خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: مردم لبنان باوجود چالش ها و بحران ها پیش روی خود برای وداع با سال 2018 میلادی و استقبال از سال 2019 میلادی با آروزهای جدید آماده می شوند.
لبنان در سال 2018 شاهد حوادث بسیاری بود که مهمترین آن اجرای انتخابات، رایزنی برای تشکیل یک دولت جدید، بازداشت سعد حریری در عربستان، صلح تاریخی بین نیروهای لبنان و آل فرنجیه، عملیات نظامی رژیم صهیونیستی معروف به «سپر شمالی» بود.
لبنانی ها انتخابات پارلمانی را پس از تاخیر پنج ساله در ششم می 2018 میلادی برگزار کردند که به موفقیت فراکسیون حزب الله و جنبش امل منجر شد و 29 کرسی از 128 کرسی را به خود اختصاص دادند.
از زمان آغاز برگزاری انتخابات، لبنان تاکنون به دلیل اختلافات داخلی با احزاب و گروههای مختلف این کشور ثبات را برای تشکیل کابینه جدید درک نکرده است.
لبنان سیستم سهمیه سیاسی را هم در سطح پارلمانی و هم در سطح تقسیم قدرت دنبال می کند؛ پارلمان لبنان متشکل از 128 عضو است که به تساوی بین مسلمانان و مسیحیان تقسیم می شود و هرکدام از آنها 64 کرسی در پارلمان دارند و مسیحیان مارونی بیشتر تعداد کرسی ها یعنی 34 کرسی را در اختیار دارند و مسلمانان سنی و شیعی هرکدام 27 کرسی به خود اختصاص می دهند و سایر کرسی های پارلمان برای طایفه های دینی دیگر است.
تعلل در تشکیل کابینه
احزاب مختلف لبنان در سیستم سهیمه بندی برای تصدی وزارتخانه ها رقابت می کنند و «سعد حریری» نخست وزیر لبنان که ریاست جریان المستقبل را برعهده دارد، از زمان انتخابات پارلمانی تلاش می کند کابینه را تشکیل دهد، اما در این مسیر با گره ها و پیچیدگی های اساسی روبه رو شده است، به طوری که تاکنون تشکیل کابینه هشت ماه به طول انجامیده است.
اگرچه برخی از منابع دولتی در لبنان گزارش داده اند که به زودی کابینه دولت لبنان اعلام خواهد شد و اختلاف بین گروهها برای تصدی پست های وزارتی پایان یافته است؛ اما مقامات لبنانی در طول این هشت ماه بارها از تکمیل کابینه دولت خبر دادند؛ ولی همچنان لبنان بدون دولت کار خود را ادامه می دهد.
برهمین اساس، سیاستمداران لبنانی به علت عقب افتادگی در تشکیل کابینه دولت نسبت به بحران اقتصادی در این کشور هشدار دادند.
حریری در مصاحبه تلویزیونی گفته بود که وضعیت اقتصادی در این کشور، اختلافات داخلی لبنان را تحمل نمی کند و ما باید به عنوان احزاب لبنانی از این کشور حمایت کنیم و با یکدیگر برای رسیدن به ساحل امن همکاری کنیم.
به گزارش رویترز، حریری ناقوس خطر در این کشور را به دلیل وضعیت سخت اقتصادی نواخته است.
آمار اداره آمارگیری مرکزی نشان می دهد که شاخص تورم قیمت ها تا 5.19 % در فوریه 2018 افزایش یافته است و فشارها در نتیجه افزایش قیمت کالاهای ضروری زیاد شده است و ارزش دلار در مقابل یورو کاهش یافته است و همین امر به افزایش بیشتر قیمت های وارداتی منجر شده است.
بحران حریری با عربستان
در نوامبر گذشته لبنان پس از اعلام استعفای سعد حریری از دولت هنگام حضورش در عربستان با بحران سیاسی رو به رو شد.
پس از دخالت بین المللی از جمله دخالت «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه، حریری توانست عربستان را ترک کند و در پایان از استعفای خود انصراف داد.
حریری پس از اعلام نتایج انتخابات پارلمانی و موفقیت احزاب شیعی در آن همچنان درحال تشکیل کابینه است.
با این حال، چالش های جدیدی در سال 2019 در برابر ملت لبنان قرار دارد، کشوری که از درگیری سیاسی بین نیروها و احزاب لبنانی رنج می برد و این اختلافات به تعطیلی نهادهای قانونگذاری یا اجرایی برای سالها منجر می شود.
صلح تاریخی
از مهمترین رویداد های لبنان، اجرای صلح تاریخی پس از 40 سال اختلاف از زمان کشتار اهدن در 13 ژوئن 1978 است؛ نیروهای لبنانی و آل فرنجیه صلح تاریخی امضا کردند و این مسئله قدرت مسیحیان لبنان را افزایش داد.
دلایل شکاف سیاسی و مردمی در این منطقه به زمان جنگ داخلی لبنان برمی گردد، زمانی که نیروهای حزب مسیحی فالانژ لبنان به رهبری «سمیر جعجع» به مقر آل فرنجیه در شهر اهدن حمله کردند و پدر و مادر و خواهر شش و نیم ساله فرنجیه و سی نفر از هوادارانش را کشتند.
جعجع متهم شده بود که مسئول مستقیم قتل خانواده «سلیمان فرنجیه» است و یا دستور ارتکاب کشتار را داده است، اما وی این اتهامات را رد کرده است.
با این وجود این حادثه تاثیر زیادی در میان مسیحیان شمال گذاشت و شکاف بزرگی بین «اهدن» و «بشری» ایجاد شد و این زخم تا انعقاد صلح در نوامبر 2018 باز بود.
نقض حاکمیت لبنان
ارتش رژیم صهیونیستی سه شنبه چهارم دسامبر 2018 میلادی عملیات نظامی با نام «سپر شمالی» را به بهانه جستجوی تونل در مرز شمالی این کشور به راه انداخت.
این رژیم مدعی شده است که نیروهای حزب الله از این تونل ها برای مقابله در آینده ضد رژیم صهیونیستی استفاده می کند.
برهمین اساس، ایالات متحد آمریکا با تدوین بسته تحریمی ضد حزب الله لبنان موافقت کرد، اما با تحریم دولت لبنان مخالفت کرد.
در همین راستا، «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان بر پایبندی لبنان برای احترام قطعنامه 1701 تاکید کرده و گفته است که رژیم صهیونیستی نقض حاکمیت زمینی، دریایی و هوایی لبنان را ادامه می دهد و به طور میانگین در ماه 150 بار نقض حریم انجام داده است.
رئیس جمهوری لبنان در اظهارات مطبوعاتی گفته است که ادعاهای «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر صهیونیستی درباره وجود پایگاه های نظامی حزب الله در اطراف فرودگاه بیروت بی اساس است و صحت ندارد.
عون تاکید کرده است که لبنان با هرگونه تجاوز رژیم صهیونیستی ضد حاکمیتش مقابله می کند.
نظر شما