نبض حیات مسجد امام صادق(ع) دوباره می زند

عضو هیئت‌مدیره مسجد امام صادق (ع) با اشاره به ویرانی این مسجد در دوره اشغال آبادان از سوی رژیم پهلوی گفت: به همت خیرین سه سال است دوباره نوای اذان در مسجد شنیده و نماز جماعت اقامه می شود.

عبدالحمید عیدی‌زاده، عضو هیئت‌مدیره مسجد امام صادق (ع) خرمشهر پیرامون تاریخچه این مسجد به خبرنگار شبستان گفت: این مسجد ملک شخصی آیت‌الله شبیر خاقانی است که در کنار منزل و مدرسه علمیه وی واقع شده است . مساحت مسجد حدود چهار هزار متر است و در سال 1347 تجدید بنا شده است.


عیدی‌زاده بیان کرد: نهر بزرگی رو به روی مسجد قرار داشت که نخلستان های اطراف را آبیاری می کرد وهیچ خانه ای در مقابل مسجد نبود.


عضو هیئت‌مدیره مسجد امام صادق (ع) یادآور شد: مسجد امام صادق (ع) مکان اقامه نماز جمعه وجماعت بود و به دلیل فعالیت مرحوم آیت‌الله شبیر خاقانی که مجتهد و روحانی فعالی بود، فارسی زبان ها به همراه عرب ها و عشایر اطراف خرمشهر روز جمعه با وسایل نقلیه آن زمان مانند اسب، موتورسیکلت و دوچرخه برای اقامه نماز جمعه به مسجد می‌آمدند و نماز به امامت مرحوم شیخ اقامه می‌شد.


وی ادامه داد: آیت‌آلله شبیر خاقانی کفن می‌پوشید و با شمشیری در دست خطبه‌های نماز جمعه را می‌خواند البته خطبه‌ها عموما به زبان عربی بود چون وی با زبان فارسی مسلط نبود و مردم منطقه نیز عموما عرب زبان بودند.


مؤسس مسجد امام صادق (ع) خرمشهر یادآور شد: در گذشته رژیم و دستگاه حکومت پهلوی نسبت به عملکرد وی حساس بودند چرا که وی انتقاد می‌کرد و مسایل روز و مشکلات مردم در شهر و روستا را بیان می‌کرد از همین رو بسیاری از برادران فارسی‌زبان، بزرگان و جوانان شیفته منبرها و نماز جمعه وی بودند. همه برادران عرب زبان در نماز جمعه وی شرکت می‌کردند این در حالی است که نماز جمعه دیگری در خرمشهر نبود.


عیدی‌زاده بیان کرد: اکثر علمای شهر از محضر درس وی استفاده می‌کردند. با توجه به مشکلاتی که رژیم ایجاد کرده بود، چند سال به صورت مشترک مراسم‌ مختلف و نماز در این مسجد برقرار می‌شد که بعدها هیئت آذربایجانی‌ها محل فعلی را خریداری و با پرداخت هزینه از سوی آیت‌الله آل شبیری مسجد بازسازی شد و اکنون در آن مراسم عبادی برگزار می‌شود.

 

وی افزود: به همت هیئت آذربایجانی‌ها مسجد امام صادق (ع) توسعه پیدا کرد و در هم ادغام شد. با انتخاب هیئت‌مدیره‌ای مناسب و متخصص چون مرحوم حاج عبدالله و کمال احمد‌زاده و ودادی مسجد تجدید بنا شد و سالن وسیع کتابخانه‌ای مناسب با کمک خیرین با تمام امکانات روز ساخته شد.


عضو هیئت امنای مسجد امام صادق (ع) خرمشهر با اشاره به فضا و تجهیزات این مسجد گفت: کتابخانه مسجد مجهز به سیستم گرما و سرما بود و مخزن کتابخانه در حدود 200 مترمربع ساخته شد. این کتابخانه تا شروع جنگ تحمیلی فعال بود و اکثر جوانان عضو کتابخانه بودند و محل مطالعه، ملاقات، مذاکره و مناظره و فعالیت و جنب و جوش جوانان شهر بود زیرا در کنار مسجد مدرسه علمیه بود و به سؤالات دینی دانشجویان و دانش‌آموزان و اشکالات آنان به وسیله شیخ شبیر خاقانی پاسخ داده می‌شد وهمین عامل یکی از عوامل جذب جوانان به مسجد به شمار می رفت.


عیدی‌زاده ادامه داد: کتابخانه مسجد امام صادق (ع) در گذشته حدود سه هزار و 500 جلد کتاب فارسی، عربی، انگلیسی و کتاب‌های حوزوی داشت که اکثر کتاب‌ها به وسیله شیخ و مردم به کتابخانه اهدا شده بود اما متاسفانه به دلیل بی توجهی به مرمت آن در حال حاضر کتابخانه در این مسجد فعال نیست. بهترین کتاب‌های آن زمان در کتابخانه موجود بود و در آن زمان روزنامه‌ها و مجلات از حوزه‌های علمیه مرتب به کتابخانه‌ می‌رسید و دانش‌آموزان و جوانان از زن و مرد بهترین استفاده را از آن می‌کردند.


جلسات سخنرانی آیات عظام در مسجد امام صادق (ع)
عضو هیئت‌مدیره مسجد امام صادق (ع) خرمشهر با اشاره به روش مدیریت کتابخانه در سال‌های قبل از انقلاب گفت: جالب اینکه کتابخانه با انتخاب خود جوانان متدین و متعهد شهر مدیریت می شد. این مسجد به علت داشتن سالنی مناسب و حیاط وسیع مکان حضور اکثریت مراجع فعلی مانند حضرات آیات مکارم شیرازی، نوری همدانی، سبحانی، خزعلی، دوانی، عباسعلی اسلامی، افتخارزاده فخرالدین حجازی و سایر اساتید دانشگا‌ه‌ها در مناسبت‌های مختلف بود وعموم مردم شهر از برنامه های این مسجد بهره می‌بردند.


وی ادامه داد: اکثرجوانان شهر در این مسجد حضور می یافتند و در فعالیت‌های سیاسی و مذهبی شرکت می‌کردند و نیز به دلیل نزدیکی منزل شهید جهان‌آرا برخی از فعالیت‌های جوانان و مذهبیون شهر در منزل شهید جها‌ن‌آرا انجام می‌شد.


عیدی‌زاده با اشاره به اسامی جوانان فعال مذهبی و سیاسی در این مسجد ادامه داد: احمد و محمد فروزنده، شهید محمدعلی جهان‌آرا و برادران ، اسماعیل زمان‌بر، رضا بصرزاده، یونس محمدی، فؤاید و فرید کریمی، اخوان نعمت‌زاده‌ها، مجتهدزاده، محمد نورانی و جانباز شهید قیم سلمان رضازاده، دکتر محمدرضا عباسی، شیخ حیدریان و دوستان دیگری مانند حاج صادق منعم، علی‌زاده، سیدعبدالهادی محمدی از جوانانی هستند که در جنگ تحمیلی شهید یا مجروح شدند.


عضو هیئت امنای مسجد امام صادق (ع) یادآور شد: منزل شهید جهان‌آرا با شروع انقلاب اسلامی به مرکز فعالیت‌های ضد رژیم و پخش اعلامیه‌ علیه رژیم و نیز جلسات مخفی و آشکار تبدیل شد البته در بعضی از منزلَ‌های دیگر هم فعالیت مذهبی انجام می‌شد ولی مرکزیت و مدیریت نقش اصلی را برادران ذکر شده که جزء شهدای مسجد امام صادق (ع) هستند به عهده داشتند.


عیدی‌زاده گفت: مسجد امام صادق (ع) سنگر محکمی در برابر رژیم و پناهگاهی برای جوانان مذهبی و انقلابی شهر بود و جوانان درس آموخته از مکتب امام حسین (ع) و اسلام چگونگی دفاع از اسلام مبارزه با کفر را از این مسجد آموختند.


شهید جها‌ن‌آرا و نقش مبارزاتی وی در مسجد امام صادق (ع) خرمشهر
وی ادامه داد: منزل شهید جهان‌آرا مخفی‌گاه و محل برنامه‌ریزی‌های جوانان بود که برنامه ها از آنجا به دیگران پیوند می‌خورد. در دوره ای شهید جهان‌آرا مخفی فعالیت می‌کرد زیرا چندین بار دستگیر شده بود، زمانی که با ماشین پر از اسلحه در دزفول دستگیر و زندانی شده بود، دوستان‌اش پرونده اسلحه را از مدارک زندانش پاک کردند و پس از مدتی زندانی آزاد شد.


وی گفت: شهید جهان‌آرا و برادران وی از مقطع راهنمایی بر ضد رژیم شاه فعالیت داشتند. این شهید جوانی مؤمن، آرام و فداکار بود و در همه کارها خودنمایی می‌کرد و به انقلاب و فعالیت‌های انقلابی علاقه‌ای خاص داشت. با شروع جنگ تحمیلی مسجد و کتابخانه امام صادق (ع) مانند سایر نقاط خرمشهر مورد حملات هوایی ارتش رژیم بعثی عراق قرار گرفت و در مدت 20 ماهی که شهر اشغال بود مسجد و کتابخانه به ویرانه‌ تبدیل شد.


عیدی‌زاده بیان کرد: کتاب‌های کتابخانه‌ همه از بین رفت و سوخت ودوسال کتاب‌ها و لوازم مسجد و کتابخانه‌ زیر آوار و باران بود تا اینکه در سال 1373 مدرسه علمیه امام صادق (ع) و منزل آیت‌الله شیخ محمد طاهر از سوی فرزند وی، حضرت آیت‌الله شیخ محمد آل شبیر خاقانی که در کویت و قم مسجد و مدرسه علمیه دارند، پس از رفع مشکلات ثبتی ساخته شد اما کتابخانه همچنان مخروبه باقی مانده است.


عضو هیئت‌مدیره مسجد امام صادق (ع) خرمشهر ادامه داد: البته مؤمنین برای ساخت مسجد کمک‌ کردند که هم اکنون شبستان آن کاملا تکمیل شده و حدود سه سال است که نمازهای جماعت در آن اقامه می‌شود.


وی افزود: مرمت و بازسازی کتابخانه، سرویس بهداشتی، سیستم گرمایشی و سرمایشی و حیاط این مسجد نیاز به بودجه و حمایت دارد که مردم خیر و دستگاه‌ها و سازمان ها باید در ساخت و تکمیل مسجد کمک کنند تا این مرکز علم و پایگاه انقلاب و جایگاه جوانان انقلاب اسلامی بتواند دوباره همچون سال‌های قبل از انقلاب فعالیت کند.
پایان پیام/

 

 

کد خبر 75424

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha