپوتنیک گفته است که بر اساس این قراردادها که در جریان نمایشگاه هوایی اخیر در روسیه منعقد شده، ایران قصد دارد قطعات مرتبط با ماهواره نیز از مسکو دریافت کند. اسپوتنیک در گزارش خود ارزش قرارداد منعقد شده میان دو کشور را رقم سرسامآور 21 میلیارد دلار را اعلام کرده است.
منطقی بدون اشاره به تعداد هواپیماهای سفارش داده شده، گفته بود: «قراردادهای زیادی برای خرید این نوع هواپیما وجود دارد.»/
نظر شما