به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، بانک مرکزی 28 آبان ماه سال جاری در بخشنامه ای نحوه بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور را ابلاغ کرد. در این بخشنامه تمام صادرکنندگان مکلف به ارایه تعهد برگشت ارز هستند و بانک مرکزی مکلف است صرفاً برای واردات کالا و خدمات صادرکنندگانی تامین ارز کند که نحوه بازگشت ارز آنها به چرخه اقتصادی کشور مطابق ساختار تعیین شده در دستورالعمل این بانک باشد.
بنابراین گزارش این بخشنامه پس از ابلاغ دستورالعمل و ضوابط اجرایی بندهای (۵)، (۶) و (۷) تصویبنامه هیات وزیران درباره ساماندهی و مدیریت بازار ارز از سوی معاون اول رییس جمهوری صادر شده بود.
در بخشی از این ابلاغیه ۱۲ بندی پیرامون ارز حاصل از صادرات آمده است: به منظور ورود ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور، صادرکنندگان کالا مکلفند ظرف شش ماه از تاریخ صدور پروانه صادراتی گمرکی (۹۵ درصد) ارز حاصل از صادرات خود را بر اساس ارزش مشخص شده به یکی از شکل های زیر یا ترکیبی از آنها استفاده نمایند:
۱-صادرکنندگان تا شش ماه از تاریخ صدور پروانه گمرکی موظف خواهند بود تا 95 درصد ارز حاصل از صادرات را به سیستم ارزی کشور از روشهای مصوب بازگرداند.
۲- ۵درصد از ارز حاصل از صادرات جهت تامین هزینههای بازاریابی و تبلیغات یا دفاتر خارجی شرکتها در اختیار صادرکننده خواهد بود.
۳-اعمال معافیت مالیاتی صادرکنندگان تنها درصورت برگشت ارز حاصل از صادرات محقق خواهد شد.
۴-صادرکنندگان به کشورهای افغانستان و عراق یا صادرات از طریق بازارچههای مرزی تا اطلاع ثانوی از این محدودیت مستثنی هستند.
۵-صادرات برپایه پیمانهای پولی سیستم بانکی با پول ملی کشورها از این مصوبه معاف هستند.
۶-گمرک اطلاعات پروانه صادراتی را به محض صدور به صورت سیستمی به بانک مرکزی ارسال مینماید.
حالا بانک مرکزی در اطلاعیهای خواستار تسریع صادرکنندگان نسبت به بازگشت ارز حاصل از صادرات شده است. این بانک در اطلاعیه ای آورده است: «با استناد به مفاد مصوبات هیئت وزیران و نیز ابلاغیه شورای عالی هماهنگی اقتصادی، صادرکنندگان مکلف به بازگشت ارز حاصل از صادرات خود حداکثر ظرف مدت زمانی سه ماه بعد از صادرات، مطابق با ترتیبات مقرر در «دستورالعمل و ضوابط اجرایی رفع تعهد ارزی صادرکنندگان» به چرخه اقتصادی کشور بوده اند.
براین اساس و ضمن قدردانی از تلاشهای صادرکنندگان در رشد و تعالی کشور، به اطلاع میرساند با توجه به پایان مهلت تعیین شده، در صورتی که صادرکنندگان تا کنون نسبت به برگشت ارز حاصل از صادرات خود به چرخه اقتصادی کشور مطابق ترتیبات اعلامی و رفع تعهد ارزی اقدام نکردهاند، میبایست نسبت به انجام این مهم تسریع کنند.
به موجب تکلیف مقرر در تبصره (۲) ذیل بند (۱) مصوبات چهاردهمین جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی، بانک مرکزی مکلّف است در صورت عدم برگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد اقدامات قانونی لازم را انجام دهد.
از اینرو مقتضی است صادرکنندگان نسبت به ایفای تعهدات ارزی خود مطابق با مصوبات و دستورالعملهای که پیشتر به آنها اشاره شد، اقدام لازم را به عمل آورند.»
این در حالی است که چندی پیش «محمدرضا مودودی»، معاون توسعه صادرات کالا و خدمات سازمان توسعه تجارت در برنامه گفتگوی 18 و 30 دقیقه شبکه خبر درباره بازگشت ارز به سامانه نیما گفته بود: «در دو مرحله با دو مصوبه برای برگشت ارز حاصل از صادرات تعیین تکلیف شده بود. در 22 فروردین شرکت های پتروشیمی و صنایع معدنی و واحدهای صنعتی وابسته به دولت موظف به بازگرداندن ارز حاصل از صادرات را به چرخه اقتصاد برگردانند.»
وی اضافه کرده بود: «در خصوص بخش صنعتی و معدنی بخش خصوصی و کشاورزی در بازه های مختلف برای مجموعه هایی که می توانستند ارز خود را بفروشند این الزام نبود اما در شهریورماه اعلام شد تمام شرکت های خصوصی و دولتی باید ارز حاصل از صادارت را وارد سامانه نیما کنند. آمارها نشان می دهد نزدیک به 6 میلیارد یورو یا 6/7 میلیارد دلار از مجموع 23 میلیارد دلار وارد سامانه نیما شده است.»
بنا به گفته وی «بخش پتروشیمی بر اساس صادرات 13 میلیارد دلاری سال گذشته می بایست ماهانه یک و یک دهم میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات را باید به سامانه نیما برگرداند و با توجه به مصوبه ای که از 22 فروردین لازم الاجرا بوده در 5 ماه گذشته باید 5/5 میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات در بخش پتروشیمی برگشته باشد.»
معاون توسعه صادرات کالا و خدمات سازمان توسعه تجارت ادامه داده بود: «صنایع معدنی و فلزی نیز باید ماهانه 400 میلیون دلار ارز حاصل از صادرات را به سامانه نیما برگردانند که جمعا 1/5 میلیارددلار در ماه به سامانه نیما برگردد که در پنج ماه اخیر 7/5 میلیارد دلار می شود. بر این اساس احتمال است بخش خصوصی خود را موظف به برگرداندن ارز حاصل از صادرات نداند و بخش پتروشیمی اجازه دارد 30 درصد از نیازهای خود را از محل ارز ناشی از صادرات هزینه کند.»
این گزارش می افزاید: در بخشنامه نحوه بازگشت ارز حاصل از صادرات آمده است؛ در اجرای بند"1" مصوبه شماره 97405 مورخ 1397.07.23 شورای عالی هماهنگی اقتصادی و حسب تصمیمات کمیته بند"2" مصوبه یادشده از یک سو و در راستای تسهیل اجرای دستورالعمل شماره 97.210782 مورخ 1397.06.20 از سوی دیگر، بدینوسیله "نحوهی بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخهی اقتصادی کشور" به شرح زیر ابلاغ میشود:
1- کلیه صادرکنندگان کالا و خدمات مکلف به ارائه تعهد بابت برگشت ارز حاصل از صادرات خود به چرخه اقتصادی کشور میباشند.
2- بانک مرکزی مکلف است صرفاً برای واردات کالا و خدمات صادرکنندگانی تخصیص و تأمین ارز نماید که نحوه بازگشت ارز آنها به چرخه اقتصادی کشور مطابق ساختار ذیل مشخص باشد.
3- بازگشت ارز حاصل از صادرات صادرکنندگانی که مجموع صادرات سالانه آنها تا یک میلیون یورو، بیش از یک میلیون یورو تا سه میلیون یورو، بیش از سه میلیون یورو تا ده میلیون یورو و بیش از ده میلیون یورو به شرح ذیل باشد:
الف) تا یک میلیون یورو
• از فروش ارز در "سامانه نیما" معاف است.
• در ازای واردات کالا و خدمات مورد نیاز چرخه تولید یا تجارت خود پس از ثبت سفارش استفاده نماید (واردات در مقابل صادرات خود).
• به صورت مستقیم جهت واردات کالا با تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت به واردکنندگان دیگر پس از ثبت سفارش واگذار نماید (واردات در مقابل صادرات غیر).
• به صورت حواله یا اسکناس به بانکها و صرافیهای مجاز با ثبت در "سامانه نظارت ارز (سنا)" عرضه نماید.
ب) بیش از یک میلیون یورو تا سه میلیون یورو
• مکلفاند 50 درصد ارز صادراتی را به "سامانه نیما" واگذار نماید.
تبصره: تا سقف یک میلیون از فروش ارز در "سامانه نیما" معاف است.
• مابقی ارز را میباید به طرق زیر به چرخه اقتصاد بازگردانند:
• در ازای واردات کالا و خدمات مورد نیاز چرخه تولید یا تجارت خود پس از ثبت سفارش استفاده نماید (واردات در مقابل صادرات خود).
• به صورت مستقیم جهت واردات کالا با تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت به واردکنندگان دیگر پس از ثبت سفارش واگذار نماید (واردات در مقابل صادرات غیر).
• به صورت حواله یا اسکناس به بانکها و صرافیهای مجاز با ثبت در "سامانه نظارت ارز (سنا)" عرضه نماید.
ج) بیش از سه میلیون یورو تا ده میلیون یورو
• مکلفاند 70 درصد ارز صادراتی را در "سامانه نیما" عرضه نماید.
تبصره: تا سقف یک میلیون از فروش ارز در "سامانه نیما" معاف است.
• مابقی ارز را بایستی به طرق زیر به چرخه اقتصاد بازگرداند:
• در ازای واردات کالا و خدمات و هزینههای بازاریابی مورد نیاز چرخه تولید یا تجارت خود پس از ثبت سفارش استفاده نماید (واردات در مقابل صادرات خود).
د) بیش از ده میلیون یورو
• مکلفند 90 درصد ارز صادراتی را در "سامانه نیما" عرضه نماید.
تبصره: تا سقف یک میلیون از فروش ارز در "سامانه نیما" معاف است.
• مابقی ارز را بایستی به طریق زیر به چرخه اقتصاد بازگردانند:
• در ازای واردات کالا و خدمات و هزینههای بازاریابی مورد نیاز چرخه تولید یا تجارت خود پس از ثبت سفارش استفاده نماید.
تبصره: فروش در "سامانه نیما" بیش از درصد مشخص شده در هر یک از سه دسته فوق، امکانپذیر است.
4- کلیه صادرات انجام گرفته از تاریخ 1397.01.22 مشمول این مصوبه خواهد بود./
نظر شما