به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، در سال ۲۰۰۵میلادی تولید فولاد در جهان به مرز یکمیلیارد و ۱۳۲میلیون تن رسید که چین با تولید ۵/۳۴۹میلیون تن به مقام اول تولیدکنندگان جهان پیوست، ژاپن با ۵/۱۱۲میلیون تن در مقام دوم و ایران با تولید ۴/۹میلیون تن در رتبه بیستم قرار گرفته بود.
بنابراین گزارش، پس از آن بود با توجه به ظرفیت های موجود درد کشور استفاده بهتر از منابع فولادی کشور در دستور کار قرار گرفته و پیش بینی شده است در سال 1404 ظرفیت فولاد کشور به رقم 55 میلیون تن برسد و علاوه بر این امکان صادرات 15 تا 20 میلیون تنی آن امکان پذیر شود.
این در حالی است که طبق گزارش انجمن فولاد جهان (ورلد استیل)، تولید فولاد خام ایران در نوامبر سال ۲۰۱۸ با ۲ درصد افزایش نسبت به نوامبر سال ۲۰۱۷، به ۲ میلیون تن رسیده است. ورلد استیل نوشته است: «تولید جهانی فولاد در ۱۱ ماه نخست امسال به ۱.۶۵ میلیارد تن بالغ شد که ۴.۷ درصد رشد سالانه داشت. تولید فولاد خام ایران در نوامبر سال ۲۰۱۸ با ۲ درصد افزایش نسبت به نوامبر سال ۲۰۱۷، به ۲ میلیون تن رسید. تولید ایران در ۱۱ ماهه نخست سال میلادی جاری، ۲۲.۵۹۰ میلیون تن بود که در مقایسه با ۱۹.۲۵۵ میلیون تن در مدت مشابه سال ۲۰۱۷، به میزان ۱۷.۳ درصد افزایش نشان داد.
در میان سایر تولیدکنندگان، تولید فولاد چین در نوامبر سال ۲۰۱۸ با ۱۰.۸ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته، به ۷۷.۶ میلیون تن رسید. تولید چین از ژانویه تا نوامبر ۱۰.۸ درصد رشد کرد و به ۸۵۷.۳۴ میلیون تن رسید. چین اکثر کورههای فولادسازی غیرقانونی را در سال ۲۰۱۷ تعطیل کرد و این بخش پیش از این در آمارهای رسمی گنجانده نشده بود.
ژاپن ۸.۶ میلیون تن فولاد تولید کرد که نسبت به نوامبر سال ۲۰۱۷ به میزان ۰.۵ درصد کاهش داشت. تولید کره جنوبی با ۱.۱ درصد رشد در مدت مذکور، به ۵.۹ میلیون تن رسید. تولید هند به عنوان دومین تولیدکننده بزرگ در نوامبر ۱.۳ درصد کاهش پیدا کرده و به ۸.۴۹ میلیون تن بالغ شد.
تولید اتحادیه اروپا با ۱.۲ درصد افزایش نسبت به نوامبر سال ۲۰۱۷، به ۱۴.۱۴ میلیون تن رسید. این منطقه در فاصله ژانویه تا نوامبر اندکی کاهش نشان داد و به ۱۵۴.۴۲ میلیون تن رسید. تولید ایتالیا با یک درصد کاهش، به ۲.۱۹ میلیون تن رسید اما کاهش بیشتر تولید در کشورهای دیگر مانند آلمان (۲.۹ درصد)، اسپانیا (۰.۷ درصد) و هلند (۲.۲ درصد)، با تولید فولاد خام فرانسه که ۱۲.۸ درصد افزایش یافته و به ۱.۴ میلیون تن رسید جبران شد. ترکیه ۳.۱ میلیون تن فولاد خام در نوامبر تولید کرد که ۲.۱ درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش داشت. تولید آمریکا با ۱۱.۸ درصد افزایش، به ۷.۴ میلیون تن رسید.»
در تایید افزایش میزان تولیدی کشور در این زمینه بر اساس آمارهای منتشره وزارت صمت شاهد تولید بیش از ۱۳ میلیون و ۱۰ هزار تن فولاد خام در دوره زمانی هفت ماهه (از آغاز امسال تا پایان مهر) و رشد ۹.۸ درصدی آن در مدت مشابه با پارسال هستیم. در این مدت ۱۱ میلیون و ۴۲۸ هزار تن محصولات فولادی، ۱۳۷ هزار و ۶۰۰ تن کاتد مس و ۲۱۱ هزار و ۷۰۰ تن شمش آلومینیوم تولید شد که در مقایسه با مدت مشابه پارسال به ترتیب ۳.۸ درصد، ۷۶.۱ درصد و سه درصد رشد داشته است.
وزارت صنعت، معدن و تجارت در گزارش خود اضافه کرده است: «از آغاز امسال تا پایان مهرماه تولید آلومینا با کاهش نیم درصدی در مقایسه با هفت ماهه پارسال به ۱۳۹ هزار و ۶۰۰ تن رسید. همچنین تولید سنگ آهن با رشد ۸.۸ درصدی به ۲۱ میلیون و ۱۱۶ هزار تن و کنسانتره زغالسنگ با رشد ۱۰.۸ درصدی به ۸۷۳ هزار و ۳۰۰ تن افزایش یافت.»
یادآور می شود: در یک دهه گذشته، فولاد جهان ۳/۷ درصد رشد داشته که متاثر از رشد فولاد چین بوده است. در سال میلادی گذشته، رشد فولاد جهان ۶ درصد بود اما در ایران ۲۱ درصد بوده که نشان از جهش تولید فولاد کشور است. در سال ۲۰۱۷ میلادی(۱۳۹۶) رتبه ایران در فولاد ۱۷ بود اما در ۸ ماه نخست سال ۲۰۱۸ میلادی (1397) به رتبه ۱۰ رسیدیم و ایتالیا، تایوان و اوکراین را پشتسر گذاشتیم.
۳ کشور نخست تولید فولاد جهان شامل چین، هند و ژاپن هستند که هر یک حدود ۱۰۰ میلیون تن فولاد تولید میکنند. هند جزو کشورهایی است که به علت شرایط اقلیمی و انرژی برای تولید فولاد دارای مزیت است. پس از این کشور، مقام چهارم تولید فولاد به امریکا با ۸۰ میلیون تن فولاد میرسد. پس از امریکا، کشورهایی همچون کرهجنوبی و روسیه قرار دارند که روسیه ممکن است از کره جنوبی پیشی بگیرد. هفتمین کشور نیز آلمان است و ردههای هشتم و نهم به کشورهای برزیل و ترکیه میرسد. ایران این ظرفیت را دارد که ترکیه را پشت سر بگذارد. به عبارت دیگر باید با استفاده از مزیتهای خود تا ۴ سال آینده، ترکیه را پشتسر بگذاریم./
نظر شما