فراهم شدن امکان استفاده آنلاین از منابع کتابخانه ای ازطریق تلفن همراه

اسحاق صلاحی گفت: پس از کتابخانه کنگره آمریکا و کتابخانه بریتانیا، مردم ایران از امروز می توانند از طریق تلفن همراه به فهرست تمامی کتاب ها و اسناد کتابخانه ملی دسترسی پیدا کنند.

به گزارش خبرنگار شبستان، اسحاق صلاحی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در نشست خبری تشریح فعالیت های این سازمان که صبح امروز در این مکان برگزار شد با اعلام این خبر گفت: ما نرم افزاری را برای تلفن همراه ایجاد کرده ایم که هر کسی می تواند از طریق سایت کتابخانه ملی این نرم افزار را بر روی موبایل نصب کند و به تمام فهرست کتابها و اسناد کتابخانه ملی از طریق موبایل دسترسی پیدا کند، این نرم افزار در محیط اندروی طراحی شده است و می تواند هم در محیط رایانه و هم تبلت و هم موبایل کاربری داشته باشد.

 

به گفته صلاحی پس از کتبخانه کنگره آمریکا و کتابخانه ملی بریتانیا سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران سومین کتابخانه ای است که در دنیا می تواند خدمات خود را از طریق موبایل، رایانه، تبلت ارایه دهد.

 

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی از پرده برداری از نرم افزار رسا در سایت کتابخانه ملی خبر داد و گفت: امروز یک نرم افزار جدید در کتابخانه ملی پرده برداری شد این نرم افزار اطلاع رسانی درباره کتاب و اسناد است و یک و نیم میلیون کتاب و جراید غیرکتابی از طریق این نرم افزار در دسترس مخاطبین قرار خواهد گرفت، شعار ما این بود که به جای اینکه مراجعین به ما مراجعه کنند خدمات به دست مصرف کنندگان برسد تا بتوانیم سهم سرانه مطالعاتی در کشور را افزایش دهیم.

 

 اهداد میراث دیداری شنیداری انقلاب به سازمان صدا و سیما همزمان با روز جهانی میراث دیداری و شنیداری

 

وی همچنین خاطرنشان کرد: چهارم آبان ماه بزرگداشت روز جهانی میراث دیداری و شنیداری با همکاری کتابخانه ملی کمیسیون ملی یونسکو و کمیته ملی حافظه جهانی و سازمان صداوسیما در این مکان برگزار می شود، در این روز سازمان اسناد و کتابخانه ملی سه لوح ثبت موسیقی انقلاب اسلامی،موسیقی دفاع مقدس و تصاویر حضرت امام خمینی(ره) را که به ثبت ملی رسیده اند را به سازمان صدا و سیما اهدا می کند.

 

 برگزاری همایش ملی مبانی نظری و فلسفی کتابداری و اطلاع رسانی در کتابخانه ملی

 

صلاحی از برگزاری همایش ملی مبانی نظری و فلسفی کتابداری و اطلاع رسانی در کتابخانه ملی خبر داد و گفت: در مباحث کتابداری ما به استانداردهای وارداتی اعتقادی نداریم پس بنابراین به شاخصه های بومی توجه خواهیم داشت و در همین راستا این همایش را در 22 آبان برگزار می کنیم و همایش بین المللی همالیش ملی مبانی نظری و فلسفی کتابداری و اطلاع رسانی را اردیبهشت سال اینده در کتابخانه ملی برگزار می کنیم تاکنون 150 خلاصه مقاله به این همایش امده تا هفته گذشته 45 مقاله به مرحله بررسی نهایی رسیده است.

 

وی با اشاره به تشکیل کمیته ثبت فرمایشات مقام معظم رهبری در کتابخانه ملی خاطرنشان کرد: در سازمان اسناد و کتابخانه ملی کمیته بررسی راهبردی تمامی نظرات مقام معظم رهبری درباره کتاب جمع اوری شده است و الان خروجی مطالبات رهبری در عرصه کتابداری آماده شده است.


رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در ابتدای نشست خبری خود با خبرنگاران بیان اینکه عمق بخشی فرهنگ ایرانی اسلامی در داخل و خارج از کشور از استراتژیک های سازمان اسناد و کتابخانه ملی است، گفت: بر همین اساس رایزنی ها با سفارت خانه های مختلف برگزار کرده ایم و تفاهم نامه هایی نیز با آنها امضاء کرده ایم.

 

نمایشگاهی از نسخ خطی دوران صفویه تا قاجار ایران در کشور گرجستان در کتابخانه ملی برپا می شود
 

صلاحی با اشاره به سفر اخیرش به کشور گرجستان یادآور شد: گرجستان در گذشته بخشی از ایران فرهنگی بود که در معاهده گلستان از ایران جدا شد علی رغم جدایی چندین ساله بیش از سه هزار واژه فارسی در زبان و ادبیات گرجستان استفاده می شود و برخی از محققین تاکید دارند که بیش از 7 هزار واژه فارسی در زبان و ادبیان این کشور به کار برده می شود. نکته جالبتر وجود 750 جلد کتاب فارسی و 511 سند از دوره صفویه و 1000 قطعه عکس از ایران در دوره ناصرالدین شاه قاجار در این کشور است.

 

وی افزود:  در این سفر همچنین توافق نامه کتابخانه ملی با کتابخانه ملی گرجستان و موسسه ملی نسخ خطی گرجستان امضا شده است و بر اساس همین توافق از سوی کتابخانه ملی کارشناسانی به گرجستان اعزام شود که از این آثار عکس و فیلم تهیه شود و نمایشگاهی از این آثار در کتابخانه ملی برپا شود.

 

وی با اشاره به راه اندازی شیفت شب کتابخانه ملی گفت: عیدانه سازمان اسناد و کتابخانه ملی به همه محققان و پژوهشگران این بود که بعد از عید فطر شیفت شب کتابخانه را فعال کنیم، این شیفت یک هفته قبل از مهر فعال شد و از شب اول محققان می توانند با علام درخواست به این کتابخانه مراجعه کنند.

 

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی همچنین خاطرنشان کرد: فیپا هم به شکل اینترنتی و هم دستی انجام می شود، همه تلاش سازمان این است که این کار از طریق اینترنت انجام شود، در بحث فیپا آنچه مهم است زمان بود که قبلاً 6-10 روز طول می کشید تا ولی امروز این زمان به 4-6 روز رسیده است و تا قبل از عید به دو روز تقلیل پیدا می کند.

 

به گفته صلاحی در همه مراکز و اسناد کتابخانه ای در کشور این سازمان به عنوان متولی حاکمیتی در بحث استاندارد و حمایت ها و کنفرانس هایی را برگزار کرده است و تعامل خوبی با کنسرسیوم محتوای ملی را داریم که این کنسرسیوم متشکل از همه کتابخانه های کشور است.

 

وی همچنین از تعامل با مجمع هماهنگی تاریخ پژوهی و اسناد خبر داد و گفت: تعامل با مهتاب از 4 هفته گذشته شروع شده است مدیرعامل این مجمع به کتابخانه ملی داده شده است و دبیرخانه دائمی این مجمع در سازمان اسناد و کتابخانه ملی تشکیل شده است.

 

برگزاری همایش پنجاهمین سالگرد قیام 25 خرداد در سال 92 در کتابخانه ملی

 

صلاحی از برگزاری همایش پنجاهمین سال قیام امام در سال 92 در کتابخانه ملی خبر داد و گفت: کار بزرگی که قرار است در سال 92 اتفاق بیفتد این است که در سال 92 مصادف با پنجاهمین سال قیام در 15 خرداد 42 همه نهادهای تاریخ پژوه و اسنادی همایشی در شان امام راحل و انقلابی که امام بنیانگذار آن بود برگزار کنند.

 

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به تعامل با سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اظهار داشت: در این تعامل ما با رایزنان فرهنگی ایران در خارج از کشور نشستهایی برگزار کردیم و در این نشست ها اجرای تفاهم نامه های قبلی را پیگیری و همچنین تفاهم نامه های جدید را منعقد کرده ایم.

 

نمایشگاه سند افتخار به مناسبت هفته دفاع مقدس و برگزاری همایش جهانی حافظ در شیراز از دیگر اقدامات سازمان اسناد و کتابخانه ملی بود که اسحاق صلاحی به آنها اشاره کرد.

 

وی درباره سفر به کشورهای دیگر و انعقاد تفاهم نامه های همکاری در زمینه کتابخانه ای گفت: اولویت های اصلی من کشورهای عضو اکوست به خاطر اینکه ما سابقه دیرینه فرهنگی با یکدیگر داریم و قرار است برنامه های آموزشی در حوزه اطلاع رسانی، مرمت و بازسازی را که تدوین کرده ایم به کلیه کشورهای عضو اکو ارسال کنیم و تا پایان سال آموزش اسنادی کشورهای عضو اکو را در کتابخانه ملی با حضور روسای کتابخانه های آن کشورها برگزار کنیم.

 

صلاحی درخصوص کمیته ملی حافظه جهانی گفت: در این حوزه تاکنون 5 سند را در حافظه جهانی به ثبت رسانده ایم قانون این است که هر 2 سال 2 سند را می شود ثبت جهانی کرد، بنابراین تقریباً از بین 27 سند و مدرک ملی  رسیده به کمیته ملی ثبت به 17 و از 17 به 6 تا رسیدیم که 6 تا در کارگروهها در حال بررسی است و نهایتاً تا عید 2 تا از این اسناد را به کمیسیون یونسکو ارسال می کنیم.

 

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی همچنین خاطرنشان کرد: ما به دنبال ثبت سناد مشترک بین ایران و کشورهای همسایه و غیرهمسایه هستیم به این دلیل که نام ایران به عنوان دارنده سند در حافظه جهانی ثبت شود.

 

عقبه فرهنگی من بیش از سابقه اقتصادی من است

 

صلاحی در پاسخ به سئوالی که مبنی بر اینکه شما فردی اقتصادی بودید چگونه الان در حوزه فرهنگی فعالیت می کنی، گفت: عقبه فرهنگی من بیش از سابقه اقتصادی من است، چندسالی معاون هماهنگی یارانه های وزارت رفاه بودم در آن معاونت یک اداره کل اقتصادی بود و بقیه در حوزه فرهنگی و اجتماعی فعالیت می کردند. تحصیلات عالیه من مدیریت استراتژیک و راهبردی است که حوزه خاصی را نمی شناسد و این دوره ها را گذاشته اند که در هر حوزه ای ورود پیدا کنید، من می توانم در هر حوزه ای فعالیت کنم اگر بخواهیم به این نگاه کنیم که کسی که به کتابخانه ملی می آید حتماً باید مدرک کتابداری، مرمت سند و غیره داشته باشد که نمی شود، مدیریت استراتژیک مدیریت بین رشته ای است و خیلی هم با این کار تعارضی ندارد.

 

سازمان اسناد و کتابخانه ملی 173 اثر خانه دکتر وصال را به صورت کاملا قانونی خریداری کرده است

 

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی همچنین درباره تملک غیرقانونی میراث صفارزاده از سوی کتابخانه ملی گفت: شخصیتی فرهنگی به نام دکتر وصال در شیراز زندگی می‌کرده، اما به دلیل اینکه وارثی نداشته، بعد از فوت، بحث میراث او در مجرای دادگستری قرار می‌گیرد. شما می‌توانید صحت و سقم این مسئله را از دادگستری شیراز جویا شوید. خانم طاهره صفارزاده، همسر آقای دکتر وصال بوده است و به همین دلیل این تلقی را داشته است که چون همسر ایشان بوده‌، این اموال هم به او می‌رسیده است. این مسئله هم از طریق اخوی او (جلال صفارزاده) یا وکیل ایشان پیگیری شده و البته حق قانونی آنها هم بوده است. اما دادسرای شیراز به دلیل داشتن مدرک خیلی روشن و شفاف، در آن مقطع همه این اموال و دارایی‌‌ها را بلوکه می‌کند و نهایتاً سازمان اسناد و کتابخانه ملی با هماهنگی همه دستگاه‌های اجرایی استان فارس و همکاری قوه قضائیه، مبلغ مربوط به این اموال را به حساب دادسرای شیراز واریز کرده و 173 اثر را اعم از کتاب، یادداشت، لوح، نسخ خطی، عکس و نقاشی که مهمترین آنها مربوط به کمال‌الملک بوده است، به صورت کاملاً قانونی خریداری می‌کند.

 

 صلاحی افزود: تمام این اموال تحویل مرکز اسناد ملی در استان فارس شده ولی ما، نه وارد بحث اموال غیرمنقول دکتر وصال شده‌ایم و نه چنین تصمیمی هم داریم، ساختمان مربوط به منزل ایشان هم موجود است و در اختیار برادرشان است و حتی ایشان تقاضا داشت که سازمان اسناد و کتابخانه ملی وارد موضوع شود، ولی چون نمی‌خواهیم پراکنده‌کاری کنیم، این کار را نکرده‌ایم.

 

کتابخانه ملی در منطقه حرف اول را می زند

وی با بیان اینکه کتابخانه ملی در منطقه حرف اول را می زند، گفت: اینطوری نیست که کتابخانه ملی در کشورهای منطقه ضعف داشته باشد، ما رتبه اول را در منطقه داریم، اما نسبت به عقبه دینی که داریم می توانیم کتابخانه ای غنی تر و بهتر و متناسب با شان و جایگاه این ملت در گذشته داشته باشیم، از نظر تعداد آمار و ارقام و سند کتابخانه ای کتابخانه جمهوری اسلامی اول است ،در این کتابخانه چیزی در حدود 5/3 میلیون کتاب و در حدود 227 برگ سند موجود است، این غیر از مجموع اسنادی است که در سازمان به ما سپرده شده و هنوز ثبت نشده است.

 

به گفته صلاحی بین امار داشتن کتاب و اطلاع رسانی تفاوت وجود دارد ما در حوزه کتاب و سند سه دسته داریم که یکی دسته ای که بررسی شده و اطلاع رسانی نشده است و آن دسته ای که بررسی نشده و دسته ای که بررسی شده و اطلاع رسانی می شود.

 

 

وی درباره منابع کتابخانه ای کتابخانه ملی گفت: بیشتر منابع کتابخانه ملی واسپاری است، ناشران موظفند از هر کتابی که تولید می کنند 2 نسخه به کتابخانه ملی بفرستند و اگر بیش از 5 هزار نسخه باشد، نیز باید یک نسخه بفرستند که ما این نسخه را به کتابخانه آستان قدس رضوی یا دانشگاهها می فرستیم. بخشی از این منابع را از نمایشگاه های کتاب خریداری می شود و بخشی را که قابلیت خرید ندارند تصویر می گیریم و در سایت کتابخانه ملی در معرض دید قرار می دهیم.

 

در زمینه مرمت و نگهداری نسخه های خطی محدودیت هایی وجود دارد

 

وی با بیان اینکه در حدود 67 هزار نسخه خطی در کتابخانه ملی وجود دارد، گفت: محدودیت هایی در حوزه نسخ خطی داریم و هر کسی تبحر این کار را ندارد، و نیروهای ویژه لازم دارد که ما این نیروهای لازم را در این حوزه شناسایی کرده ایم که گزینش خواهند شد  و همچنین از نیروهای بازنشسته استفاده می کنیم.

صلاحی تاکید کرد: به نسخ خطی اولویت داده ایم اینطور نیست که پرداختن به همایش ها و سفرهای خارجی ما را از توجه به نسخ خطی بازدارد،

به گفته رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی فهرست نویسی نسخ خطی تا سه سال دیگر به اتمام می رسد و اما فهرست نویسی کتاب و نشریات و منابع غیر کتابی تا پایان آذر سال 91 به پایان می رسد.

 

سازمان اسناد برای استفاده از ساختمان سی تیر برنامه هایی دارد

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی همچنین درباره استفاده از ساختمان سابق کتابخانه ملی گفت: طبق قراردادی با وزارت علوم قرار بر این شد که طبقه بالای این ساختمان در اختیار این وزارتخانه برای برگزاری موزه ای قرار بگیرد و طبقه پایین ساختمان متعلق به سازمان اسناد و کتابخانه ملی است که برای آن برنامه هایی تدارک دیده ایم و قرار است تالارهای عمومی را به آنجا منتقل کنیم و فهرست نگاران برون سپاری را نیز به انجا ببریم.

 

وی درباره راه اندازی کتابخانه ملی در مراکز استانها اظهار داشت: در 9 مرکز استان برای راه اندازی کتابخانه ملی برنامه داریم و استان فارس در این بین نمره مثبتی دارد کتابخانه ملی مرکز شیراز از نظر ساختمان و امکانات قابل توجه است و اول است و پس از آن سیستان و بلوچستان به عنوان دومین مرکز کتابخانه ملی موفق ماست و در این کتابخانه تالار ایرج افشار و قرار است که به جز تهران در 21 استان کشور این مراکز فعال شوند.

 

پایان پیام/

 

 

 

کد خبر 75496

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha