به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، پتروشیمی به عنوان یکی از ارکان اصلی صادرات غیر نفتی کشور و میدانی برای فعالیت عظیم بخش خصوصی همواره مورد توجه دولت قرار گرفته و وزارت نفت به عنوان حامی فعالان خصوصی این بخش اقداماتی در دستور کار داشته است.
بنابراین گزارش، این روزها نیز وزارت نفت در همین رابطه گام های جدیدی بر می دارد تا بتواند قدرت پتروشیمی ها را به منظور کسب درآمد بیشتر و رفع مشکلات ناشی از تحریم نفت افزایش دهد.
در همین خصوص، «بهزاد محمدی» از تهیه پیشنویس عرضه اوراق مشارکت طرحهای پتروشیمی بهمنظور رفع بخشی از مشکلات مالی طرحهای نیمهکاره خبر داده است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با یادآوری این که در این شرکت وظیفه داریم راه را برای تکمیل و انجام طرحهای نیمهکاره پتروشیمی باز کنیم اعلام کرده است: «شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای کمک به رفع بخشی از مشکلات مالی طرحهای نیمهکاره پتروشیمی در حال تهیه پیشنویس اولیه برای دریافت مصوبه دولت برای فروش اوراق مشارکت ارزی و ریالی است. نشستهای مختلفی در این باره در وزارت نفت انجام شده و در حال رسیدن به جمعبندی هستیم.»
از سوی دیگر نیز دولت به تامین خوراک پتروشیمی ها برای زمستان پرداخته است.
در این رابطه، «قدرتالله فرجپور» اعلام کرده که «همزمان با افزایش تولید در فازهای پارس جنوبی، خوراک مورد نیاز پتروشیمیها در فصل زمستان تامین میشود.»
مدیرکنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفته که «سالهای گذشته بهویژه در فصل زمستان به دلیل کمبود گاز، برخی مجتمعهای پتروشیمی از مدار تولید خارج میشدند، اما زمستان امسال با توجه به راهاندازی و افزایش تولید در فازهای پارس جنوبی، محدودیتی در زمینه تأمین گاز مورد نیاز صنعت پتروشیمی پیشبینی نمیشود.»
وی یادآور شده: «تأمین خوراک اتان مورد نیاز مجتمعهای پتروشیمی امسال نسبت به سال گذشته بهبود چشمگیری یافته است. نه تنها نگرانی خاصی در این زمینه وجود ندارد، بلکه با روند رو به رشدی که شاهد آن هستیم، از سال آینده مازاد اتان خواهیم داشت که برای جذب حداکثری آن، پروژههای افزایش ظرفیت در واحدهای الفینی در حال اجراست.»
همچنین یکی از راهکارهای موجود برای حل مشکلات واحدهای پتروشیمی در زمینه صادرات تجمیع این واحدهاست.
۲ ماه گذشته «رضا نوروز زاده» مدیرعامل پیشین شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفته بود که هلدینگها باید همگون و دارای سنخیت باشند. بی شک تجمیع هلدینگهای پتروشیمی به نفع جامعه، توسعه کشور و در مجموع به سود خود آنهاست. تجمیع هلدینگها به ایجاد بخش خصوصی واقعی در این شرکتها میانجامد.
یادآور می شود، شرکت ملی صنایع پتروشیمی علاوه بر عرضه سهام پتروشیمی به مردم از طریق بورس، درصد زیادی از سهام شرکتهای خود را به موجب قانون به سازمانهای عمومی چون، تأمین اجتماعی و صندوق بازنشستگی و ... بابت بدهی دولت، انتقال داده است.
در همین حال عرضه سهام پتروشیمی امیرکبیر نیز روش واگذاری دیگری از سهام پتروشیمی به عموم است که در سال ۱۳۷۹ پذیره نویسی شد.از سال ۱۳۸۶، در راستای اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و گسترش مالکیت در سطح عموم مردم به منظور تامین عدالت اجتماعی و کاستن تصدی گری شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ۱۰۰ درصد سهام پتروشیمی رازی و خراسان و بخشی از سهام مجتمع های پتروشیمی شیراز، بندرامام، ارومیه و تبریز واگذار شد و در نهایت با واگذاری شرکتهای پتروشیمی باقیمانده در قالب هلدینگ خلیج فارس پرونده خصوصی سازی شرکتهای دولتی پتروشیمی عملا بسته شد
به گزارش شبستان، در سال ۹۵ گردش مالی صنعت پتروشیمی کشور ۷۶ هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به فرآوردههای نفتی، خودرو و صنایع دیگر رتبه نخست را در بحث توسعه اقتصادی کشور داشته است. در سال ۹۶ نیز ۶۴ میلیون تن ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی بوده و از این میزان ظرفیت، ۵۳,۶ میلیون تن به تولید رسید که معادل ۸۴ درصد عملکرد تولید این صنعت در سال ۹۶ بوده است.
از ۵۳,۶ میلیون تن محصول پتروشیمی تولید شده، ۳۰.۷ میلیون تن محصول قابل فروش به بورس و صادرات بوده است که مابقی نیز به صورت بین مجتمعی و درون مجتمعی مصرف شده است.
سال ۹۶ میزان ۲۲,۴ میلیون تن محصول پتروشیمی صادر شده که از این میزان ۱۲ میلیارد دلار ارز وارد کشور شده است. همچنین ۸.۳ میلیون تن محصول پتروشیمی نیز به ارزش ۵ میلیارد دلار نیز در بازار داخلی به فروش رسیده است.
علاوه براین، در خصوص آمار درآمد پتروشیمی کشور در سال جاری براین اساس است که تولید مجتمعهای پتروشیمی تا پایان مهرماه سال 97 در مجموع به 32 میلیون و 100 هزار تن و ارزش صادرات به بیش از 7 میلیارد و 445 میلیون دلار رسید.
۸۰ درصد ارز عرضه شده در سامانه نیما در ۵ ماه نخست سال ۹۷ طبق اعلام بانک مرکزی از سوی پتروشیمی ها صورت گرفته که میزان آن یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون یورو بوده است.
گفتنی است، براساس اعلام دولت در لایحه بودجه ای که روز گذشته ۴ دی ۹۷ به مجلس تقدیم شد، میزان فروش فرآوردههای پتروشیمی در سال ۹۸، ۱۸ میلیارد دلار پیشبینی شده که ۵ میلیارد آن داخلی و ۱۲ میلیارد دلار صادرات است؛ همچنین تا پایان سال ۹۸ میزان سرمایهگذاری در این بخش باید به ۹ میلیارد دلار برسد./
نظر شما