مراحل پایانی ساخت گنبد جدید حرم امام حسین (ع) در کرمان + تصاویر

روزگاری معراج شهدای کرمان بوده و حالا محل ساخت حساس‌ترین و مهم‌ترین پروژه ستاد عتبات عالیات که همان گنبد حرم مطهر امام حسین علیه السلام است، گنبدی که از خیابان‌های مجاور با پرچم سرخ رنگ یا اباعبدالله، خودنمایی می‌کند.

خبرگزاری شبستان-کرمان « وَكَذلِكَ أَعْثَرْنا عَلَيْهِمْ لِيَعْلَمُوا أَنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ وَ أَنَّ السَّاعَةَ لا رَيْبَ فِيها إِذْ يَتَنازَعُونَ بَيْنَهُمْ أَمْرَهُمْ فَقالُوا ابْنُوا عَلَيْهِمْ بُنْياناً رَبُّهُمْ أَعْلَمُ بِهِمْ قالَ الَّذِينَ غَلَبُوا عَلى‏ أَمْرِهِمْ لَنَتَّخِذَنَّ عَلَيْهِمْ مَسْجِداً (کهف- 21)


و اين چنين مردم را متوجه حال آنها كرديم تا بدانند وعده (رستاخيز) خداوند حق است و در پايان جهان و قيام قيامت شكى نيست، در آن هنگام كه ميان خود در اين باره نزاع مى‏ كردند: گروهى مى‏ گفتند بنائى بر آن بسازيد(تا براى هميشه از نظر پنهان شوند و از آنها سخن نگوئيد كه) پروردگارشان از وضع آنها آگاه تر است (ولى آنها كه از رازشان آگاهى يافتند و آن را دليلى بر رستاخيز ديدند) گفتند ما مسجدى در كنار(مدفن) آنها مى ‏سازيم (تا خاطره آنها فراموش نشود»

 

ظاهر تعبير قرآن اين است كه اصحاب كهف سرانجام بدرود حيات گفتند و به خاك سپرده شدند، و كلمه عليهم شاهد اين مدعا است، سپس علاقه‏ مندان به آنها تصميم گرفتند معبدى در كنار آرامگاه آنان بسازند، قرآن اين موضوع را در آيات فوق با لحن موافقى آورده است و اين نشان مى ‏دهد كه ساخت معبد به احترام قبور بزرگان دين نه تنها حرام نيست- آن چنان كه وهابي ها مى‏ پندارند- بلكه كار خوب و شايسته‏ اى است.

*** 

روزگاری معراج شهدای کرمان بوده و حالا محل ساخت حساس ترین و مهمترین پروژه ستاد عتبات عالیات که همان گنبد حرم مطهر امام حسین علیه السلام است، گنبدی که از خیابان های مجاور با پرچم سرخ رنگ یا اباعبدالله، خودنمائی می کند و هر بار که از خیابان مربوطه بگذری بی اختیار دستت بر سینه قرار می گیرد و به رسم ادب سلام می دهی. از همین جا؛ سلامی از کرمان تا کربلا  هرچند که « بعد منزل نبود در سفر روحانی»


دکتر نیکویی، معاون فنی مهندسی ستادبازسازی عتبات عالیات استان کرمان، امروز طی بازدید چند ساعته اصحاب رسانه از بخش های مختلف ساخت گنبد جدید حرم مطهر حسینی توضیح داد: مطالعاتی از سال ۹۱ تحت عنوان طرح ترفیع گنبد امام حسین علیه السلام در قالب دو بخش تعریف شد و  در نهایت به نتیجه کنونی رسید که گنبد جدید ۷ و نیم متر مرتفع تر نسبت به گنبد فعلی و حجم آن یک و نیم برابر ساخته می شود.

 

وی با اشاره به اینکه در این پروژه تأکید بر حفظ معماری است؛ ادامه داد: گنبد کنونی روی ۴ ستون آجری که هر یک ۲۴ متر مربع فضا اشغال کردند و در فاصله یک متر و ۶۰ تا ۷۰ سانتی متری ضریح واقع شده بودند، قرار داشت که در زمان ازدحام جمعیت از جمله شب های جمعه و یا اربعین و...مشکل ساز بود لذا قرار شد همزمان با اجرای طرح ترفیع گنبد در کرمان؛ مقاوم سازی و لاغرسازی این ستون ها نیز در کربلا انجام و دو پروژه با هم پیش رفت.

 

نیکویی اظهار داشت: در کربلا تقریباً کار تمام است زیرا ۹۹ درصد پیشرفت داشته و در کرمان هم ساخت سازه صد درصد و ساخت خشت ها ۶۵ درصد پیشرفت داشته که کار خشت ها نیز ظرفت چند ماه آینده تمام و پس از آن کتیبه ها و مقرنس ها و کارهای ظریف معماری انجام و در نهایت گنبد به کربلای معلی منتقل و بر روی گنبد کنونی حرم مطهر قرار می گیرد.

 

وی با افزودن اینکه مطالعات خاصی انجام شد و از بام حرم ۲۶ متر پایین تر، کار را شروع کردیم در حالیکه هیچ آرشیوی{از اطلاعات ساخت و ساز و ویژگی های حرم} وجودنداشت؛ گفت: ۶ و نیم تا ۷ متر پایین تر از مضجع شریف امام حسین علیه السلام پیش رفتیم و همه بحث های ژئوفیزیک و... انجام شد.

این کارشناس فنی افزود: بر روی مصالح استفاده شده در کرمان و کربلا کنترل کیفیت انجام و مصالح روز دنیا به کار گرفته شده و  دوام عمر گنبد را بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ سال پیش بیتی کردیم؛ همه ی مصالحی که به سمت کربلا حمل می شود تست و آرشیو{اطلاعات} اینها نیز تهیه شده است.

 

وی با بیان اینکه مصالح مختلفی از جمله ۸ نوع مصالح روز دنیا را در نظر گرفتیم و در نهایت با توجه به مواردی که در کربلا{از وجوه مختلف} بود به سمت بتن و فولاد رفتیم؛ اظهار داشت: آزمایش های مختلف را انجام دادیم. حتی روز و شب به صورت مجزا تست می کردیم که ببینیم سازه چگونه است.

 

نیکویی با تصریح به اینکه تاکنون کاری به این سبک و شیوه انجام نشده و برای همین زیرساخت یعنی سازه خیلی مهم بود که چگونه کار شود‌؛ توضیح داد: بتن بکار گرفته شده بتنی خاص اما سبک با مقاومت مطلوب است و پایه و اساس خشت های طلا، مس است؛ تمام خشت ها هیچگونه جوشکاری و برش کاری ندارد و سیستم یکپارچه سرب است.

 

وی گفت: گنبد فعلی بر روی ستون هایی قرار داشت که حفره هایی در آنها ایجاد و بعضاً توسط موریانه خورده  شده بود اما این عنایت خود امام حسین علیه السلام بود که تاکنون گنبد را نگه داشته است؛ ما تمام آزمون خطاها را کرمان انجام می دهیم تا کار با اطمینان به کربلا منتقل شود و در کربلا نیز حس گرها نصب شده و کار تحت کنترل است.

 

معاون فنی مهندسی ستادبازسازی عتبات عالیات استان کرمان با اشاره به اینکه ۷۳ رج از بالای کتیبه وجود دارد که طراحی هر رج متفاوت است؛ ادامه داد: سگمنت های بتنی نیز در کرمان ساخته شده و الیاف هایی در بتن استفاده شده که بهترین است و گالوانیزه آن را نیز انجام دادیم و مباحث انفجار و پدافند غیر عامل نیز در اجرای طرح دیده شده است و نمونه طلاکاری گنبد نیز در کرمان آزمایش می شود.

 

محوطه کارگاهی ساخت گنبد شامل بخش های مختلفی است که با توضیحات نیکویی، اصحاب رسانه از نزدیک در جریان جزییات طرح قرار می گیرند؛ بخش های متفاوتی در ستاد وجود دارد و در آخرین بخش که پته-هنر دست بانوان کرمانی- برای مضجع شریف و شش گوشه سیدالشهداء هم آنجا است و با ظرافت و ذکر دوخته شده، روح آدم را طراوت می بخشد.

برای هیچ بخشی از این پروژه عظیم، ریالی کمک های دولتی هزینه نشده و هر چه بوده هدایای مردمی است که آن هم «و ما توفیقی الا بالله» اما شبهه ای که بسیار هم مطرح می شود این است «آیا هزینه کردن برای ساخت ضریح هایی از طلا و نقره برای حضرات معصوم در شرایطی که بسیاری از شیعیان و حتی غیر شیعیان در مخارج روزمره خود مانده اند درست است؟

 

در این زمینه چند نکته قابل تأمل است؛ نخست اینکه مردم این هزینه ها را از اموال شخصی خود می پردازند و همین مردم در هر مورد به کمک نیازمندان می شتابند. دوم اینکه  با عظمت بودن مراقد مقدّسه از شعائر و عبادت است؛ سوم در روایت آمده در صدر اسلام پیشنهاد شد سِتار کعبه را که قیمتی بوده بفروش برسد امیرالمؤمنین علیه السلام مانع شدند و در زمان ما ستار خانه خدا خیلی قیمتی است که قابل وصف نیست و با تشریفات خاصّی سالی یکبار بافته می شود.

 

از طرفی در اسلام برای اداره امور زندگی فقرا، زکات قرار داده شده و نکته قابل تأمل اینکه هر چیزی در جای خود لازم است، شما پارک ها را، میادین ورزش را، ساختمان های ادارات را، جادّه ها را، دانشگاه ها و مدارس را... ملاحظه کنید که خرج ضریح سیدالشهدا علیه السلام نسبت به یکی از آن ها چیزی نیست.»

 

حسن ختام این بازدید، توسل و عرض ارادتی است به محضر امام حسین علیه السلام؛ زیارت با همه حلاوتش برایم تازه می شود، زنده؛ آنقدر زنده که بخش مهم حس بزرگ زیارت در حرم اینجا در زیارت از بعید وجودم را تسخیر کرده؛ دلم در این روزمرگی و در این کهنگی عادات سخیف، دوباره جان می گیرد، شیدایی می شود و اختیار از کف می دهد وقتی مداح شروع می کند: 

 

سلام آقا که الان روبروتونم

من اینجام و زیارت نامه می خونم

بذار سایه ت همیشه رو سرم باشه

قرار ما شب جمعه حرم باشه...

 

 

طاهره بادامچی

 

 

 

 

کد خبر 754673

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha