خبرگزاری شبستان_صومعهسرا: شهرستان صومعهسرا دارای بازاهای هفتگی یکشنبه در صومعهسرا، دوشنبه در ضیابر و گوراب زرمیخ، چهارشنبه در کسما و پنجشنبه در تولمشهر است.
در این بازارها مایحتاج روزانه، کالاهای مصرفی و اقلام مختلف از اجناس خوراکی و غیر خوراکی توسط صحرانشینان به فروش میرسد و اغلب مردم خرید هفتگی خود را از این بازارها انجام میدهند.
صحرانشینان اغلب فروشندگانی هستند که از نبود کار و یا ناتوانی مالی به این کار پرداخته و در گرما و سرما اجناس خود را در جای جای این شهر پهن کرده و به فروش میرسانند.
در سالهای گذشته رونق در بازار بسیار به چشم میخورد و کمتر موقعی پیش میآمد که از سمت بازار بتوان به راحتی عبور و مرور کرد زیرا سیل جمعیت در بازارها به گونهای بود که حتی کاسبان هم وقت استراحت نداشتند.
اما امروز به دلیل وضعیت اقتصادی و معیشتی بد مردم، اغلب این بازارها خلوت شده و فروشندگان منتظر آمدن یک خریدار هستند و با تخفیفهای گوناگون میخواهند که آنها را جذب کنند.
در این راستا با چند تن از صحرانشینان و مردم شهرستان صومعهسرا به مصاحبه پرداختهایم که در ادامه به آن میپردازیم؛
*تحریمات اقتصادی بر روی بازارهای هفتگی تاثیر گذاشته است
«داوود» یکی از صحرانشینانی که در حال فروختن میوه بود، اظهار کرد: من قبلا به فروش پوشاک مشغول بودم اما به مرور زمان و طی سالهای اخیر مردم بیشتر به سمت خرید لوازم خوراکی پیش میوند.
وی با بیان اینکه وضعیت اقتصادی مردم به قدری بد شده که کمتر به سمت خرید پوشاک میروند، افزود: قبلا بازار ما رونق خوبی داشت و همه به کسب و کار مشغول بودیم اما متاسفانه به دلیل تحریمات اقتصادی بازار همه کساد شده است.
این میوه فروش با بیان اینکه مردم دیگر توان خرید ندارند و فقط میخواهند نیازهای روزمره خود را بگذرانند، گفت: مسئولان امر باید نسبت به رکود بازار کاری کنند زیرا اگر این چنین پیش رود همه ما ورشکست خواهیم شد.
داوود با بیان اینکه من مجبورم با همین میوه فروشی و از این بازار به آن بازار رفتن خرج زندگیم را در بیاورم، تصریح کرد: ما سه برادر در بازارها پوشاک میفروختیم که هر سه نفرمان به دلیل کسادی بازار شغلمان را تغییر دادیم.
وی خاطرنشان کرد: مسئولانی که موقع انتخابات شعار تورم پایین سود کلان را میدادند چرا امروز به داد ما نمیرسند، مردم ما در سختی زندگی خود را میگذرانند و مسئولان کشور را تبدیل به اشرافی گری کردهاند.
*تورم و رکود و کسادی کمر بازار و بازاریان را شکسته است
«یاسر» جوانی که در حال فروش لوازم خانگی بود، اظهار کرد: بازارهای هفتگی صومعهسرا ماههاست آرام است، خبری از رونق و جنب و جوش قدیمیاش نیست و مردم فقط به عنوان گذران روز و تماشا به بازار میآیند.
وی با بیان اینکه ما کاسبان به دلیل اینکه توان پرداخت اجاره و مالیات مغازه را نداریم به دستفروشی مشغول شدیم، افزود: قیمت اجناس کاسبان بازارهای هفتگی نسبت به مغازهداران خیلی ارزانتر است اما متاسفانه قدرت خرید مردم پایین آمده است.
این جوان دستفروش گفت: تورم و رکود و کسادی کمر بازار و بازاریان را شکسته است و این کسادی هفته و ماه و فصل نمیشناسد و فرقی نمیکند عید نوروز باشد یا موقع پاییز و زمستان، رکود کل بازار را فرا گرفته است.
یاسر با بیان اینکه اوضاع مالی سه سال پیش بنده بسیار بهتر از اوضاع کنونی بود، تصریح کرد: انتظار داشتیم اوضاع بازار رونق پیدا کند؛ اما برعکس شده و به جای رونق رو به رکود است، مردم توان خرید ندارند و وضعیت اقتصادی برای همه از بازاری و کسبه گرفته تا خود مردم، سخت شده است.
وی خاطرنشان کرد: بسیاری از مردم از اوضاع بد نالان هستند و منتظرند که سیاستهایی اعمال شود که نه تنها کاسبی رونق گیرد بلکه دوباره سفره مردم پررونق شود و دیگر کسی از وضعیت بد معیشتی و اقتصادی ننالد.
*زندگی با این رکود بسیار سخت است
«رسول» دستفروشی که در حال فروختن لباس زمستانی بود، اظهار کرد: پیدا کردن مشتری این روزها بسیار سخت است و به نظر هم نمیرسد به این زودیها وضعیت بهتر از قبل شود.
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته اقدام به فروش پوشاک به صورت قسطی به مردم میشدم، افزود: اما امروزه به قدری اعتماد کم شده است که جرأت فروختن نسیه ندارم.
این دستفروش پوشاک با بیان اینکه وضعیت بد اقتصادی متاسفانه مردم را نسبت به هم بدبین کرده است، گفت: در گذشته وضع و اوضاع ما به قدری خوب بود که میتوانم به جرأت بگویم جزء سرمایهدارهای اقوام محسوب میشدم اما امروزه به دلیل استقبال کم خریداران دیگر سرمایهای برایم نمانده است.
وی با بیان اینکه کسادی اوضاع بازار نیز باعث شده که برخی از صنوف در ماههای اخیر تغییر شغل دهند که نشان از آشفتگی اوضاع بازار است، تصریح کرد: به دلیل اینکه مد لباسها زود به زود تغییر میکند ما مجبور هستیم لباسهایمان را به حراجی بگذاریم و علاوه بر اینکه سودی نمیکنیم ضرر هم میکنیم.
رسول با بیان اینکه زندگی با این رکود بسیار سخت است، خاطرنشان کرد: متاسفانه وضعیت موجود در بازار و کاهش سطح قدرت خرید مردم باعث شده است تا وضعیت خرید و فروش روز به روز بدتر شود.
*اوضاع و احوال معیشتی مردم اصلاً خوب نیست
«زهرا رضایی» یکی از شهروندان ضیابری که در دوشنبه بازار در حال خرید میوه بود، اظهار کرد: به دلیل اینکه میوه و سایر اقلام در بازارهای هفتگی ارزانتر از مغازهها است هر هفته خریدم را از این بازار انجام میدهم.
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته میتوانستیم هر چیزی از بازارها خریداری کنیم و موقع برگشت به منزل پولمان هم اضافه میآمد، افزود: متاسفانه امروز به دلیل گران شدن اجناس و پایین بودن حقوق و مزایا دیگر توان خرید وسایل زیاد را نداریم.
این شهروند ضیابری با بیان اینکه قیمتها در برخی از کالاهای ضروری مردم از جمله برنج و روغن و حبوبات به شدت افزایش داشته است، گفت: قدرت خرید مردم به شدت کاهش یافته است و اوضاع و احوال معیشتی مردم اصلاً خوب نیست.
رضایی با بیان اینکه بخش اعظمی از حقوق همسرم برای تحصیل فرزندانم هزینه میشود، تصریح کرد: ما حاضریم از سفره خود بزنیم اما فرزندانمان در بهترین شرایط تحصیلات خود را ادامه دهند.
وی با بیان اینکه وضعیت کشور نباید به همین منوال باقی بماند و باید فکری به حال و روز مردم شود، خاطرنشان کرد: مشکل مردم تنها کوچک شدن سفرههایشان نیست، بیکاری مسئله مهم دیگری است که برای بسیاری از خانوادهها به بحران تبدیل شده است.
گفتنی است، روند رو به رشد قیمت اجناس مختلف در بازار و کاهش قدرت خرید سبب شده تا صحرانشینان و مردم هر دو از وضعیت کنونی کشور نالان باشند.
گزارش/ مائده فلاحتکارضیابری
نظر شما