به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، در بیشتر اخبار منتشر شده از اقدامات نظامی در افغانستان نام طالبان به چشم می خورد. این گروه شبه نظامی سال هاست شانس خود را برای رسیدن به حکومت با اسلحه امتحان کرده و موفق نشده است. حالا اما طرح جدیدی برای طالبان مطرح شده و آن بخت آزمایی در زمین سیاست است.
هیات هایی از طالبان برای رسیدن به هدف های خود در زمینه سیاسی به گفت و گو و مذاکره با دولت های مختلف جهان را کلید زده اند.
در همین رابطه، تماس با ایران هم در برنامه این گروه شبه نظامی افغان دیده می شود که هفته گذشته شورای عالی امنیت ملی کشورمان از آن خبر داد.
بیشتر بخوانید: ابعاد مختلف مذاکره ایران با طالبان
«علی شمخانی» دبير شوراي عالي امنيت ملي كه به كابل سفر كرده بود اعلام كرد كه « تهران با طالبان رايزنيهايي داشته و اين گفتوگوها با اطلاع دولت مركزي افغانستان بوده است.»
پس از آن، «کیوان خسروی» با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری در خصوص مذاکرات ایران با طالبان گفت: گفتگوی ایران و طالبان با هماهنگی دولت افغانستان است و در مذاکراتی که پیشتر صورت گرفت به نزدیک شدن دیدگاههای طرفهای مختلف در افغانستان کمک شد.
سخنگوی دبیر خانه شورای عالی امنیت ملی افزود: گفتگوها با طالبان در تهران ادامه خواهد یافت و به زودی در این باره اطلاع رسانی خواهیم کرد.
سپس «بهرام قاسمی» روز دوشنبه در نشست خبری این هفته خود، در خصوص اخباری مبنی بر سفر هیئت طالبان به تهران گفت: من تایید می کنم. بعد از سفر شمخانی و دیدارهایی که در افغانستان داشتند، دیروز هیاتی از طالبان در تهران بود. مذاکرات مفصلی را با عراقچی داشتند. گفتگوهای مبسوطی در این خصوص صورت گرفت. با توجه به اینکه افغانستان 50 درصد از اراضیاش در اختیار طالبان است، و با توجه ناامنی و بیثباتی که در افغانستان است، با تمایل و اعلام این موضوع به دولت افغانستان این موضوع صورت گرفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: هدف اصلی این مذاکرات یافتن راهکار و مساعدت برای گفتگوهای گروههای افغانی و دولت این کشور به منظور پیشبرد روند صلح در این کشور است.ایران به عنوان همسایه و کشور نقشآفرین مهم در منطقه، پس از مذاکرات با دولت کابل، این علاقه مندی را داشت که نقش مهمی را در ایجاد ثبات در افغانستان ایفا کند. این به مفهوم همسویی و یکسان بودن مواضع با این گروه نیست.لازم بود که این گفتگوها آغاز شود و اینکه ببینیم میتوان کمک حال گفتگوهای این گروه با دولت بود یا نه. گفتگوهای دیروز در تهران گفتگوهای مهمی بود.
در ادامه اما این خبر قاسمی از سوی طالبان نیز تائید شد.
بر اساس گزارش سایت صدای جهاد متعلق به امارت اسلامی افغانستان، «ذبیحالله مجاهد» سخنگوی طالبان ضمن تایید سفر هیاتی از این گروه به ایران گفت که «این سفر در ارتباط با مسایل و شرایط بعد از اشغال، بازگشت صلح و امنیت به افغانستان و منطقه انجام شده است.»
امروز چهارشنبه ۱۲ دی نیز ریاست اجرایی دولت افغانستان در واکنش به این موضوع اعلام کرد که جمهوری اسلامی تلاشهای خود را در روند صلح افزایش داده و افغانستان از این موضوع استقبال میکند.
«فریدون خوزون» به رادیو آزادی گفت: ایران تلاش میکند تا زمینه گفتوگوهای صلح به مالکیت افغانها با گروه طالبان را فراهم کند که ما از این موضوع استقبال میکنیم.
معاون سخنگوی ریاست اجرایی دولت افغانستان افزود: ایران درباره تلاشهای خود در روند صلح به دولت افغانستان جزئیات ارائه داده است.
یادآور می شود، حضور هیات هایی از طالبان در ایران مختص این روزها نیست و در سال ۹۴ خبرگزاري تسنيم در گزارشی نوشته بود: «يك هيأت سياسي از طالبان به رهبري فردي به نام «طيبآغا» به ايران آمده است.مقامات دولتي كشورمان اما برنامه حضور طالبان در ايران را غيرمرتبط با دولت ميدانند و از آن اظهار بياطلاعي ميكنند. محمدباقر نوبخت سخنگوي دولت در نشست خبري سهشنبهخود در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره حضور يك گروه از طالبان در كشور و جلسه دولت با آنان گفت: بنده بيخبر هستم و با عقلم جور درنميآيد با طالبان جلسهاي داشته باشيم.اين مطلب از سوي من تأييد نميشود.»
در بخش دیگری از این گزارش آمده بود که «هيأت سياسي طالبان افغانستان پيش از اين نيز ۲ بار بهمنظور ديدار با مقامات امنيتي و همچنين شركت در كنفرانس بينالمللي بيداري اسلامي به ايران سفر كرده بود. هيأت سياسي طالبان خرداد سال ۹۲ به ايران آمده بود.»
این در حالی است که طالبان تنها با ایران مذاکره نمی کند و قاسمی نیز در این زمینه در همان نشست خبری اعلام کرد: ما تنها کشوری نیستیم که با طالبان صحبت میکنیم تاکنون بسیاری از کشورهای اروپایی ی و همچنین کشورهای منطقه با طالبان مراودات و گفت و گوهایی را داشتند. بنابراین ایران، اولین کشور و تنها کشوری نیست که با طالبان مذاکره میکند .
علاوه براین، سخنگوی طالبان هم اعلام کرد: «هیاتهای امارت اسلامی به کشورهای همسایه و منطقه سفرهای دارند تا حمایت سیاسی و اخلاقی کشورها و نیز همکاری آنها را به منظور برای پایان دادن به اشغال و آمدن صلح و امنیت جلب کنند.»
در همین خصوص «پیر محمد ملازهی» گفت: در مورد آینده افغانستان دو گروه در حال مذاکره با طالبان هستند که ایران جزو گروه دوم محسوب می شود.
تحلیلگر مسائل افغانستان توضیح داد: گروه اول حاضرین در مذاکرات ابوظبی، جده و قطر هستند که از طریق «زلمی خلیل زاد» فرستاده ویژه ایالات متحده به افغانستان در این مذاکرات حضور دارند. این کشورها حامیان فکری و تسلیحاتی طالبان به شمار می روند. گروه دوم هم متشکل از ایران، چین و روسیه است. این گروه در مسکو با گفت و گو با طالبان تلاش دارند که از تحولات افغانستان عقب نمانند.
گفتنی است، طالبان در خردادماه ۹۲ به صورت رسمي دفتري را در قطر براي گفتوگوهاي صلح افتتاح كرد و از آن زمان سفرهايي را ازجمله به چين در پيش گرفت. اين در واقع تغيير رويكردي بود از طالباني كه در اكتبر سال 1994و در اوج جنگهاي داخلي افغانستان متولد شد و با قتل مردم هزاره و انهدام 2 مجسمه بودا در شهر باميان خود را به تمام دنيا معرفي كرد. بعدها در جريان حملات آمريكا به افغانستان حكومت خود ساخته طالبان در اين كشور رفته رفته تحليل رفت اما در سال 2006اين طيف دوباره با رويكرد جديدي اعلام موجوديت كرد./
نظر شما