به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «محمود بشیری» عصر دیروز( شنبه 15 دی) در نشست نقد و بررسی کتاب «ادبیات ایران در دوره قاجار» نوشته «مهوش واحددوست» که در سرای اهل قلم برگزار شد، گفت: اگر من می خواستم چنین کتابی بنویسم از عهده آن برنمی آمدم، باید از خانم واحددوست تشکر کرد که چنین کتابی نوشته است. برای دوره قاجار چنین کتابی نداشتیم.
این نویسنده و استاد دانشگاه با بیان اینکه نباید از حجم کتاب ترسید، عنوان کرد: دوره قاجار یک دوره پرمسئله است. اگر خانم واحددوست می خواست به جزییات دوره قاجار بپردازد، یک کتاب دیگر با حجم کتاب «ادبیات ایران در دوره قاجار» باید می نوشت. در مورد منابع فکر می کنم، دست خانم واحددوست بسته بوده است. دو سه کتاب لازم است که به عنوان منبع برای کتاب ادبیات ایران در دوره قاجار استفاده شود. کتاب عبدالهادی حائری که استاد تاریخ بودند، می تواند کمک ساز باشد. کتاب «نخستین اندیشه گران ایران» منبع خوبی می تواند باشد. مسئله دیگر جهادنامه است. جنگ ایران و روسیه در قاجار اتفاق افتاد. برخی نویسندگان نوشته هایی در آن دوره نوشتند که به جهادنامه معروف شد. کتاب «نه شرقی نه غربی؛ انسانی» اثر عبدالحسین زرین کوب هم می تواند منبع خوبی برای کتاب ادبیات ایران در دوره قاجار باشد. کتاب «تحولات فکری ایران از گادها تا مشروطیت» هم بهتر است مورد مطالعه قرار گیرد. علاوه بر این کتاب «تاریخ اجتماعی ایران» از مرتضی راوندی هم یکی از منابع قابل اعتنا است.
وی با اشاره به اینکه کتاب ادبیات ایران در دوره قاجار ایرادات عجیب و غریبی دارد، بیان کرد: به عنوان مثال در این کتاب نوشته شده است که 72 ملت اثر یعقوب آژند است، در صورتی که این طور نیست برخی از انتساب ها که در این کتاب آمده درست نیست. در کتاب ادبیات ایران در دوره قاجار نوشته شده که تاریخ مشروطیت از کریمی حکاک است در صورتی که این طور نیست.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه ادبیات قاجار یکی از پویاترین و زنده ترین دوره های ادبی ماست، تصریح کرد: ای کاش در مورد شاعران دسته بندی دقیق تری در کتاب ادبیات ایران در دوره قاجار صورت می گرفت. برخی از شاعران به دربار وابسته بودند اما از هیچ نقدی نسبت به دربار فروگذار نبودند. خوب بود که کتاب خواب نامه یا خلسه اثر اعتماد السلطنه هم به عنوان منبع مورد استفاده قرار می گرفت. وی صاحب کتابهای بسیاری است و کتاب دزد هم بوده هر چند که کتاب دزدی فضل است. خانم واحددوست عنوان خوبی برای کتاب انتخاب کرده است. رساله نویسی قاجار مثل مقاله نویسی امروز است. روزنامه ها هم باید در کتاب ادبیات ایران در دوره قاجار طبقه بندی می شدند.
گفتنی است، کتاب «ادبیات ایران در قاجار» مشتمل بر ۱۲۱۶ صفحه در قطع وزیری از سوی انتشارات سروش به قیمت ۷۵۰۰۰ تومان چاپ شده است.
نظر شما