ناگفته‌های «بهرام بیضایی» از جایگاه مذهبی و اجتماعی پدرش

پدرم بیشتر زندگی اش را با شعر، ادبیات و با خاطره آران و بیدگل جایی که از آن برخاسته بود سپری می کرد و با وصف اتاقی که مادرش به او قرآن آموزش می داد و جایی که پدرانش در آن تعزیه می خواندند، تصویری ماندگار از آران و بیدگل به من داده است.

خبرگزاری شبستان-اصفهان: پنجم دی ماه، مصادف با زادروز «بهرام بیضایی» کارگردان سینما و تئاتر، نمایش‌نامه نویس، فیلمنامه نویس و پژوهشگر شهیر ایرانی است.

 

بهرام بیضایی در سال ۱۳۱۷در خانواده ای ادیب از خطه کویری آران و بیدگل در شمالی ترین نقطه استان هنرپرور اصفهان دیده به جهان گشود و با پیشینه‌ای ادبی رشد و نمو یافت. نیاکان بیضایی در ادبیات و شعر و‌ شاعری این مرز و بوم ید بیضایی دارند و پیش از هر شغلی، شاعر پیشه‌ و هنرمند بودند.

 

پدر وی «ذکایی بیضایی آرانی» ، تعزیه‌خوان و عموی وی «ادیب بیضایی آرانی» و پدربزرگش «ابن روح آرانی» همگی دست‌اندرکار تعزیه و تنظیم متن برای تعزیه بوده‌اند؛ کما اینکه بهرام بیضایی استاد مسلم هنرهای نمایشی ایران نیز  ید بیضایی در ادبیات نمایشی دارد.

 

این عِرق مذهبی را در برخی گفتارهای استاد بهرام بیضایی در وصف خانواده اش هم می توان یافت. به همین بهانه، در هشتادمین سالروز تولد این هنرمند نام آشنای کشور، بخشی از سخنان وی در مراسم تکریمی که در سال 1374 در زادگاهش آران و بیدگل برگزار شد، منتشر می شود:

 

«جای پدر را در اینجا(آران و بیدگل) خالی می بینم. پدرم بیشتر زندگی اش را با شعر، کلمه، واژه، ادبیات و با خاطره آران و بیدگل، شهری که از آن برخاسته بود و با یاد وجب به وجب محلات این شهر سپری کرد. پدرم با وصف اتاقی که مادرش به او قرآن آموزش می داد و با جایی که پدرانش در آن تعزیه می خواندند تصویری ماندگار از آران و بیدگل به من داده است»

 

بهرام بیضایی هم‌اکنون در ایالات متحده اقامت دارد و در دانشگاه استنفورد مشغول تدریس و تحقیق است. در سال ۲۰۱۲ جایزه میراث فرهنگ دانشگاه استنفورد به او اهدا شد و در سال ۲۰۱۳ نیز دانشگاه هاروارد جایزه سینا را به بیضایی اهدا کرد. وی در سال ۲۰۱۷ هم افتخارا دکترای عالی ادبیات دانشگاه سنت اندروز را دریافت کرد./

 

 

کد خبر 751268

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha