عدم رشد متوازن ارکان توسعه گردشگری مرنجاب/ نگاه ها مدیریتی باشد نه قیم مآبانه

مدیرعامل بنیاد توسعه پایدار ایران گفت: مقوله‌ی گردشگری شهرستان آران و بیدگل علیرغم جاذبه‌های شگفت‌انگیز تاریخی و باستانی، با باورهای مذهبی نسل کنونی این شهرستان همخوانی ندارد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از آران و بیدگل، «کوروش برارپور» در همایش «بررسی چالش‌های محیط ‌زیستی و اقتصاد گردشگری در استان اصفهان» اوضاع محیط‌ زیست و اقتصاد گردشگریِ منطقه توریستیِ کویر مرنجاب در شهرستان آران‌ و بیدگل را مورد واکاوی قرار داد.

 

ارکان توسعه گردشگری در کویر پرجاذبه‌ی مرنجاب، متوازن رشد نکرده‌است!

مدیرعامل بنیاد توسعه پایدار ایران با تاکید بر اینکه توسعه پایدار بر منطقی استوار است که به هر چهار رکن توسعه، شامل رکن انسانی، فرهنگی و اجتماعی، اقتصادی و محیط‌ زیستی بصورت متوازن توجه می کند، گفت: ارکان توسعه گردشگری در کویر زیبا و پرجاذبه‌ی مرنجاب بصورت متوازن رشد نکرده‌است!

 

وی تاکید کرد: علیرغم اینکه شهرستان آران و بیدگل که از جاذبه‌های شگفت‌انگیز تاریخی و باستانی زیادی برخوردار است و فرهنگ و اقتصادش نسبت به ۱۵سال پیش اندکی رشد کرده است، مقوله‌ی گردشگری با باورهای غالبا مذهبی نسل کنونی آن شهرستان همخوانی ندارد، برخی از توریست‌ها و تازه‌واردها نیز محیط‌زیست آن منطقه را مورد تخریب قرار داده‌اند.

نسبت سود به زیانِ اقتصاد گردشگری طبیعت مرنجاب پایین تر از نقطه سر به سر قرار دارد

مدیرعامل بنیاد توسعه پایدار ایران در واکاوی شاخص‌های اقتصادی توسعه در شهرستان توریستی آران‌ و بیدگل خاطرنشان کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد؛ نسبت سود به زیانِ اقتصاد گردشگری طبیعت در آن شهرستان در پایین‌تر از نقطه سربه‌سر قرار دارد.

 

برارپور در توضیح این ادعا عنوان کرد: اگر مجموع زیان‌های حاصل از رنجش‌ها و تنش‌های فرهنگی و همچنین زیان‌های حاصل از تخریب‌های محیط‌زیستی صورت‌گرفته در کویر مرنجاب و بناهای تاریخی و باستانی شهرهای آران و بیدگل و نوش‌آباد را با سودهای اقتصادی حاصل از اقتصاد گردشگری در آن شهرستان جمع بزنیم، خواهیم دید که کفه‌ی زیان‌ها در قیاس با سودهای حاصله، سنگینی خواهد کرد!

 

رابطه میان بومیان با گردشگر در مرحله‌ی رنجش دو طرف

این محقق و مؤلف حوزه گردشگری افزود: طبق مدل داکسی و به دلیل رشد نامتوازن ارکان توسعه در شهرستان آران‌وبیدگل، رابطه‌ی میان بومیان منطقه با گردشگرها، دو مرحله‌ی رضایت و بی‌تفاوتی را طی‌کرده و هم‌اکنون در مرحله‌ی رنجش دو طرف از یکدیگر قرار دارد و اگر صنعت گردشگری در آنجا بدرستی مدیریت نشود قطعا رابطه دوطرف به مرحله‌ی تخاصم و درگیری وارد خواهدشد!

 

برارپور تاکید کرد: این موارد بدان مفهوم نیست که ساکنان بومی آن منطقه به همراه دستگاه‌های قضایی و امنیتی محلی به برخورد فیزیکی یا تذکرهای ارشادی به گردشگرها روی آورند و یا در اقدامی رادیکال، گردشگری در آن منطقه را تعطیل اعلام کنند(!) بلکه بدان مفهوم است که باید بدرستی و علمی مدیریت شود.

 

 

نگاه به منطقه توریستی مرنجاب باید مدیریتی باشد نه قیم مآبانه

مدیرعامل بنیاد توسعه پایدار ایران در همین راستا تاکید کرد: نگاه مدیران و دستگاه‌های ذیربط به مدیریت گردشگری در منطقه توریستی کویر مرنجاب، باید نگاه مدیریتی باشد و نه نگاه قیم‌مآبانه! یعنی مقوله‌ی توریسم در آن منطقه به مدیریت نیاز دارد و نه قیم! یعنی ما نباید به خودمان اجازه دهیم به‌نام بی‌حجابی یا شُل‌حجابی، چماق استبداد را بر سروکله‌ی گردشگر بکوبیم.

 

کوروش برارپور در ادامه اظهار داشت: در این چند روزی که مهمان مردم مهربان و مهمان‌نواز شهرستان‌های شمال استان اصفهان(کاشان و آران و بیدگل) بودم و از طبیعت زیبا، و بناهای تاریخی و باستانی اینجا دیدن کردم دونکته جالب، توجه مرا به‌خود جلب کرد، نخست وجود هارمونی میان نمادهای طبیعت چون آب، خاک و درخت با طراحی‌های معماران‌مان در گذشته و دوم سلطه‌ی بی‌هنجاری‌های آشوبگونه از جنس پاره‌فرهنگ‌ها وسوء ‌مدیریت‌ها در وضعیت کنونی شهرهای این منطقه.

 

وی در پایان پیشنهاد داد: سمن‌های شمال اصفهان با پشتیبانی دستگاه‌های دولتی و با محوریت دانشگاه کاشان یک اجتماع علمی شکل دهند تا چالش‌های توسعه در استان اصفهان از منظر پایداری، مورد بررسی قرارگیرد.

 

همایش «بررسی چالش‌های محیط ‌زیستی و اقتصاد گردشگری در استان اصفهان» با مدیریت «انجمن فرهنگی ورزشی جوانان کبیر آران‌وبیدگل» و با مشارکت دیگر سَمَن‌های استان اصفهان و با حضور فرماندار، اعضای شورای شهر و دیگر مسئولان شهرستان آران و بیدگل برگزار شد.

 

شهرستان آران و بیدگل در شمالی ترین نقطه استان اصفهان و ۶ کیلومتری کاشان و ۲۱۵ کیلومتری از مرکز این استان واقع شده است/

 

کد خبر 748416

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha