به گزارش خبرنگار سیاسی دفاعی خبرگزاری شبستان، ایران در حوزه دفاعی در سال های اخیر به درجه ای از پیشرفت رسیده است که بخش عمده ای از نیازهای داخلی کشور از طریق تولیدات داخلی تامین می شود. تولیدات نظامی و دفاعی ایران در حوزه های دریایی و هوایی باعث حیرت بساری از کشورهای داعیه دار پیشرفته ترین تسلیحات نظامی است.
حالا در ادامه این مسیر پس از آن که مهرماه سال جاری بخش تازه ای از تجهیزات نظامی کشورمان در حوزه دریا رونمایی شد بنا به گفته جانشین فرمانده نیروی هوایی ارتش در آینده تمام خلبانان با جنگندههای ساخت کشور پرواز میکنند.
«امیر سرتیپ خلبان حمید واحدی» با بیان اینکه از دستاوردهای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران می توان به ساخت جنگنده های کوثر و صاعقه اشاره کرد به رسانه ملی گفته است: «امروزه غیورمردان کشور هواپیماهایی می سازند که باعث افتخار است. در 8 سال دفاع مقدس نیز نقش نیروهای هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بسیار تاثیرگذار بوده و اکنون نیروی هوایی ارتش پس از پیروزی انقلاب اسلامی تمام توان خود را به صورت خودجوش برای ساخت پیشرفته ترین هواپیماهای جنگی گذاشته است.»
به همین بهانه در گزارش زیر به بررسی ویژگیها و قابلیت های این دو جنگنده ایرانی می پردازیم:
خط تولید جنگنده کوثر، اولین جنگنده بومی کشور امروز شنبه ۱۲ آبان ماه با حضور «امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی» فرمانده کل ارتش، «امیر سرتیپ امیر حاتمی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، «امیر سرتیپ عزیز نصیرزاده» فرمانده نیروی هوایی ارتش و «امیر سرتیپ عبدالکریم بنی طرفی» مدیر عامل سازمان صنایع هوایی نیروهای مسلح افتتاح شد.
جت جنگنده کوثر در آئین 31 مرداد روز صنعت دفاعی با حضور «حجت الاسلام حسن روحانی»، رئیس جمهوری اسلامی ایران و «امیر سرتیپ امیر حاتمی»، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح رونمایی شد. این جنگنده یک هواپیمای شکاری رهگیر است که مأموریت آن پشتیبانی نزدیک از حوزه رزم زمینی بوده و قابلیت مانور بسیار بالایی را دارا است.
متخصصین صنایع هوایی توانسته اند تجهیزات الکترونیکی پیشرفته ای را برای این هواپیما، طراحی و نصب کنند و از دیگر قابلیت های این جنگنده نصب انواع موشک ها و بمب های مورد نیاز صحنه رزم بوده و به گونه ای طراحی و ساخته شده که با دیگرتجهیزات و سلاح های ساخت داخل سازگاری کامل دارد.
این هواپیمای تمام ایرانی و بومی صرفا به دست متخصصین داخلی و با بهره گیری از دانش و فناوری های بومی به ویژه در بخش موتور و سیستم های الکترونیک در داخل کشور ساخته شد و در تولید آن وابستگی به هیچ کشوری وجود ندارد. توسعه و طراحی و ساخت این جنگنده بومی قابلیت توسعه در مدل های دیگر را دارد و این کار بزرگ با استفاده از توان تخصصی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، دانشگاه ها، مراکز علمی و شبکه همکاران دفاعی صورت گرفته است.
بنابراین گزارش، «صاعقه» نیز یک جت جنگنده ساخت کشورمان است که به عنوان یک جنگنده مانورپذیر توانایی انجام هر نوع ماموریتی را در چارچوب ساختار هواپیما دارد . بر اساس منابع گفته میشود اولین اسکادران تخصصی صاعقه در اسفند ماه ۸۸ در پایگاه دوم شکاری تبریز تشکیل شده است؛ البته تولید انبوه این جنگنده به سال ۱۳۹۳ باز میگردد.
این جنگنده در شهریور 85 با پرواز موفق در رزمایش «ضربت ذوالفقار» به صورت رسمی به ناوگان هوایی ارتش پیوست و در رژه هفته دفاع مقدس سال 1386 از آن رونمایی شد."جنگنده صاعقه"، دو سکان عمودی دارد.
جنگنده صاعقه با طول بیش از 14 و پهنای بال بالغ بر 8 متر، ارتفاع 4.20 متر و دارای سرعت بیش از 2 ماخ است. شعاع عملیاتی این جنگنده 300 مایل، برد ترابری آن 1490 مایل (2هزار و 759 کیلومتر) است و میتواند انواع موشکهای سطح به سطح هواپایه و بمبهای هوشمند را حمل و شلیک کند از جمله موشک، بمب و راکت هایی که این جنگنده میتواند حمل و عملیاتی کند؛ میتوان به سایدوایندر، ای جی ام - 65 ماوریک، مارک 80، سی بی یو، سی- آر-وی- 7 (CRV7) اشاره کرد.
ویژگی مهم این جنگنده پشتیبانی نزدیک هوایی بوده و توانمندیهای حمل و شلیک انواع راکت، پرتاب انواع بمب و موشک با سیستم رادار پیشرفته را دارد، کابین خلبان صاعقه بسیار راحت بوده و خلبان، امکان دید کامل نسبت به اطراف خود را دارد. این جت جنگی؛ تنها جنگندهای بوده که با ابتکار متخصصان ایرانی، مجهز به دید خلبان در جهات اصلی و فرعی شده است به عبارت بهتر خلبان به وسیله دوربینهای پیشرفته مداربسته، به راحتی میتواند قسمتهای مختلف هواپیما را ببیند که این قابلیت قدرت این جنگنده را در تعقیب و گریز دیگر هواپیماها و در گیریهای هوایی و مانورهای واکنش سریع به شدت افزایش میدهد.
رادار کنترل آتش جنگنده صاعقه از نوع Phazotron-NIIR N۰۱۹ بوده و رادار N۰۱۹ ساخت فازاترون که به نام Baaz نیز شناخته میشود، قادر است ۱۰ هدف هوایی را در حالت "رهگیری بههنگام جستجو" از فاصلهء حدود ۸۰ کیلومتری مورد شناسایی قرار دهد و همزمان به دو هدف شلیک کند. رادار N۰۱۹ دارای قابلیت دیدپائین بوده و دارای دقت و قدرت تشخیص خوبی برای تمیز دادن اهداف چندگانه است. بیشترین وزن محموله این هواپیما ۴,۴۰۰ کیلوگرم و وزن خالی این هواپیما ۸,۰۰۰ کیلوگرم و بیشترین وزن برخاست این هواپیما ۱۵,۰۰۰ تا ۱۸,۰۰۰ کیلوگرم است.
قدرت مانور هوایی صاعقه و خطای بسیار پایین و نیز شتاب لحظهای و سریع از ویژگیهای این جت جنگی محسوب میشود. جدار شیشهای کابین خلبان "صاعقه" ضد گلوله بوده و بنابراین امنیت خلبان در این شکاری به مراتب بیشتر از جنگندههای دیگر است./
نظر شما