صادرات ۲۴۰ میلیون دلاری زعفران طی ۸ ماه

براساس آمار هشت ماهه گمرک ۱۵۲ تن و ۶۰۲ کیلو زعفران‌ به ارزش بالغ بر ۲۴۰ میلیون دلار به بازار‌های هدف صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزنی ۳۲.۴۶ درصد و ارزشی ۴۶ درصد رشد داشته است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، از 430 تن زعفران تولیدی جهان، 400 تن آن در ایران تولید می شود و ایران 90 درصد صادرات آن در جهان را با بالاترین کیفیت به خود اختصاص داده است. ایران به 50 کشور از 180 کشور زعفران صادر می کند.

 

بنابراین گزارش 135 تن زعفران خشک در هفت ماه امسال به کشورهای دیگر صادر شد. صادرات زعفران در سال جاری 178 میلیون دلار ارزآوری و تولید ثروت برای کشور داشته است. همچنین صادرات محصول زعفران امسال از نظر وزنی 48 درصد و از نظر ارزش 27 درصد نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش یافته است. سطح زیر کشت زعفران در کشور 108 هزار هکتار است و پیش بینی می شود 400 تن زعفران خشک امسال از آن برداشت شود.

 

این در حالی است که سال گذشته 367 تن زعفران در کشور تولید شد که 263 تن آن به کشورهای هدف صادر شد. چندی پیش نیز  معاون علم و فناوری ریاست جمهوری اعلام کرده بود که 95 درصد زعفران دنیا توسط ایران تولید و صادر می شود. بر اساس آمار گمرك ايران بیشترین حجم صادرات زعفران ایران به ترتیب اولولیت به کشورهای امارات متحده عربی، اسپانیا، چین، عربستان سعودی، هند، سوئد، هنگ کنگ، ایتالیا، تایوان و قطر است.

 

بنابراین گزارش، افزایش صادرات این محصول در سایه افزایش تولید به دست آمده است. تولیدی که توانسته نیازهای داخلی را تامین کند و پاسخگوی نیازهای سایر کشورها نیز باشد و بر اساس آخرین امار از میزان تولید طلای سرخ بنا به گفته عضو شورای ملی زعفران تولید آن به 400 تن رسیده است.

 

«علی حسینی» در این باره به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: «براساس آمار هشت ماهه گمرک ۱۵۲ تن و ۶۰۲ کیلو زعفران‌ به ارزش بالغ بر ۲۴۰ میلیون دلار به بازار‌های هدف صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزنی ۳۲.۴۶ درصد و ارزشی ۴۶ درصد رشد داشته است که انتطار می‌رود روند روبه رشد صادرات ادامه یابد.»

 

عضو شورای ملی زعفران درباره آخرین وضعیت تولید زعفران در سال جاری بیان کرد: «برآورد دقیق میزان تولید بر عهده وزارت جهاد کشاورزی متولی نولید است که با گذشت 2‌ هفته از فصل تولید هنوز آمار دقیق تولید را اعلام‌ نکرده است و علت تعلل وزارت جهاد در برآورد دقیق تولید را نمی‌دانم.»

 

به گفته وی براساس پیش بینی‌های اولیه و رصد مزارع تولید زعفران با رشد ۱۰ تا ۱۵ درصدی تولید نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۴۰۰ تن می‌رسد.

 

عضو شورای ملی زعفران با تاکید بر شناسنامه دار شدن زعفران ایرانی تصریح کرد: «با توجه به آنکه شناسنامه دار شدن زعفران سوء استفاده و تخلف رابه حداقل می‌رساند و نفع تولیدکننده، مصرف کننده و صادرکننده را در برخواهد داشت، از این رو انتظار می‌رود که این امر هر‌چه سریع‌تر اجرا شود چرا که شورای ملی زعفران در ۶ سال اخیر این طرح را به صورت پایلوت اجرا کرد.»

 

حسینی با اشاره به اینکه شناسنامه دار شدن زعفران به سبب رقابت میان تولیدکنندگان در توسعه صادرات نقش به سزایی دارد، بیان کرد: «مدیریت عرضه پیاز زعفران و شناسنامه دار شدن‌محصول در جلوگیری از قاچاق و توسعه صادرات طلای سرخ ایرانی امری مهم‌ به شمار می‌رود.»

 

وی با اشاره به اینکه قیمت زعفران بعد از نوسانات شدید در بازار به ثبات رسیده است، اظهار کرد: «هم اکنون حداقل قیمت هر کیلو طلای سرخ ۵ میلیون و‌۵۰۰ و حداکثر ۱۱ میلیون تومان است. با توجه به تعطیلی پایان سال میلادی در اروپا قیمت زعفران به ثبات رسیده است. اگر ثبات قیمت زعفران در بازار استمرار یابد به گونه‌ای که قیمت‌ها نوسانی نداشته باشد، مطمئنا این بازار به نفع تولیدکننده، مصرف کننده و صادر کننده خواهد بود چرا که افزایش و کاهش شدید قیمت منجر به از بین رفتن تعادل در بازار زعفران می‌شود.»

 

بنابراین گزارش، در ابتدا ایران به عنوان تنها صادرکننده زعفران دنیا بود، اما در سال‌های اخیر کشورهای دیگری نیز وارد تجارت زعفران شدند. در عصر جدید اسپانیا به عنوان رقیبی برای ایران مطرح و یکی از صادرکنندگان زعفران محسوب می‌شود. امارات نیز بدون کشت زعفران به یکی از صادرکنندگان زعفران تبدیل شده است. علاوه بر این بسیاری از کشورها مثل افغانستان، هند و.. در زمینه تجارت زعفران فعال شده‌اند.

 

 اما با این حال کشورمان مقام اول در تولید زعفران در دنیا را به خود اختصاص داده است تا جایی که شبکه خبری رای نیوز 24 ایتالیا در گزارشی مصور از زعفران نوشت: «ایران بزرگترین تولید کننده این محصول است و 90 درصد تولید جهانی زعفران، طلای قرمز در اختیار جمهوری اسلامی است.»

 

این شبکه خبری نوشته است: «زعفران در ماه نوامبر به مدت 10 تا 20 روز شکوفه می زند و در همان زمان نیز جمع آوری می شود. گلبرگ های ظریف بنفش رنگ گل زنبق تنها 3 الی 4 کلاله قرمز دارند و زعفران از آن گرفته می شود. این گیاه در ساعات اولیه بامداد جمع آوری می شود و گل های آن در بازارهای محلی به قیمت هر کیلو 90 میلیون ریال فروخته می شود اما پس از رسیدن به اروپا قیمت آن بسیار گران تر می شود.»

 

یادآور می شود: کشورمان با متوسط تولید ۹۰ تا ۹۳ درصد از مجموع تولید جهانی زعفران (بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ تن در سال) در این زمینه مقام اول را داراست. اسپانیا با تولید متوسط ۲۵ تن، مقام دوم و کشورهای هندوستان، جزایر اسپرون روسیه، سنگاپور، مالزی، ژاپن، تایوان، چین، فرانسه، ایتالیا، آلمان، استرالیا و یونان با تولید متوسط ۲۵تن، مجموعاً مقام سوم را به خود اختصاص می‌دهند./

 

 

کد خبر 750484

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha