بازار خودرو در انتظار قیمت های جدید

سازمان حمایت از مصرف کنندگان که قرار بود سه روز پیش قیمت رسمی خودروها را اعلام کند هنوز اقدامی انجام نداده و بازار در انتظار قیمت های رسمی خودرو به سر می برد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، قیمت خودرو در ایران جزو اولین قیمت هایی بود که متاثر از تحریم های آمریکا سر به فلک کشید. در حالیکه خودروسازان داخلی بر قیمت محصولات خود نیافزوده بودند بازار ایران از تابستان ۹۷ شاهد افزایش شدید نرخ خودرو بود.

 

این تفاوت قیمت میان کارخانه و بازار دردسرهای بسیاری برای صنعت خودرو در کشورمان ایجاد کرد. از آن جمله می توان به دلالی های صورت گرفته در این بازار و بدهی های به وجود آمده از سوی خودروسازان به قطعه سازان اشاره کرد.

 

اما اعتراض تولید کنندگان در خودرو همزمان با به وجود آمدن این مشکلات افزایش یافت و قوه مجریه و مقننه میزبان جلسات متعددی با خودروسازان بود. تا اینکه خبری مبنی بر افزایش رسمی قیمت خودرو تا ۵ درصد کمتر از نرخ بازار منتشر شد.

 

اگرچه این خبر روزنامه ایران در همان روز از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت تکذیب شد اما بعدها وزیر صمت به صورت ضمنی این خبر را تائید کرد و مسئولیت اعلام نهایی این خبر را بر دوش سازمان حمایت از مصرف کنندگان قرار داد.

 

«رضا رحمانی» اول دی ۹۷ در این رابطه در گفت و گوی ویژه خبری اعلام کرد: « توجه روی پر تیراژها بیشتر است و مصوبات قیمت گذاری بر مبنای حاشیه بازار بود و مقرر شد بر همین اساس عرضه آغاز شود و شرط کردیم که خودروسازان به تعهدات خود عمل کنند و داخلی سازی و تولید قطعات در داخل در اولویت قرار گیرد و خودروسازان اموال غیر تولیدی خود را به فروش برسانند وسرمایه لازم تامین شود وبرای بلند مدت نیز برنامه اساسی تری در نظر داریم.»

 

وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه این گفت و گو افزود: «دولت و مجلس نظراتی در این خصوص دارند وتصمیماتی از مراجع ذیربط گرفته ایم که موظف به اجرای آنها هستیم. قیمت گذاری خودروهای غیرمشمول شورای رقابت به عنوان فروش فوری آغاز شده و طرح این بوده که با توجه به تفاوت فاحش قیمت با بازار آزاد برای پایین آوردن قیمت خودرو ، ابتدا کمتر از ۱۰ درصد خودروی تولیدی با ۵ درصد زیر قیمت بازار آزاد و در مرحله بعد ۱۰ درصد زیر قیمت بازار عرضه و قیمت شکنی شود و این به شرط تولید و عرضه زیاد است.»

 

رحمانی با بیان اینکه «در مورد خودروهای پر مصرف نیز ستاد تنظیم بازار تصمیم می گیرد و مصوبه سران قوا ابلاغ شده و باید سازمان حمایت کار کارشناسی کند»، یادآورشد: «از سویی کمیته خودرو نیز شکل گرفته و خودروسازان موظف به فروش اموال و تامین نقدینگی و اصلاح رابطه خودروسازبا قطعه ساز شدند و اینها دریک بسته کامل دیده شده است و حداکثر تا هفته آینده قطعات پازل خودرو تکمیل می شود

 

از سویی دیگر هم یک نماینده مجلس جزئیاتی از برنامه دولت برای تغییر در قیمت خودرو در کشور ارایه کرد.

 

حجت‌الاسلام «سیدجواد حسینی‌کیا» در ۱۰ دی ۹۷ در گفت‌وگو با ایسنا، با تشریح آثار آزادسازی قیمت خودروهای غیرپرتیراژ، گفت: «اگرچه چرخه اقتصاد خودروسازان و قطعه‌سازان در پی این تصمیم بهتر از قبل خواهد چرخید ولی باید مشتری‌مداری هم در تصمیمات مسؤولان وزارت صنعت، معدن و تجارت مورد توجه قرار می‌گرفت.»

 

عضو هیات رئیس کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی طرح ساماندهی بازار خودرو که در دستور رسیدگی مجلس قرار دارد را شامل خودروهای پرتیراژ دانست و افزود: «براساس این طرح خودروهای پرتیراژی که زیر ۴۵ میلیون تومان قیمت دارند و توسط شورای رقابت قیمت‌گذاری می‌شوند همچنان توسط این شورا قیمت‌گذاری شده و قیمت آنها «ثابت» نگه داشته می شود و در عوض قیمت خودروهای بالای ۴۵ میلیون تومان براساس نظام عرضه و تقاضا تعیین شده و خودروسازان از سود ناشی از فروش خودروهای غیرپرتیراژ به عنوان یارانه برخوردار شده و هزینه‌های افزایش نیافتن قیمت خودروهای پرتیراژ را پوشش می دهند

 

وی عنوان کرد: «با تصویب نهایی طرح ساماندهی بازار خودرو در مجلس قیمت کارخانه‌ای خودروهای پرتیراژ شامل پراید، تیبا، پژو و سمند مشمول قیمت‌گذاری شورای رقابت باقی مانده و از قاعده ثابت ماندن قیمت‌ها تبعیت خواهند کرد.»

 

در ادامه «عباس تابش» رئیس سازمان حمایت از مصرف کنندگان ۱۱ دی ۹۷ به تسنیم اعلام کرد: « تمامی سیاست‌های وزارت صنعت در مورد قیمت خودروهای مشمول قیمت گذاری و سایر خودروها 5 شنبه این هفته اعلام خواهد شد.»

 

اما امروز ۱۶ دی ۹۷ است و با گذشت سه روز هنوز وعده سازمان حمایت از مصرف کنندگان عملی نشده و تغییرات رسمی قیمت خودرو اعلام نشده است.

 

البته صبح امروز مجلس میزبان وزیر صنعت، معدن و تجارت در این رابطه بوده و رحمانی توضیحاتی به نمایندگان ارایه داده است.

 

«فاطمه سعیدی» در گفت‌ و گو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، با اشاره به جلسه صبح امروز هیات رییسه فراکسیون امید گفت: آقای رحمانی در این جلسه درباره پیگیری فساد در این وزارتخانه، انتصابات، تنظیم بازار، وضعیت کالاهای اساسی و صنایع خودروسازی گزارشی را به هیات رییسه فراکسیون ارائه کرد.

 

در این میان اما خودروسازان انتظار چندانی را تحمل نمی کنند و بر قیمت محصولاتشان می افزایند. «ایران خودرو» که تا کنون ۱۲ محصول خود را گران کرده و سایپا هم ۴ محصولش را افزایش قیمت داده است.

 

از سویی دیگر اما بازار خودرو از زمانی که قرار شده سازمان حمایت از مصرف کنندگان تغییرات رسمی قیمت را اعلام کند در یک کما به سر می برد. قیمت خودروها در بازار کشور ثبات نسبی یافته اما معاملات نیز رو به کاهش بوده و خریداران و فروشندگان در انتظار تصمیم نهایی دولت به سر می برند.

 

در خبرگزاری شبستان بخوانید: افزایش نرخ خودرو تا ۵ درصد کمتر از بازار غیر اصولی است

دولت نباید نرخ خودرو را متاثر از دلال ها تعیین کند

خودروسازان به ارتقای کیفیت در ازای افزایش قیمت متعهد شوند

 

اگرچه بسیاری از کارشناسان در گفت و گو با شبستان این تصمیم دولت را به ضرر صنعت خودرو دانسته اند اما چاره ای جز تبعیت برای این صنعت باقی نمانده است. باید منتظر ماند و دید که تاثیر پذیری دولت از بازار خودرو چه میزان برای این صنعت منفعت به دنبال خواهد داشت./

 

 

 

 

 

 

کد خبر 754330

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha