افزایش تولید برق با بهره از انرژی خورشیدی/فعالیت ۹۵۰۰ نیروگاه در کشور

ایران با وجود ۳۰۰ روز آفتابی از مجموع ۳۶۵ روز سال یکی از کشورهای با پتانسیل بالا درزمینه‌ انرژی خورشیدی است، انرژی که در سال های اخیر بهره برداری از آن مورد توجه بیشتر قرار گرفته تا جایی که شاهد فعالیت ۹۵۰۰ واحد نیروگاه خورشیدی در کشور هستیم.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران در میان مدارهای ۲۵ تا ۴۰ درجه عرض شمالی قرار گرفته است و در منطقه‌ای واقع شده که به لحاظ دریافت انرژی خورشیدی در میان نقاط جهان در بالاترین رده‌ها قرار دارد. میزان تابش خورشیدی در ایران بین ۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ کیلووات ساعت بر مترمربع در سال تخمین زده شده است که البته بالاتر از میزان میانگین جهانی است. در ایران به طور میانگین سالیانه بیش از ۲۸۰ روز آفتابی گزارش شده است که بسیار قابل توجه است.

 

‌آمار آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر نشان می‌دهد که تا سال ۲۰۳۰ حجم بهره‌برداری از انرژی خورشیدی از ۱۸ درصد به ۳۶ درصد افزایش می‌یابد که این سرعت دو برابری نشان از روند افزایشی بهره‌برداری از انرژی‌های تجدیدپذیر نسبت به سوخت‌های فسیلی دارد.

 

ایسنا در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی در ایران خبر داده است که «هم اکنون قریب به ۱۱ هزار و ۵۰۰ مگاوات نیروگاه‌های برقابی در حال بهره‌برداری است که از این تعداد ۱۷۹۸ مگاوات در دولت یازدهم به بهره‌برداری رسیده همچنین در ابتدای دولت یازدهم ۱۲۸ مگاوات ظرفیت تولید برق بادی و خورشیدی در حال بهره برداری بود که هم اکنون این رقم نیز به ۴۰۰ مگاوات رسیده است.

 

ایران دارای ۶۰ هزار مگاوات تولید انرژی خورشیدی و ۳۰ هزار  مگاوات انرژی بادی است؛ از این رو انرژی‌های تجدیدپذیر به عنوان یک منبع لایزال در اختیار کشور قرار دارد. همچنین در ایران انگیزه‌های لازم برای بهره‌برداری از انرژی‌های تجدید پذیر وجود دارد البته در این راستا باید با تحقیق و همکاری با صاحبان این صنعت قیمت تمام‌شده این انرژی‌ها کاهش منطقی یابد، ضمن آن‌که باید در راستای بومی‌سازی تجهیزات مرتبط با انرژی‌های تجدیدپذیر اقدام شود.»

 

با توجه به جایگاه انرژی های تجدیدپذیر در اقتصاد جهان و کشورمان در سال های اخیر شاهد استفاده بیشتر از این منابع هستیم تا جایی که بنا به گفته عضو انجمن انرژی تجدیدپذیر ۹۵۰۰ واحد نیروگاه خورشیدی در کشورفعالیت می کنند که استفاده از سامانه سولار و شناسنامه دار کردن نیروگاه باعث افزایش ۲۵ درصدی راندمان نیروگاه‌های تجدیدپذیر می شود.

 

باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از «بهزاد علی‌محمدی» در نشست خبری نوشته است: «سامانه سولار با هدف بررسی میزان عملکرد و بازدهی نیروگاه‌های تجدیدپذیر از سه سال گذشته فعالیت خود را آغاز کرده است و طی یک سال گذشته نزدیک به ۴۲۰ نیروگاه را مورد ارزیابی قرار داده است. تأمین منابع مالی، پیمانکاری و خدمات پس از فروش برای مدیریت نیروگاه‌های خورشیدی سه مشکل عمده در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر است که سامانه سولار با هدف برطرف کردن این چالش‌ها طراحی شده است.»

 

عضو انجمن انرژی تجدیدپذیر با بیان اینکه راندمان نیروگاه در بازدهی و بازگشت سرمایه نقش اساسی دارد، تصریح کرده است: «در صورت کاهش ۵۰ درصدی، راندمان نیروگاه‌های خورشیدی و عدم اطلاع مالکان آن، ادامه فعالیت نیروگاه توجیه اقتصادی ندارد. بسیاری از نیروگاه‌های تجدیدپذیر به دلیل نداشتن شناسنامه وضعیت مبهمی در استفاده از مواد و تجهیزات برای ساخت دارند که شناسنامه دار کردن آنها می‌تواند گام موثری برای شناسای و رفع ایرادات آن باشد.»

 

علی محمدی تصریح کرده است: «بخش خانگی در بازه ۱ تا ۱۰۰ کیلووات قرار می‌گیرد و مزارع خورشیدی بالای یک مگاوات ظرفیت دارد.»

 

وی با بیان اینکه نور خورشید در ایران چند برابر کشور آلمان است، اما پیشرفت آلمان در این زمینه بیشتر است، گفت: نوسانات نرخ ارز وضعیت سرمایه گذاری را به سمت بازار طلا و ارز سوق می‌دهد که این موضوع مدیریت پایدار اقتصادی کشور را با مشکل مواجه کرده است.

صرفه جویی ۲۰۰ میلیون دلاری با مانیتورینگ ۱۰۰ نیروگاه تجدیدپذیر صورت گرفت

 

این در حالی است که «کامران دوراندیش»، مدیر استراتژیک شرکت مدیریت پروژه‌ نیروگاه‌های سولار و عضو انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر نیز در این نشست با اشاره به تخصیص منابع مالی از صندوق توسعه ملی برای انرژی‌های تجدیدپذیر تصریح کرده است: «برای مزارع خورشیدی و نصب نیروگاه‌های خورشیدی در منازل، صندوق توسعه ملی ۷۵۰۰ میلیارد تومان اختصاص داده است که این رقم برای مزارع خورشیدی ۳۰۰۰ میلیارد تومان است.»

 

به گفته وی؛ تشکیل کارگروه علمی و تخصصی در معاونت فناوری اطلاعات ریاست جمهوری باعث تسریع در توسعه انرژی‌های خورشیدی می‌شود.

 

دوراندیش با اشاره به قیمت خرید انرژی‌های تجدیدپذیر از سوی وزارت نیرو بیان کرده است: «در حال حاضر خرید تضمینی از نیروگاه‌های خورشیدی در بخش خانگی برای هر کیلووات ساعت ۸۰۰ تومان و برای مزارع خورشیدی ۴۹۰ تومان است، بنابراین پیشنهاد شده است که نرخ پایه برای خرید تضمینی برق از انرژی‌های خورشیدی ۳۰ درصد افزایش یابد. واردات تجهیزات اینورتر از کشور‌های کره، چین و یا آلمان است و بخشی از آن نیز توسط تولیدکنندگان داخلی انجام می‌شود.»

 

وی با اشاره به کاهش آلودگی‌های زیست محیطی و درمانی اضافه کرده است: «با نصب یک مگاوات نیروگاه خورشیدی از میزان یارانه اختصاص یافته از سوی دولت برای ۲۲ نفر کاهش می‌یابد. نصب نیروگاه‌های خورشیدی می‌تواند ۵ میلیون تن آلاینده‌های محیطی را کاهش دهد و به دلیل استفاد از انرژی در محل تولید اتلاف انرژی نیز به طور محسوسی کاهش می‌یابد، بنابراین سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر ایران می‌تواند به عنوان یک ستاد قوی با درگیر کردن بانک‌ها برای تأمین مالی به توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر کمک کند.»

 

بنا به گزارش وزارت نیرو خلاصه‌ای از فعالیت‌های انجام شده در حوزه‌ خورشیدی به این شرح است:

۱. احداث نیروگاه حرارتی خورشیدی سهموی خطی شیراز به ظرفیت ۲۵۰ کیلووات تا مرحله تولید بخار و انجام تحقیقات در زمینه‌ی فناوری ساخت و تست قالب مربوط به آینه کلکتور نیروگاه شیراز، خمکاری شیشه و تولید آینه‌های سهمی، ایجاد پتانسیل علمی، فنی و تربیت کارشناسان ماهر برای طراحی و ساخت و راه‌اندازی نیروگاه‌های بزرگ خورشیدی در آینده و ساخت سیستم‌های کنترلی و نرم‌افزارهای کنترل کلکتورهای خورشیدی در نیروگاه‌های حرارتی خورشیدی در خصوص نیروگاه‌های حرارتی خورشیدی

 

۲. برق‌رسانی فتوولتائیک به روستاها (برق‌رسانی به ۳۵۸ خانوار روستایی) جمعاً به ظرفیت ۳۸۶ کیلووات

 

۳. طراحی، نصب و راه‌اندازی نیروگاه فتوولتائیک با ظرفیت اسمی ۹۷ کیلووات در منطقه سرکویر سمنان

 

۴. طراحی، نصب و راه‌اندازی نیروگاه فتوولتائیک با ظرفیت اسمی ۳۰ کیلووات متصل به شبکه در طالقان

 

۵. طراحی، نصب و راه‌اندازی نیروگاه فتوولتائیک با ظرفیت اسمی ۵ کیلووات در منطقه دربید یزد

 

۶. مطالعه و پژوهش برای تسلط بر فناوری طراحی و ساخت دیش استرلینگ خورشیدی (در حال انجام)

 

۷. انجام پتانسیل سنجی و تهیه اطلس خورشیدی کشور و زمینه‌سازی جهت تهیه نقشه‌های پتانسیل تابش خورشیدی ایران با سازمان فضایی آلمان (DLR)

 

۸. طراحی، ساخت و نصب انواع سیستمهای برق خورشیدی نظیر چراغ‌های خیابانی فتوولتائیک، پمپ آب کش برای مصارف کشاورزی، تجهیز یک منطقه مرزی، روشنایی تونل به کمک سیستمهای فتوولتائیک

 

۹. مطالعه و ساخت اتصالات اهمیک برای سلول‌های خورشیدی سیلیسیم لایه‌نازک

 

۱۰. طراحی، تدوین دانش فنی و ساخت اینورتر (معکوس‌کننده) متصل به شبکه با توان ۵ کیلووات و همچنین اینورتر متصل به شبکه بدون ترانس با توان ۱.۵ کیلووات

 

۱۱. مطالعات شناخت، امکان‌سنجی فنی، اقتصادی کاربرد و طراحی سیستمهای هیبرید انرژی‌های تجدید پذیر (باد-دیزل-فتوولتاییک- زیست‌توده و خورشیدی) در ایران

 

۱۲. احداث پارک خورشیدی در سایت انرژی‌های نو طالقان.

 

۱۳. طراحی مفهومی نیروگاه هیبریدی خورشیدی شیراز به‌منظور افزایش ظرفیت ۵۰۰ کیلووات با بهره‌گیری از کلکتورهای پیشرفته سهموی خطی (در حال انجام)

 

۱۴. مطالعه انواع فناوری‌های آب‌شیرین‌کن خورشیدی

 

۱۵. ارزیابی رفتار مصرف‌کنندگان سیستم‌های انرژی خورشیدی (آب‌گرم‌کن و اجاق) در منطقه جنگلی آرمرده

 

۱۶. طراحی و ساخت دستگاه تبرید ۵ تن خورشیدی به روش دسیکنت جامد خورشیدی

 

پیش‌ازاین در سال ۲۰۱۰ نیروگاه سیکل ترکیبی خورشیدی یزد به‌عنوان هشتمین نیروگاه بزرگ خورشیدی جهان شناخته شده بود. اولین بار بود که نیروگاهی از ترکیب انرژی خورشید و گاز طبیعی در جهان استفاده می‌کرد. این نیروگاه با دانش متخصصان ایرانی ساخته شده است و مجموع ظرفیت آن در زمان بهره‌برداری و در شرایط ایزو به ۳۰۸ مگاوات می‌رسید./

 

 

کد خبر 753337

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha