«محمدجواد حق شناس» در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: حفاظت از ارزش های میراثی که به جا مانده از تلاش، ذوق، سلیقه و سرمایه گذشتگان یک ملت است، در همه جای جهان، امروزه به یک ارزش شناخته شده بدل شده و همه مردم یاد گرفته اند و تبدیل به یک خواسته عمومی شده که از ارزش های کهن سرزمین و شهرشان به بهترین نحو مراقبت کنند و اگر بخواهد صدمه ای ببیند این مردم هستند که اولین حضورشان را به شکل داوطلبانه و بدون هیچ گونه مجامله و بی تفاوتی سعی می کنند نسبت به حقوق خود و آیندگانشان تاثیرگذاری مستقیم را ساماندهی کنند.
رییس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران افزود: یکی از خواسته های مردم هم از مدیریت شهری و در راس خواسته های مردم از مدیریت شهری توجه به حوزه های میراثی است.
وی خاطرنشان کرد: در کشور ما متاسفانه به خاطر عدم درک درست از حوزه های میراثی و شاید یک ترکیب نادرست از مفهوم بافت فرسوده و بافت های تاریخی که در آستانه تخریب هستند، در کنار یک زیاده خواهی و زیاده طلبی برخی از حوزه هایی که عمدتا شاید در بخش های خصوصی هستند یا در حوزه هایی که تلاش می کنند به نوعی با تجاری سازی این مناطق به یک سود زودرس برسند، می بینیم که این بناها در موقعیت تخریب و آسیب جدی قرار می گیرند.
حق شناس تاکید کرد: یکی از دغدغه هایی که خوشبختانه مشاهده می کنم که خبرنگاران باعلاقه دارند مسائل میراث فرهنگی را دنبال می کنند و حساس هستند همین بحث حفاظت از بناهای تاریخی است.
حضور سرمایه گذاران بخش خصوصی در احیای بناهای تاریخی/ گردش اقتصاد فرهنگ
وی با اشاره به بازدید از بافت تاریخی منطقه مرکزی تهران در هفته گذشته گفت: رویکردی را در این مناطق شاهد هستیم که بخش خصوصی و سرمایه گذاران خصوصی و بخش های عمومی غیردولتی به نوعی دارند با یک تغییر رویکردی به سمت احیای بافت های تاریخی می آیند و تلاش می کنند که با کمک گرفتن از کارشناسان این حوزه هم یک بافت تاریخی را مرمت و احیا کنند و هم آن را به چرخه اقتصادی قابل قبول منتقل کنند. به نوعی شاهد یک گردش اقتصاد فرهنگ هم در این حوزه هستیم و این اتفاق مثبتی است که باید به فال نیک گرفت.
حق شناس تاکید کرد: این را هم قبول دارم که مدیریت شهری باید نسبت به این روند یک تسهیل گری مناسبی را در دستور کار قرار دهد و حمایت کند و با ایجاد قواعد و تصویب ضوابطی، فضا و فرصت را برای کسانیکه می خواهند در این حوزه به ماندگاری آثار تاریخی در شهرها کمک کنند، بتواند حداقل از آنها حمایت کند.
رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران توضیح داد: یکی از نمونه های مناسب این کار، صدور پروانه ترمیم است؛ امروز در نوع مراجعاتی که به مدیریت شهری می شود، پروانه ساخت را داریم، زمینی شکل می گیرد و ساختمان تخریب می شود و پروانه ساخت یا پروانه تعمیر برای آن صادر می شود اما در ساختمان های با ارزش تاریخی و میراثی با عنوانی مثل ساخت یا تعمیر روبه رو نیستیم بلکه با ترمیم روبه رو هستیم.
ضرورت حفاظت از بناهای ارزشی و تاریخی تهران/ پروانه مرمت صادر خواهد شد
وی ادامه داد: یعنی باید یک بنای معمولی که می توان با استفاده از لودر و دو روزه آن را تخریب کرد و پیکره لازم را با بیل های مکانیکی بزرگ انجام داد. اما در ترمیم باید یک مرمت کار با سابقه و باتجربه، یک استاد میراث فرهنگی و تحصیل کرده این حوزه بیاید و ماه ها برای مرمت یک اتاق زمان صرف کند و در این بین از گچ کارها، مرمت کاران، منبت کارها، چوب کارها و مواردی از این دست.
حق شناس تاکید کرد: اینجا تقاضا می کنم از کسانی در این حوزه آشنایی، سابقه و تجربه دارند و که حتی از سازمان میراث فرهنگی که نظراتشان را به شهرداری ارائه کنند، از معاونت شهرسازی درخواست می کنم که لایحه ای برای صدور پروانه مرمت ارائه کند.
رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران تاکید کرد: این آمادگی را می توانیم داشته باشیم که همکارانم، شهرداری را موظف کنند تا در موعد زمانی مشخص، بحث لایحه پروانه مرمت را فراهم کنند و تسهیلات لازم را برای این کار در نظر بگیرند.
نظر شما