خبرگزاری شبستان، گروه مسجد و کانونهای مساجد: شناخت ائمه جماعات اثرگذار در سطح مساجد و پیرو آن جامعه، علاوه بر معرفی الگوهای نیک به افراد، میتواند مشوقی برای ائمه جماعات جوانتر در مدیریت هر چه بهتر مساجد نیز باشد.
خبرنگار ما طی سلسله گزارشهایی به معرفی تعدادی از ائمه جماعات با سابقه و اثرگذار در محیطی که در آن قرار داشته یا دارند، میپردازد و در همین راستا در این نوبت به شرح زندگی آیتالله سیدعلی محمد مجد هاشمی؛ امام جماعت مسجد همت العظیم تهران پرداختیم.
در این زمینه، آیتالله سیدعلی اصغر مجد هاشمی، فرزند آن عالم ربانی که پس از پدر، امام جماعت مسجد همت العظیم شد و امروزه دفتر در تهران، خیابان رسول قدیمی تهران واقع شده است کمک شایان توجهی به ما کرد.
سخن را با این واقعیت آغاز میکنیم که به گفته شاعر پارسی زبان، فردوسی نيكو سخن:
پسر كو ندارد نشان از پدر تو بيگانه خوانش مخوانش پسر
همه پسران آیتالله سیدعلی محمد مجد هاشمی یعنی آیات، سیدمحمود، سید جلال (احمد) و سید علی اصغر، همگی راه پدر را دین داری و اشاعه آموزه های قرآن کریم و اهل بیت عصمت و طهارت(ع) ادامه دادند و هر یکی جزو استوانه های علمی تهران هستند.
برگردیم سراغ اصل سخن (هرچند آنچه در مقدمه گذشت نیز مهم بود و ضروری)؛ آیتالله سیدعلی محمد مجد هاشمی در سال ١٣٢١ به دعوت جمعی از متدینان تهران برای تصدی امامت جماعت مسجد همت العظیم عازم تهران شد.
اما پیش از این هجرت، در حوزه علمیه قم، مشغول فراگیری علوم دینی و حوزوی بود. این استاد حوزه علمیه که اهل قزوین بود، حدود سال 1305 در زمان حیاتِ مرحوم آیتالله العظمی شیخ عبدالکریم حائری؛ موسس حوزه علمیه قم، به شهر مقدم قم آمدند و چند سالی نیز از محضر درس حضرت آیتالله سید رجب مجدالعلما -از فقهای برجسته دوران خود- مستفیذ شدند.
آیتالله مجد هاشمی پس از سال ها تحصیل در حوزه علمیه قم، با صبیه آیتالله شیخ روح الله دانایی، ازدواج کردند که نتجیه این ازدواج، چندین دختر مکرمه و پسر فاضل شد که شرح آن پیش از این رفته بود.
یکی از نکات جالب توجه در زندگی آیتالله سید علی محمد مجد هاشمی، پس از درگذشت آیتالله العظمی شیخ عبدالکریم حائری با سه تن از مراجع زمان که پس از درگذشت موسس حوزه علمیه قم، مسئولیت اداره این حوزه را برعهده داشتند تعامل نزدیکی داشتند. این سه تن عبارتند از آیات عظام حجت کوه کمره ای، سیدمحمدتقی خوانساری و سید صدرالدین صدر.
آیتالله العظمی صدر
آیتالله العظمی خوانساری
آیتالله العظمی حجت کوه کمرهای
یکی از ویژگی های آیتالله مجد هاشمی تاکید بر ملبس شدن فرزندانشان در نوجوانی و اصرار بر اینکه پسرانشان همیشه باید لباس روحانیت را برتن داشته باشند. متاسفانه امروزه برخی از طلاب و روحانیون گاهی لباس روحانیت را در برخی از مجالس بر تن نمی کنند که جال تامل دارد.
آیتالله سید علی اصغر مجد هاشمی، پیش از این به خبرنگار مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان در این باره گفته بود «مقدمات دروس حوزوی را که نزد مرحوم پدرشم در تهران و نزد چند استاد دیگر در حوزه علمیه فراگرفتم، در حرم حضرت امام رضا(ع) به دست مرحوم پدرم، معمم شدم. وقتی بنده معمم شدم، قبا، عبا و عمامه در تن من، در ابتدا، همچون وصله ناجوری بود. لذا من وضعیت لباس را بر تنم، در آینه های کوچک آستان مقدس حرم امام رضا(ع) بررسی کردم. همین موضوع موجبات خندیدن مرحوم والدم را فراهم کرد. البته ایشان در ادامه، بسیار بنده را تشویق کردند و البته دلیل خنده خود را برای من شرح دادند که البته نمی شود در اینجا بیان کرد.»
آیتالله سید علی محمد مجد هاشمی همیشه تاکید داشت که یک روحانی زمانی باید تبلیغ دین و مدیریت مسجدی را برعهده بگیرد که شخصی باسواد شده باشد و بتوانندن پاسخ پرسش های دینی و اعتقادی مردم را بدهد.
امام جماعت مسجد همت العظیم سال ها همزمان با امامت جماعت، کرسی درس و بحثی در این خانه خدا داشت و طلاب بسیاری، تربیت کرد.
آیتالله سید علی محمد مجد هاشمی باور داشت امام جماعتی موفق است که امامت جماعت، مشغله فکری اول و آخرش باشد. این استاد خودش اولین عامل به این باورش بود و به جز مواقعی که برای سفرهای زیارتی و گاهی نیز سیاحتی به حج، عتبات عالیات یا سایر شهرهای ایران می رفت یک گاهی که مشغول تبلیغ دین در اقصی نقاط ایران بود، همیشه در مسجد همت العظیم حاضر بود.
آیتالله سید علی محمد مجد هاشمی که خود شخصی فاضل، باتقوی و مردم دارد بود، فرزندانش به ویژه آیتالله سید علی اصغر مجد هاشمی را به عنوان نائب خود در مسجد همت العظیم، برگزیده بود تا هر زمان که تهران نیست، آنان اقامه نماز جماعت را برعهده داشته باشند.
آیتالله سید علی محمد مجد هاشمی که به همت مرحوم آقای حسین زنجانی از تجار متدین تهران، مسجد همت العظیم را بنا کرده بود، سنگ بنای انجام امور خیریه را در جنوب غرب تهران بنا گذاشت.
«صندوق خیریه و مرکز خیریه امام صادق(ع)» که بعدها توسط آیتالله سید علی اصغر مجد هاشمی در مسجد همت العظیم افتتاح شد و به بسیاری از نیازمندان و ایتام تهران، خدمات رسانی می کرد، ریشه در کارهای خیر و خدمات رسانی اجتماعی گسترده آیتالله سید علی محمد مجد هاشمی داشت.
آیتالله سید علی محمد مجد هاشمی در اواسط دهه 60 هجری شمی درگذشت و یادگار ایشان و مرحوم آقای زنجانی یعنی مسجد همت العظیم، با مدیریت آیتالله سید علی اصغر مجد هاشمی، رونق صدچندانی یافت.
سخن آخر اینکه خاندان مجد نمونهای برجسته از اثر تربیت صحیح دینی در آموزش و پرورش فرزند و تربیت ائمه جماعاتی موفق و نام آور است، امیدواریم همه مساجد ایران و جهان به دستان توانمند روحانیونی باسواد، متدین و با اخلاص مدیریت شود که البته اکنون نیز چنین است.
نظر شما