داستان ۱۱ ساله لایحه «حذف صفر از پول ملی»

طرح «حذف صفر از پول ملی» سال ۸۶ از سوی دولت وقت مطرح شد اما به دلایلی مسکوت ماند و حالا بنا به گفته رییس بانک مرکزی لایحه حذف ۴ صفر پول روز گذشته به دولت تقدیم شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، «حذف صفر از پول ملی» طرحی بود که سال 86 در دولت دهم به دنبال افزایش تورم و کاهش قدرت پول ملی مطرح شد اما با وجود تلاش های بانک مرکز در آن زمان این طرح به مرحله اجرا نرسید. چند سال بعد 17 آذر 95 هیئت دولت در جلسه خود به‌ریاست حجت‌الاسلام «حسن روحانی»، رئیس‌جمهوری ‏به ادامه بررسی پیشنهادهای کارگروه منتخب درباره «لایحه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران» ‏پرداخت و براساس موادی از این لایحه که به‌تصویب هیئت وزیران رسید، واحد پول ایران، تومان و برابر با 10 ریال ‏تعیین شد.

 

در همان زمان بود که «ولی‌الله سیف»، رییس کل وقت بانک مرکزی در این باره تاکید کرد که «این طرح به‌معنی حذف صفر نیست و فقط بناست واحد شمارش پول به تومان تغییر کند همان‌طور که در جامعه رایج است.» وی در ادامه توضیحات خود 20 آذرماه سال 95 نیز در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان فارس ‌به موضوع حذف صفر از پول ملی کشور اشاره کرده و گفته بود: «برای اجرای این مهم چند سال باید صبرکرد تا با کارشناسی دقیق و استفاده از نظر صاحب‌نظران به آن پرداخته شود.»

 

در ادامه اقدامات دولتی برای این طرح هیئت وزیران دوم مرداد سال 1396 در جلسه خود که به ریاست حجت الاسلام «حسن روحانی»، رییس جمهوری برگزار شد گزارش کمیسیون اقتصاد درباره لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور را مورد بررسی قرار داد. در این لایحه به احکامی درباره نظارت، مقررات انتظامی، صندوق حمایت سپرده‌ها، توقف، بازسازی، ورشکستگی، انحلال و تصفیه بانک‌ها و مؤسسات اعتباری پرداخته شده است. بر پایه این لایحه واحد پول ایران تومان و برابر 10 ریال تعیین شد.

 

هدف از این لایحه، تأمین ثبات، سلامت و پایداری نظام پولی و بانکی بر مبنای موازین شرعی و صیانت از منافع سپرده‌گذاران است که مشتمل بر اقدامات مناسب به‌منظور برون‌رفت مؤسسات اعتباری از شرایط نامطلوب، نحوه رسیدگی به تخلفات مؤسسات اعتباری و اقدامات مقتضی در زمان ورشکستگی این مؤسسات بود.  همچنین به‌منظور تضمین سپرده‌‌های اشخاص در مؤسسه اعتباری، به صندوق ضمانت سپرده‌ها اجازه داده شده با رعایت شرایط مقرر در این لایحه به فعالیت‌های خود ادامه دهد که بر این اساس عضویت تمامی مؤسسات اعتباری در این صندوق الزامی است.

 

البته پس از بررسی این گزارش در هیات دولت خبری از ارایه این لایحه به مجلس شورای اسلامی و طی مسیر قانونی برای تبدیل آن به قانون نشد تا اینکه امروز (یکشنبه 16 دی ماه) رئیس کل بانک مرکزی از تقدیم لایحه حذف ۴ صفر پول به دولت طی روز گذشته خبر داده است.

 

روابط عمومی بانک مرکزی به نقل از «عبدالناصر همتی» در نشست با اعضای فراکسیون ولایی مجلس شورای اسلامی این مطلب را اعلام کرده و نوشته است که «رییس بانک مرکزی امیدوار است هر چه سریع تر این مهم به نتیجه برسد.»

 

این موضوع در حالی اتفاق افتاده است که دیدگاه های متفاوتی در این باره وجود دارد. «محمدرضا پورابراهیمی»، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در جریان بررسی لایحه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در دولت حذف 4 صفر از پول ملی تصویب شد به خانه ملت گفته است: «از روز نخست که بحث حذف یک صفر مطرح شده بود، پیشنهاد شد که 4 صفر حذف شود چراکه با توجه به هزینه های سنگین حذف صفرها، این اقدام منطقی تر است.»

 

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه با حذف 4 صفر از پول ملی نحوه محاسبه ساده تر می شود، اضافه کرده است: «کمیسیون اقتصادی بررسی طرح بانکداری جمهوری اسلامی را آغاز کرده که یکی از مواد این طرح حذف صفر است و با این اقدام، تمام محاسبه های بخش حسابداری تغییر یافته و اسناد و مدارک عوض می شود. با توجه به هزینه های بالای حذف صفر و انتقال از محاسبه های عددی قبلی به جدید، محاسبه ها باید براساس 4 صفر انجام شود.»

 

 

پورابراهیمی با بیان اینکه حذف 4 صفر از پول ملی هیچ تغییری در شرایط اقتصادی همانند شرایط تورمی، رکودی و قدرت خرید مردم نمی گذارد، تاکید کرده است: «با حذف 4 صفر فقط ساده سازی عددها صورت می گیرد و تقریب عددها آسان تر می شود، براین اساس مجلس با حذف 4 صفر موافق تر بوده و در طرح بانکداری به آن توجه کرده است. پس از تصویب طرح بانکداری در مجلس بازه زمانی کوتاه مدتی در نظر گرفته می شود تا انتقال از پول ملی کنونی به پول ملی جدید انجام شود.»

 

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه با حذف 4 صفر یک دلار حدود 10 تومان ارزش دارد که یک رابطه واحدی ایجاد می کند، تصریح کرده است: «حذف صفر از پول ملی هزینه های زیادی به بودجه وارد می کند چراکه بر این اساس سیستم های حسابداری و اسکناس ها باید تغییر یابد، به همین دلیل حذف یک صفر ارزش نداشته و باید حذف 4 صفر صورت گیرد.»

 

این در حالی است که «شهباز حسن پور بیگلری»، نماینده مردم سیرجان و بردسیر در مجلس شورای اسلامی با اشاره مصوبه دولت در جریان بررسی لایحه بانک مرکزی در خصوص حذف ۴ صفر از پول ملی به ایبنا گفته است: «این بهترین اقدام در راستای ساده‌سازی اعداد است. از ابتدا موافق حذف ۴ صفر به جای یک صفر از پول ملی بوده‌ایم. اقدام به این عمل هزینه‌هایی برای کشور به همراه خواهد داشت که دولت باید با نگاه کارشناسانه آن را نیز برطرف کند.»

 

این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه دولت باید این لایحه را به مجلس نیز برای تصویب نهایی تقدیم کند، تصریح کرده است: «با نهایی شدن این اقدام تغییرات بسیاری در حسابداری و همچنین اسناد و مدارک بانکی صورت می گیرد.»

 

 

وی با تاکید بر اینکه دولت باید از تجربیات موفق کشورها در راستای حذف صفر از پول ملی بهره گیرد، گفته است: «با تسهیل مناسبات اقتصادی و مالی سردرگمی مردم در حین مراجعه به بانک ها نیز از بین می‌رود. شاید در ابتدا تغییر سکه‌ها و اسکناس‌های موجود هزینه در بر داشته باشد اما در نهایت باید بدانیم که ضرب سکه‌های مجدد و اسکناس‌ها در کاهش هزینه‌ها موثر است و به نوعی این اقدام به مثابه سرمایه‌گذاری است.»

 

حالا پس از گذشت یازده سال از مطرح کردن موضوع «حذف صفر از پول ملی» باید دید دولت چه اقداماتی را در این راستا در دستور کار دارد و آیا تبدیل این لایحه به قانون به اعتقاد کارشناسان زمینه کاهش هزینه ها را فراهم می کند یا گره ای دیگر بر مشکلات نظام بانکی اضافه می کند./

 

 

کد خبر 754461

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha