به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، فاز ۱۱ پارس جنوبی که قرار بود توسط ۲ شرکت خارجی تکمیل شود حالا در روزهای بلاتکلیفی به سر می برد.
به منظور انجام این پروژه مذاکرات با شرکت توتال به منظور تهیه رئوس (HOA) بذتی توسعه و بهره برداری فاز ۱۱ پارس جنوبی در قالب قراردادهای جدید نفتی ایران از اوایل اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۵ آغاز و رئوس توافق ۱۸ آبان ماه ۱۳۹۵ میان شرکت ملی نفت ایران و مشارکت توتال و CNPCI (شاخه بین المللی شرکت ملی نفت چین) و پتروپارس به عنوان شریک ایرانی ایرانی مشارکت به ترتیب به نسبت ۵۰,۱، ۳۰ و ۱۹.۹ درصد به امضا رسید که در این مشارکت، توتال رهبری را بر عهده داشت.
اما پس از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم علیه کشورمان توتال نیز اعلام کرد که می خواهد از ایران خارج شود و در مقابل ایران به توتال ۲ ماه وقت داد تا معافیت از تحریم را از واشنگتن دریافت کند و در نهایت نیز این شرکت فرانسوی به صورت رسمی از این پروژه خارج شد.
در ادامه ۲۰ مرداد اعلام شد که شرکت ملی نفت چین (سی.ان.پی.سی) با سهم ۸۰.۱ درصدی جایگزین این شرکت فرانسوی شد.
ایران در این رابطه از شرکت توتال شکایت کرد و روز گذشته آسوشیتدپرس اعلام کرد که در بررسی این شکایت توتال مجرم شناخته و ۵۰۰ هزار یورو جریمه شده است.
توتال در کنار این جریمه ضرر ۴۰ میلیون دلار نیز را با خروج از صنعت نفت و گاز ایران متحمل شد.
اما این سختی کار توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی به خروج توتال ختم نشد و در ادامه رویترز روز جمعه ۳۰ آذر ۹۷ در گزارشی به نقل از دو فرد آگاه اعلام کرد که شرکت ملی نفت چین (CNPC) ممکن است واحدهای بانکی خود را از ارائه خدمات مالی مرتبط با ایران منع کند.
بانک «کونلون» چین که اصلی ترین کانال تجاری برای مبادلات پولی میان ایران و چین در زمان تحریم های آمریکا علیه تهران بوده است، عمدتا تحت مالکیت زیرمجموعه بازرگانی شرکت ملی نفت چین، یعنی شرکت «سرمایه CNPC» است.
اکنون با افزایش فشار آمریکا به موسسات بین المللی برای قطع همکاری تجاری با ایران، شرکت ملی نفت چین مراودات بانکی با ایران را به منزله عاملی بازدارنده برای دیگر فعالیت های معمول خود، از قبیل خدمات مالی و پوشش های بیمه ای تلقی می کند.
به گزارش رویترز، بانک مرکزی ایران یک حساب در بانک کونلون دارد که شرکت های نفتی چین سالانه حدود 18 میلیارد دلار برای واردات نفت از ایران به این حساب واریز می کنند.
این خبر در حالی منتشر می شود که اگر ارتباط بانکی شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی نفت چین (سی.ان.پی.سی) قطع شود همکاری دو شرکت در پروژه توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی نیز امکان پذیر نخواهد بود و این مساله موجب می شود تا این پروژه با سد دیگری برای گسترش خود مواجه باشد.
پیش از این در مرداد ۹۷ نیز خبرگزاری رویترز از قول سه مدیر دولتی چین اعلام کرده بود «شرکت ملی نفت چین (CNPC) برای به حداقل رساندن تنشها در میان مذاکرات میان پکن و واشنگتن و در واکنش به فشارهای آمریکا، سرمایهگذاری در پارس جنوبی ایران را به حالت تعلیق درآورده است.»
در رابطه با خروج شرکت چینی از پروژه توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی هنوز مسئولان نفتی کشورمان اظهار نظری نداشته اند./
نظر شما