مبه گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، تناسب و هماهنگی در جانمایی مجسمه های شهری و تزئینات محیطی امری بدیهی است، اگر اثر هنری بدون توجه با محیط پیرامون در جایی نصب شود که با آن محیط تناسب و هماهنگی نداشته باشد موجب آلودگی بصری برای مخاطب می شود؛ همین موضوع را با «بهزاد اژدری»، هنرمند مجسمه ساز به گفتگو نشسته ایم که ماحصل آن در زیر می آید:
در جانمایی مجسمه های شهری باید به چه مولفه هایی توجه کرد؟
اینکه آن مجسمه با پیرامون اش در ارتباط است آیا جنس آن مجسمه و تصویربرداری در آن منطقه از لحاظ فرهنگی به دوام مجسمه می انجامد یا نمی انجامد. مجسمه برای فضای سربسته طراحی ساخته شده و متریال اش برای این فضا است یا برای فضای بیرونی ساخته شده است، تمام آن چیزی که محیط اطراف مجسمه را تشکیل می دهد باید به قابلیت های بیانی مجسمه کمک کند.
مثلا چه چیزهایی به قابلیت بیانی مجسمه کمک می کند؟
زاویه دید، جهت، ارتفاع مجسمه مسایل متعددی هستند که به طور طبیعی تاثیر دارند که یک مجسمه در نهایت به آن هدفی که می خواهد از نظر بیان و حضورش در فضای شهری داشته باشد برساند یا نرساند .
در محیط هایی که مخاطب با سرعت بیشتری رد می شود چه نوع مجسمه هایی باید جانمایی شوند؟
قردادن یک مجسمه در فضایی که مردم با سرعت بیشتری رد می شوند اگر مجسمه دارای جزئیات بیشتری باشد و احتیاج به تامل بیشتری داشته باشد اصلا صحیح نیست؛ معمولا مجسمه های فرمالیست های خیلی مدرن که خیلی جزئیات ندارند و در فضاهایی که بیننده یا مخاطب با سرعت بیشتری از کنارش رد می شوند قرار می دهند .
فاصله مخاطب تا اثر جانمایی شده باید چگونه باشد؟
فاصله مخاطب تا خود ابژه یا مجسمه خیلی مسئله مهمی است برای مجسمه های بزرگ معمولا باید یک فضای متناسب با آن در نظر گرفته شود که کلیت مجسمه به چشم بیاید نه اینکه بیننده مجبور باشد گردن اش بالا بگیرد و آن وقت در پرسپکتیو ابعاد مجسمه تغییر خواهد کرد اینها مسایل حرفه و تخصصی هستند که باید از دوستنی که در آن حوزه تخصص بیشتری دارند باید پرسیده شود.
آیا باید بین نوع متریال مجسمه و محیط جانمایی هم ارتباط باشد؟
منطقه و مسئله آب و هوایی مسئله بسیار مهمی در جانمایی یک اثر است، آیا در این اقلیم آب و هوایی مجسمه تحمل اش را دارد، اگر جنس مجسمه فلز یا سرامیک و چوب باشد ، هویت مجسمه و اینکه با پیرامون چه ارتباطی دارد به فهم بیشتر اثر کمک می کند.
مفهوم صحبت های شما پیرامون جانمایی مجسمه تناسب بین اثر و محیط بود، در ست است؟
بله؛ قطعا تناسب بین اثر و محیط پیرامون اش خیلی مهم است گفتند در حوزه های شهری مثلا مجسمه در یک جای ویژه از نظر فرهنگی و اجتماعی قرار گرفته است یا نه، اگر در بازار تهران بخواهند مجسمه ای قرار بگیرد فاکتورهای مهمی مثل اینکه با موضوع بازار چه ارتباطی دارد تنش های که از نظر حمل و نقل ممکن است به آن وارد می شود رفت و آمدها چگونه می تواند باشد در یک جای پر رفت و آمد در اینکه به عنوان یک عامل مزاحم است یا نیست و چیزهایی شبیه این همه عواملی هستند که نتیجه را به این سمت سوق می دهند که کار حرفه ای نصب شده است یا نشده است.
در محیط های شلوغ که آلودگی وجود دارد و مخاطب سردرگم می شود باید چه مجسمه هایی نصب شود؟
من نمی دانم نظر کارشنا سی ام صحیح است یا نه در جاهایی که خیلی شلوغ است و امکان تمرکز بر روی یک مجسمه وجود ندارد تا حد امکان مجسمه از نظر توانایی سرعت ارتباط گیری با مخاطب برای لحظه کوتاه باید آن قابلیت را داشته باشدیعنی نباید مجسمه ای باشد که ظاهرا به تعمق و نگاه ایستادن و وقت گذاشتن برای دیدن و گرفتن پیام اش صرف شود. من فکر می کنم آقای حمید شانس می توانند پاسخگوی شما باشند چون سال هاست درباره این موضوع مطالعه و تحقیق کرده است. نظریاتی که من دادم تنها براساس انچه فکر می کردم هست نه اینکه نظر مدون و تکمیل است در این باره ادعایی ندارم.
نظر شما