استقرار در مبادی ورودی فساد، موجب بالندگی دستگاه نظارتی است

مدیر کل بازرسی استان قزوین گفت: بالندگی دستگاه نظارتی زمانی است که قبل از وقوع جرم در مبادی ورودی فساد در دستگاه‌های اجرایی استقرار یابد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، محمد حسین یزدان‌پناه، مدیر کل بازرسی استان قزوین به مناسبت سالروز تأسیس سازمان بازرسی کل کشور در مصاحبه با خبرنگاران، گفت: سازمان بازرسی کل کشور و ادارات کل استانی تمام تلاش خود را معطوف کرده تا در نقش راهبری در دستگاه‌های اجرایی با رویکرد پیشگیری از بُروز تخلفات جلوگیری کند و علی رغم برخی مقاومت ها در مبادی ورود فساد در دستگاه‌های اجرایی حضور فعال داشته باشد.


وی افزود: هزینه رویکرد پیشگیری کمتر و با جلب اعتماد عمومی همراه است و در غیر این صورت نه تنها در جلب اعتماد عمومی توفیقی نخواهیم داشت کنیم بلکه موفق نیز نمی‌شویم تا جلوی تخلف را در زمان لازم بگیریم.


یزدان پناه خاطرنشان کرد: ما معتقدیم برای دستگاه نظارتی زمانی بالندگی وجود دارد که با استقرار در مبادی ورودی فساد در مرحله اول و نظارت به هنگام جلوی تخلف را بگیرد در غیر این صورت اگر تخلف رخ دهد خیمه زدن بر روی پرونده های تخلف نه تنها بالندگی نیست حتی به نوعی سوء عملکرد محسوب می شود.


هدایت جامعه به سمت نظارت همگانی ضروری است
وی ادامه داد: اگر قرار باشد این بالندگی را در دستگاه نظارتی حفظ کنیم باید نظارت را به سمت نظارت همگانی سوق دهیم اینکه یک دستگاه به تنهایی مسئولیت نظارت را در کشور برعهده گیرد با توجه به گستردگی حوزه های نظارتی، انتظار واقعی نیست.


وی با اشاره به گسترده بودن حوزه نظارت، خاطرنشان کرد: هرجا بحث نظارت نهادینه شود و آحاد جامعه احساس مسئولیت کنند امر نظارت تحقق عینی می‌یابد و این در حقیقت همان تحقق عینی و واقعی امر به معروف و نهی از منکر است.


وظیفه اصحاب رسانه در شرایط کنونی بسیار سنگین است
مدیرکل بازرسی استان قزوین با اشاره به رسالت رسانه‌ها در راستای نهادینه کردن فرهنگ نظارت، گفت: در جامعه‌ای که افکار عمومی آن تعیین‌کننده هستند نقش رسانه‌ها کلیدی است و در شرایطی که تمام رسانه‌های دشمن شبانه روز مشغول سیاه‌نمایی، غوغا سالاری و دلسرد کردن مردم هستند به مراتب وظیفه خبرنگاران دلسوز نظام و اصحاب رسانه سنگین است.


وی با تأکید بر اهمیت امر نظارت در سیستم مدیریتی، اظهار داشت: امر نظارت و بازرسی در همه نظام‌ها و سیستم‌ها پذیرفته شده است وقتی در یک سیستم و جامعه‌ای برنامه‌ریزی انجام شود ولی نظارتی در کار نباشد خروجی دستگاه مناسب و مشخص نخواهد بود یک دستگاه موقعی خروجی مناسب دارد که در کنار برنامه‌ریزی و سازماندهی، امر نظارت جزو لاینفک برنامه‌های آن سازمان و تشکیلات باشد.


وی یادآور شد: این گونه نظارت ها به دو صورت درون سازمانی و برون سازمانی صورت می گیرد که در نظارت درون سازمانی، مدیر دستگاه باید نظارت لازم بر عملکرد زیرمجموعه خود را داشته باشد و علاوه بر مدیر، ظرفیت‌های نظارتی درون سازمانی نیز وجود دارد که حراست‌ها، دفاتر بازرسی و دفتر ارزیابی و عملکرد بحث نظارت درون سازمانی را بر عهده دارند.


مدیرکل بازرسی استان قزوین بیان کرد: در بخش برون سازمانی، دستگاه‌های نظارتی مختلفی این وظیفه را به صورت جدی بر عهده دارندکه در این میان سازمان بازرسی کل کشور به عنوان عالی ترین ارگان نظارتی نظام باید نقش ویژه ای ایفا کند.


وی اضافه کرد: نظارت می‌تواند قبل، حین و بعد از اقدام در دستگاه‌ها صورت گیرد و آنچه می‌تواند جهت‌گیری مناسبی را فراهم کند تا نظارت به معنای واقعی انجام شود نظارت به‌هنگام است و اینکه در مبادی ورود فسادهای احتمالی اعم از فساد اداری، مالی و مدیریتی استقرار داشته باشیم.


وی افزود: خیمه زدن صرف، بر روی حوادث ناشی از تخلفات مالی، مدیریتی و اداری یک اشتباه فاحش در فضای مدیریت استراتژیک به شمار می رود.


راه‌اندازی سامانه معاملات موجب گسترش چتر نظارتی شده است
وی با اشاره به راهبردهای دستگاه نظارتی در انجام مأموریت‌ها، گفت: شناسایی و مقابله با سوء‌ جریانات و مفاسد اداری در دستگاه‌های اجرایی از جمله مهم ترین مأموریت های سازمان بازرسی است که مصادیق این مفاسد اداری شامل سوء مدیریت، ارتشاء، اختلاس، رانت‌خواری، سوء استفاده از بیت‌المال و موقعیت‌های اداری، تبیعض، حیف و میل بیت‌المال، پارتی‌بازی، اسراف، تبذیر، عدم تکریم و سرگردانی ارباب رجوع، اطاله رسیدگی، اهمال در انجام وظایف اداری و سوء استفاده از امتیازات دولتی است.


یزدان‌پناه افزود: برای تحقق این راهبرد، محورهای کاربردی نظیر راه‌اندازی سامانه معاملات برای افزایش چتر نظارتی سازمان بازرسی، نظارت بر انجام پروژه‌های عمرانی، نظارت بر حُسن جریان امور اداری، مالی و مدیریتی، نظارت بر عملکرد دستگاه‌ها و تطبیق با وظایف، نظارت بر اعطای تسهیلات و نظارت بر چگونگی صدور مجوز موافقت‌های اصولی در نظر گرفته شده است.


وی عنوان کرد: تقویت قانون‌مداری و کارآمدی قوانین در نظام اداری کشور، تلاش در راستای نهادینه کردن فرهنگ نظارت با بهره‌گیری از سرمایه‌های اجتماعی، توسعه و گسترش چتر نظارتی و همچنین توسعه تعامل با دستگاه‌های نظارتی استان نیز از دیگر این راهبردها است.


بررسی تخلفات شهرداران محمدیه، تاکستان و دانسفهان
وی در ادامه در خصوص تخلفات شهرداران سه شهر در استان قزوین، بیان کرد: در خصوص پرونده مربوط به شهر محمدیه و دانسفهان بخشی از موضوع از سوی اداره کل اطلاعات استان و بخشی دیگر توسط دستگاه قضایی در حال رسیدگی است که در مقطعی تعدادی از این افراد دستگیر شدند و بعضی با وثیقه آزاد هستند و هنوز پرونده مفتوح و در حال پیگیری است.


یزدان پناه بیان کرد: در خصوص شهرداری تاکستان و شهردار سابق این شهر نیز پرونده ای مفتوح است ولی مستقیماً این پرونده به بازرسی برنمی گردد.‌


سوءاستفاده از امکانات و موقعیت های دولتی در انتخابات ممنوع است
مدیرکل بازرسی استان قزوین در خصوص برخورد سازمان بازرسی در تخلفات انتخاباتی اظهار کرد: آنچه در ارتباط با وظیفه سازمان بازرسی است، جلوگیری و برخورد با سوء استفاده احتمالی از امکانات دولتی است و هر کدام از کاندیداها چه در زمان قانونی تبلیغات و چه قبل از آن اگر بخواهند از این موقعیت‌ها استفاده کنند، ما موظف هستیم این قبیل موارد را پیگیری و پس از تشکیل پرونده به مقامات زیربط منعکس کنیم.


مدیرکل بازرسی استان قزوین در خصوص بررسی تخلفات انتخاباتی، عنوان کرد: تا این لحظه اطلاعات مختلفی به دست ما رسیده و پرونده ای نیز برای این موضوع تشکیل شده است و همچنان نیز در دستور کار قرار داشته و اینگونه موارد جزء تخلفات انتخاباتی قابل پیگیری است.


عزم جدی سازمان بازرسی در برخورد با زمین خواری
وی با اشاره به برخورد سازمان بازرسی در زمینه برخورد با زمین‌خواران، توضیح داد: یکی از وظایف سازمان بازرسی در سال 90 مبارزه با زمین‌خواری و برخورد با کسانی است که به صورت غیرقانونی به دنبال تصرف زمین‌های دولتی، غیردولتی و منابع طبیعی هستند و در کنار دستگاه نظارتی، شورای حفظ حقوق بیت‌المال با حضور دستگاه‌های زیربط و مرتبط با زمین و منابع طبیعی فعال شده و موضوعات قابل پیگیری در این شورا توسط رئیس کل دادگستری و دادستان مدیریت می شود.


یزدان‌پناه توضیح داد: شورای حفظ حقوق بیت‌المال جلسات منظمی را در سال جاری داشته و مباحث جدی در جلسات مطرح و راهکارهای بسیار مناسبی در راستای جلوگیری از زمین‌خواری در دستور کار شورا قرار گرفته و تصمیم‌های اساسی برای جلوگیری از زمین‌خواری اتخاذ می‌شود و تاکنون هم نتایج مطلوبی داشته است و در این رابطه رئیس کل دادگستری و دادستان بسیار حساس موضوع را رصد می کنند.

 
وی در خصوص وجود دو پرونده جدی در حوزه زمین‌خواری در استان، گفت: در حال حاضر دو پرونده وجود دارد که مراحل نهایی را طی کرده و در اختیار دستگاه قضایی است ولی با توجه به اینکه قبل از تصمیم‌گیری در خصوص این پرونده در دستگاه قضایی، امکان اطلاع‌رسانی برای این امر وجود ندارد، زیرا تصمیم نهایی و خروجی نهایی پس از تصمیم گیری نهایی در مرجع قضایی بُروز و ظهور خواهد یافت.


وجود سه شرکت مرتبط با پرونده اختلاس 3 هزار میلیاردی در قزوین
مدیرکل بازرسی استان قزوین با اشاره به اختلاس سه هزار میلیاردی در کشور، افزود: در همه دنیا از این اتفاقات می‌افتد و در جامعه ما، کم آن هم زیاد است و باید با حساسیت مباحث پیگیری شود و در حال حاضر اراده جدی در رسیدگی به این پرونده توسط سه قوه وجود دارد.


وی خاطر نشان کرد: با پیگیری دادستان کل کشور به عنوان ناظر عالی این پرونده ذهنیت‌هایی که بعد از این حادثه به وجود آمده تبدیل به امیدواری خواهد شد، ما در جلب اعتماد عمومی باید بسیار هزینه کنیم و اگر در مقابل به این اعتماد نیز خدشه‌ای وارد شود باید هزینه‌های سنگینی را بپردازیم و بزرگترین سرمایه اجتماعی برای هر نظام اعتماد عمومی است و اگر این سرمایه لطمه ببیند، آثار ناخوشایند خود را در جامعه باقی می‌گذارد.


یزدان‌پناه افزود: این اتفاق سنگین و غیر قابل تصور بود تا جایی که مقام معظم رهبری فرمودند اگر به فرمان هشت ماده‌ای عمل می‌شد، این اتفاق نمی‌افتاد و حقاً هم اگر به این فرمان، شعاری پرداخته نشده و عمل می‌شد شاهد چنین اتفاقی نبودیم، آن هم در شرایطی که بیش از هر زمان دیگری به اعتماد عمومی نیازمند هستیم.


وی اعلام کرد: در استان قزوین در خصوص بانک‌ها مسئله خاصی نداریم ولی سه شرکت‌ اقماری منصور آریا به نام های ستارگان امیر منصور، امیر منصور ایرانیان و تجارت گستر در این استان قرار دارند که هم اکنون مدیریت بر این مجموعه ها با نظارت و حکم دستگاه قضایی استان و همکاری دستگاه های نظارتی در حال انجام است.


مدیران شهامت عذرخواهی از ملت را به خاطر اشتباهاتشان داشته باشند
وی در پاسخ به سوالی در خصوص عدم پاسخگو بودن برخی مدیران و عدم ارتباط آنها با رسانه‌ها، گفت: در یک نظام متأثر از آموزه‌های دینی، با سبقه معنوی و انقلاب فرهنگی که پشتوانه آن نیز تقدیم شهدای بسیاری است، مسئولان باید پاسخگو باشند و باید این جسارت را داشته باشند که اگر جایی تعلل و قصوری داشتند، بتوانند به اشتباهات خود اعتراف کنند.


یزدان پناه گفت: در نظام مقدس جمهوری اسلامی این پسندیده نیست اگر مدیری تخلف کرد توقع داشته باشد به جای برخورد از وی تشکر شود، افرادی که شهامت ندارند در نظام مقدس جمهوری اسلامی به اشتباه خود اعتراف کرده و در پیشگاه ملت عذرخواهی کنند، اینها صلاحیت مسئولیت گرفتن در جمهوری اسلامی را ندارند.


بازرسی های مستمر، موردی و فوق العاده
مدیرکل بازرسی استان قزوین با اشاره به سالروز تأسیس سازمان بازرسی، گفت: این سازمان از سازمان‌های زیرمجموعه قوه قضائیه است و بر اساس اصل 174 قانون اساسی تشکیل شده که دو مأموریت اصلی نظارت بر حسن جریان امور و اجرای صحیح قوانین را برعهده دارد.


وی با اشاره به ماده 2 قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور، تصریح کرد: این مأموریت در ارتباط با دستگاه‌هایی است که از بودجه عمومی دولت استفاده می‌کنند و بازرسی‌ها و نظارت‌ها به صورت مختلف انجام می‌شود که شامل بازرسی های برنامه‌ای، موردی و فوق‌العاده است.


یزدان پناه افزود: بازرسی برنامه‌ای بر اساس سیاست‌های سازمان بازرسی کل کشور و پس از تائید رئیس قوه قضاییه جزو برنامه‌های سالیانه قرار می‌گیرد و طی آن کارگروه های مختلف نظارت و بازرسی در مدت زمانی مشخص در دستگاه حضور می‌یابند و تطبیق عملکرد دستگاه‌ با شرح وظایف و قوانین را بر عهده دارند.


وی یادآور شد: بازرسی فوق‌العاده بر اساس پرونده ها و گزارشاتی است که از ناحیه دفتر مقام معظم رهبری و ریاست سه قوه، کمیسیون اصل 90 و تعدادی از مسئولان به سازمان بازرسی کل کشور منتقل و به صورت فوق‌العاده نیز در دستور کار قرار می‌گیرد و بازرسی‌های موردی نیز با توجه به شکایات رسیده از ناحیه افراد یا دستگاه‌ها به سازمان، انجام می‌گیرد.


ممانعت از 6 میلیارد تومان اضافه پرداختی به پیمانکاران
مدیرکل بازرسی استان قزوین با اشاره به عملکرد اداره کل بازرسی استان، اظهار کرد: در بازرسی و نظارت‌های به عمل آمده از دستگاه‌های اجرایی استان در سال گذشته بالغ بر 6 میلیارد تومان بابت اضافه پرداختی‌های صورت گرفته به پیمانکاران در پروژه های عمرانی و فرآیند های مناقصه ممانعت شده است.


وی توضیح داد: در بیش از 51.9 درصد از معاملات دستگاه‌های اجرایی استان قزوین کارشناسان این اداره کل در 6 ماهه اول سال گذشته حضور یافتند، از 471 مورد مناقصه و مزایده دعوت شده با حجمی معادل 548 میلیارد تومان، در 244 مورد که بالغ بر 139 میلیارد تومان است، کارشناسان حضور داشتند و در 244 مورد حضور در مناقصه و مزایده‌ها، 19 مورد که بالغ بر 91 میلیارد تومان است تذکر به دستگاه‌ها داده شده که شش مورد با مبلغ 2 میلیارد تومان منتج به تجدید یا لغو شده است.


یزدان پناه عنوان کرد: از 378 مورد مناقصه‌ها و مزایده‌های دعوت شده که معادل 118 میلیارد تومان است در 327 مورد، بالغ بر 100 میلیارد تومان حضور یافته و با تذکر بازرس اعزامی پنج مورد از آنها تجدید و لغو شده و 284 مورد نیز تذکر به دستگاه‌ها داده شده است و در خلال بازرسی‌های نظارتی بر کمیسیون معاملات 189 مورد پیشنهاد به دستگاه‌ها ارائه شده است.


بسترهای ارتباطی مردم با دستگاه نظارتی
یزدان‌پناه با اشاره به بسترهای ارتباطی مردم با سازمان بازرسی و ادارات کل بازرسی استانها اظهار داشت: سامانه جامع رسیدگی به شکایات یکی از راه هایی است که شهروندان می توانند از طریق این سامانه شکایات خود را از نحوه عملکرد دستگاه‌ها در بستر اینترنت با اداره کل بازرسی در میان گذاشته و یا از طریق تماس با تلفن گویای 136 ستاد خبری و همچنین مراجعه حضوری و مکاتبه مطالب خود را در میان بگذارند.


به گزارش روابط عمومی اداره کل بازرسی استان قزوین، وی با اشاره به لزوم جلب اعتماد مردم، تصریح کرد: دستگاه‌ نظارتی با ایجاد زمینه های اعتمادسازی می کوشد تا مردم در انعکاس مطالب و انتقادات از دستگاه‌های اجرایی نگرانی نداشته باشند زیرا اگر مردم نگران باشند در پیگیری امور جدی نخواهند بود.


مدیرکل بازرسی استان قزوین خاطر نشان کرد: همکاری‌های دو سال اخیر خبرگزاری‌ها و اصحاب رسانه با بازرسی قزوین بسیار ارزشمند، اثربخش و در شناساندن دستگاه نظارتی موثر بوده و بخشی از همراهی مردم مرهون همین مشارکت بوده است و امیدواریم بیش از گذشته این مشارکت ها و همکاری ها ادامه یابد. 
 

پایان پیام/

کد خبر 75238

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha