به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، بازسازی و مقاوم سازی سالانه 200 هزار واحد مسکونی روستایی توسط بنیاد مسکن در برنامه ششم توسعه اقتصادی اجتماعی کشور تدوین شده است. از سال 1384 در 2 برنامه پنج ساله مصوب شد سالانه 200 هزار واحد مسکونی روستایی نوسازی شود که از آن زمان تاکنون 2.1 میلیون واحد از مجموع بیش از چهار میلیون واحد مسکونی کم دوام روستایی کشور، مقاوم سازی و نوسازی شده است.
بنابراین گزارش، سال گذشته 80 درصد منابع دولتی برای بازسازی مسکن روستایی و اجرای برنامه های عمرانی در روستاها توسط بنیاد مسکن جذب شد.
حالا در ادامه مسیر برای بازسازی مناطق روستایی «هادی درفشی»، معاون پشتیبانی و امور هماهنگی استان های بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در این زمینه به ایرنا گفته است: «سرعت تخصیص منابع بانکی برای بازسازی منازل روستایی رضایت بخش نیست. حدود 2 میلیون واحد مسکن روستایی در کشور به علت فرسوده بودن و استفاده از مصالح غیرمقاوم در برابر حوادث طبیعی، به بازسازی و مقاوم سازی نیاز دارند.»
درفشی ادامه داد: «برای بودجه سال 1398 پیشنهاد پرداخت تسهیلات 450 میلیون ریالی برای بهسازی هر واحد مسکونی روستایی ارائه شده است که امیدواریم این سقف در بودجه سال آینده به تصویب نهایی برسد.»
وی گرانی مصالح ساختمانی و تورم را از علل افزایش تسهیلات بانکی برای مقاوم سازی مسکن های روستایی بیان کرد و افزود: «در سال 1397 سقف تسهیلات بانکی برای بازسازی هر واحد مسکن روستایی از 180 میلیون ریال به 250 میلیون ریال با کارمزد چهاردرصد افزایش یافت که با توجه به گرانی مصالح در سال جاری، روستاییان تمایل زیادی برای دریافت این تسهیلات برای مقاوم سازی منازل خود نداشتند.»
معاون پشتیبانی و امور هماهنگی استان های بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در ادامه مقاوم سازی منازل روستایی را در تثبیت جمعیت روستایی، رونق اقتصاد خانوار و مقاومت در برابر حوادث غیرمترقبه همچون زلزله موثر عنوان کرد و افزود: «بنیاد مسکن به عنوان متولی ساخت و ساز مسکن روستایی برنامه نوسازی و مقاوم سازی مسکن روستاها را با همه توان ادامه می دهد.»
این گزارش می افزاید: در همین رابطه «اسحاق جهانگیری»، معاون اول رییس جمهوری نیز 30 آبان ماه سال جاری در مراسم تکریم و معارفه معاونت توسعه روستایی و عشایری ریاست جمهوری، توسعه روستایی را یکی از اصلیترین موضوعات اصلی کشور در مقطع فعلی عنوان کرد و گفت: «باید یک الگوی توسعه همهجانبه، پایدار، متوازن و هماهنگ را برای روستاها انتخاب کنیم. در توسعه همه جانبه و متوازن به موضوع روستاها نیز پرداخته می شود. توسعه پایدار در کشور بدون توسعه روستایی ممکن نیست.»
وی خاطرنشان کرد: نباید تصور کنیم که وقوع اتفاقات فیزیکی نظیر داشتن مدرسه، برق رسانی و آبرسانی به روستاها به معنای توسعه روستاها است بلکه باید در روستا توسعه فرهنگی و توسعه اقتصادی رخ دهد و زندگی روستاییان با توسعه اقتصادی به نحو مطلوبی اداره شود.
جهانگیری با اشاره به ضرورت توسعه سیاسی در روستاها تصریح کرد: «باید سازوکارهایی را دنبال کنیم که هیچ کس احساس نکند که نقش درجه دومی در کشور دارد و نقشی در مدیریت کشور ندارد.
معاون اول رییس جمهوری با اشاره به ایجاد نهادهایی مانند بنیاد مسکن، کمیته امداد و جهاد سازندگی با رویکرد توسعه روستایی گفت: «بعد از جهاد سازندگی به نظر میرسد جهتگیری روستاها و موضوعیت روستاها در نهادهای ملی کمرنگتر شده است. آبرسانی به مناطق روستایی، برداشت اعتبار از صندوق ملی توسعه و خرج کردن آن برای توسعه آبرسانی به روستاها از مهم ترین اقداماتی بود که در دولتهای یازدهم و دوازدهم در بخش روستایی انجام شد.»
جهانگیری با اشاره به اینکه یک و نیم میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی صرف اشتغالزایی در روستاها و مناطق عشایری شده است، افزود: «افرادی که دنبال توسعه روستایی هستند، باید معتقد باشند که چهره محرومیت از کشور برطرف شود، به روستاها خدمات شود، افراد روستایی در کانون روستاها باقی بمانند و چرخه و کانون تولید به کار خود ادامه دهد.»
این گزارش می افزاید: نگاه ویژه دولت به روستاها نه تنها با هدف رونق و توسعه در این کانون مولد معطوف شده بلکه این رویکرد موضوع جلوگیری از گسترش حاشیه نشینی و مهاجرت از روستاها و تبدیل آن به مهاجرت معکوس به روستاها را هدفگذاری کرده است. در سال های گذشته تخلیه روستاها و افزایش جمعیت در شهرها و در کنار آن حاشیه نشینی، معضلات بزرگی را برای کشور ایجاد کرده و بر این اساس مهمترین دغدغه دولت دوازدهم اشتغال و توجه به روستائیان و عشایر است.
در قالب برنامه ششم توسعه همچنین دولت تصمیم دارد در هر روستا یک مجتمع آموزشی، درمانی و خدماتی ایجاد کند و تا حد امکان تلاش می کند آنچه که حتی در شهرها نیست را در روستاها فراهم کند تا انگیزه سکونت مردم در روستاها بیشتر شود.
ایجاد نواحی صنعتی در مناطق روستایی برای توسعه صنایع برای ایجاد اشتعال و سرمایه گذاری در روستاها، ارائه تسهیلات آسان و ارزان، توجه به اشتغال روستائیان و حمایت از ایجاد و توسعه تعاونی های روستایی از جمله اقدامات صورت گرفته دولت در این زمینه است.
توجه به تاسیس اقامتگاه های بوم گردی و ظرفیت های بسیاری از روستاهای کشور در زمینه گردشگری به ویژه طبیعت گردی نیز از رویکردهای اصلی دولت در نگاه ویژه به روستاها بوده و حمایت های لازم برای جذب گردشگر و توسعه و رونق گردشگری اقتصادی در روستاها صورت گرفته است.
برنامه ها و سیاست های دولت دوازدهم با شعار آزادی، آرامش، امنیت و توسعه نیز در حقیقت مکمل اقدامات دولت برای توسعه روستاها خواهد بود./
نظر شما