به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «مهوش واحددوست» عصر دیروز (شنبه،۱۵ دی) در نقد و بررسی کتاب «ادبیات ایران در دوره قاجار» که در سرای اهل قلم برگزار شد، گفت: کتاب ادبیات ایران در دوره قاجار حاصل سالها تدریس بنده در زمینه ادبیات معاصر است. احساس کردم به دوره قاجار ظلم شده است، امکان پرداختن به این دوره در دانشگاه وجود ندارد. دو سده از دوره قاجار گذشته و لازم است که دو واحد ادبیات قاجار در مقطع کارشناسی رشته ادبیات گنجانده شود تا شاید کمی حق این دوران ادا شود.
این استاد دانشگاه و نویسنده با بیان اینکه دوره قاجار در زمان پهلوی و همچنین در دوره انقلاب مظلوم واقع شده است، عنوان کرد: این مسئله یا از روی ترس و یا از روی احتیاط بوده است. برای نوشتن کتاب ادبیات ایران در دوره قاجار بسیاری از متون را سانسور کردم، ناشر هم بسیاری از مطالب را سانسور کرد. این کتاب شش سال در انتشارات سروش منتظر چاپ بود. به علت حجم زیادی که داشت این کتاب مدام به شورای کتاب می رفت به دلیل اینکه مدیر انتشارات سروش نیز مدام تغییر می کرد و خوشبختانه کتاب در هر دوره تأیید گرفت و بالاخره از طلسم خارج و چاپ شد.
واحددوست با اشاره به اینکه کتاب باید از صافی زمان بگذرد، بیان کرد: امروز قدم گذاشتن در این وادی ها وهمناک است زیرا ناقدان خوبی داریم و کتاب ادبیات ایران در دوره قاجار جزو نخستین کتاب هایی است که به این دوره پرداخته است. مشکلات زیادی در زمینه تدوین کتاب داشتم. جای خالی کتاب را در جامعه دانشگاهی احساس می کردم. هر کس با توجه به زمینه مطالعات خود از این کتاب انتظار دارد به عنوان مثال کسی که در مورد دوره بازگشت کار می کند از این کتاب انتظار دارد که جوابگوی سوالاتش در زمینه بازگشت ادبی باشد.
وی تصریح کرد: کتاب ادبیات ایران در دوره قاجار 1800 صفحه بود که به 1216 صفحه رسید. اگر به موضوعات فرعی می پرداختم با توجه به بحران کاغذ حجم بیشتر می شد و مسلما کتاب چاپ نمی شد. در این کتاب سعی کردم به انواع ژانرها بپردازم. سعی کردم از مرحوم ذبیح الله صفا پیروی کنم و ادامه دهنده راه ایشان باشم. اینکه چرا جلد اول این کتاب شعر نشده به دلیل این است که حرف اول را در دوره قاجار نثر زده است.
گفتنی است، کتاب «ادبیات ایران در قاجار» مشتمل بر ۱۲۱۶ صفحه در قطع وزیری از سوی انتشارات سروش به قیمت ۷۵۰۰۰ تومان چاپ شده است.
نظر شما